Стресът влияе и на тялото: Как да го победим?

Той е биологичен отговор за избягване на опасностите
4
Стресът влияе и на тялото: Как да го победим?
Снимка: Pexels

Стресът не е само нещо, което се случва в главата ви, а влияе върху цялото тяло. Това е начинът, по който организмът реагира на потенциална заплаха. Когато мозъкът засече опасност, той насочва определени жлези да освободят хормоните адреналин и кортизол, които увеличават бдителността, сърдечната честота и притока на кръв към мускулите ви.

Стресът не е само лоша реакция. Това е биологичен отговор, предназначен да ни помогне успешно да избягаме от опасностите. В идеална среда, тялото ви реагира на стрес, след което се връща към нормалното си състояние.

Но в днешно време не живеем в идеална среда. Пандемията от коронавирус властва над света и това ни носи още повече притеснения за нашето здраве и това на близките ни хора. В момента мислим за много неща, включително и за финансовото си състояние, което още повече може да причини неприятности на тялото ни.

Стресът може да стане хроничен и точно тогава той започва да се отразява негативно на организма. Започват да се появяват проблеми, които с напредване на времето стават все по-сериозни.

Ето как стресът влияе на тялото ви:

Уврежда съня

Според проучвания, голяма част от световното население страда от хроничен стрес. Причините за това са различни – от липса на доходи до липса на половинка. По-високите нива на тревожност могат да доведат до увреждане на съня и причиняване на безсъние. "Може да влезете в негативен цикъл", казва д-р Синди Гайър пред "Insider".

Тя добавя, че неспособността да изключим тревогите и негативните мисли преди лягане, може да ни попречи да заспим и да се будим постоянно през нощта. Безсънието пък е причина за още повече стрес и така влизате в един неприятен кръговрат. Според проучване, направено през 2019 година, само една неспокойна нощ може да доведе до 30% увеличение на нивата на стрес.

Хроничното недоспиване пък може да увеличи риска от сърдечни проблеми, затлъстяване и диабет. Според националните здравни институти, това може да ограничи способността на тялото ви да се бори с инфекциите.


Ядете повече вредни храни

"Хората, които са подложени на стрес, може да използват храната като утеха“, казва д-р Джоуел Кан пред „Insider“. И тогава се обръщате не към здравословните продукти, а по-скоро към нещо сладко или някоя бърза храна. Освободените хормони адреналин и кортизол повишават апетита.

При нормални обстоятелства, когато опасността премине, нивата на кортизол намаляват. При хроничния стрес обаче те не спадат, а остават завишени и това може да подтикне хората да изпитват още по-голямо желание за нездравословна храна. Проучване, направено през 2014 година, показва, че жените са по-склонни към стресово ядене от мъжете.

Пречи на физическата активност

За някои хора фитнесът е начин да изпуснат парата и да се разтоварят от работния ден. Тренировките повишават нивата на ендорфин в организма и подобряват настроението. "Проучвания показват, че физическата активност е добра за тялото, защото променя начина, по който организмът отговаря на стреса", казва Ерика Джаксън.

Според изследване, направено през 2014 година, хората, които са били активни в средното и гимназиалното училище, имат по-нисък риск от депресия. Често обаче стресът може да попречи на тренировките. Според д-р Кан, хората, които са стресирани не отиват към фитнеса, а искат да си починат.

Вижте още по темата в Tialoto.bg


4
Още по темата: тялостреспроучвания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари