Почина големият актьор Вълчо Камарашев

Той изигра над 100 роли в театъра и киното
Обновена: 9 апр 2020 15:06 | 9 апр 2020 12:30, Елка Василева
99
Почина големият актьор Вълчо Камарашев
Снимка: архив, БГНЕС

На 82-годишна възраст почина обичаният актьор Вълчо Камарашев, съобщиха от Съюза на артистите в България.

Той има повече от 100 роли в театъра и киното. Незабравима е ролята му във "Войната на таралежите" като чичкото, който все се кара на децата. Самият той се определя като актьор, който показва тъжно-веселия характер на българина.

Артист с над 60-годишна кариера, той е любимец на няколко поколения българи. Познаваме го от театъра ("В полите на Витоша", "Хъшове", "Барабанчица" и много други) , киното (Тримата от запаса“, „Осъдени души“, „Вилна зона“, „Служебно положение ординарец“, „Дело №205 – П.К. Яворов“, , „Всичко е любов“ и др.) и телевизионния театър ("Двубой", "Службогонци", "Чичовци" и много други).

Вълчо Камарашев е роден на 12 септември 1937 г. във Видин. Завършва актьорско майсторство във  ВИТИЗ "Кр. Сарафов в класа на проф. Филип Филипов през 1959 г. Три години играе в Бургаския драматичен театър (1959 – 1962), след това две години в Пернишкия драматичен театър (1962 – 1964), а после две години в Драматичния театър в Русе (1964 – 1966). От 1977 г. около 20 години е актьор в Нов драматичен театър "Сълза и смях", след това 15 години в Театър Българска армия. Член е на Съюза на българските филмови дейци от 1979 г. Носител е и на множество отличия като Медал за заслуги към БНА, "Орден "Кирил и Методий" и "Награда на САБ за най-добър актьор за 2000 г. за ролята на Жуков в "Руска народна поща"...

Вълчо Камарашев е един от най-обичаните актьори в киното, превърнало се в българска класика. Споделя, че работата му е свързана с режисьорите и от тях е научил най-много, особено от Леон Даниел. Пред БНТ, актьорът споделя: "Имах непрекъснато работа. Не всичко, в което съм работил е било добро. Винаги е различно, но помня много филми." Споделя, че не обича чисто комичните и чисто трагичните роли, а когато е сложно. "И в най-добрата комедия има нещо сложно, и в най-добрата трагедия има нещо смешно.", отбелязва големият актьор.

Поклон пред паметта му!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: Вълчо Камарашев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
7
 
! Отговори
сбогом,бай Вълчо! преди 4 години
Легендите една по една си отиват!А какво остава не ми се коментира!
82
0
 
5
 
! Отговори
Влад преди 4 години
Още един от големите си отиде. Почивай в мир! Ще те гледам обаче в старите детски филми.
81
0
 
6
 
! Отговори
Сбогом преди 4 години
Бай Вълчо!Поне ти се отърва!Нашето е тепърва!
80
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Големият майстор и с 10 минутна роля може да остане завинаги в историята, на който и да е знаменит филм. Бай Вълчо изигра изключителни роли, всяка от които се помни.Колоритен, естествен, на мястото си. Как се надбягваше с Иван Иванов във "Всичко е любов".За Васето и Съни -бай Тотко се пъне"-"Комбина".Най-добрият образ на фелдфебел в бълг. кино във филма "Тримата от запаса". За детските му филми има ли смисъл да говоря...
79
0
 
7
 
! Отговори
ОТ СОЦА преди 4 години
Голям си ВЕЛКО ,Почивай мир ,Поклон до земи ,От сегашните един филм не съм гледал , Точка,
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такава смеховка като неговата нямат и в Холивуд.Неповторима артистичност.Незабравим. Почивай в Мир,ние ще те помним вечно.
77
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Васко и Съни, бай Тотко са пъни... отиде си "бай Тотко", никога няма да го забравя.
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един от големите !! Вечна му памет !!
75
0
 
10
 
! Отговори
Куртулиса се! преди 4 години
В превод освободи се!Чудесно време за умиране, спестяващо лошото натрупано и лошото сега:Чудесен достоен път, извървян достойно, оценен от тез, които могат.Да скърбим не е прилично за таквиз ХОРА!!!Нека запазим ролите им и ги покажем на тези, които ги интересува!Дори прожекторите да не те фокусират, големия артист е оня, който кара хората да се взират в полутъмнината, таз полутъмнина, чийто образ бе!Бай Вълчоооо,Ти горе имаш страшна компания!Долу вече почти нищо не остана!
74
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Светла му памет! Велик човек!
73
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Велик човел! Да почива в мир!
72
0
 
4
 
! Отговори
Джони преди 4 години
До Щерюи в Комбина!
71
0
 
9
 
! Отговори
Джони преди 4 години
e, не..... Легенда!RIP
70
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За един като него-сто съвременни български "актьори" давам! Незабравим!
69
0
 
21
 
! Отговори
Таню преди 4 години
Голям...
68
0
 
37
 
! Отговори
Весо преди 4 години
С негово участие слаб филм няма. Голям!
67
0
 
3
 
! Отговори
ffffffffff преди 4 години
то 1000 двойника бил гейтс , единият е българин, нали гугъла изкупи майкрософт и съсипа уиндоуса, пък и с толкова много пари лесно се прави уиндоус, ние в бг по-хубав ще направим и най-вече по-оптимизиран, ако някой ни отпусне заем.
66
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време актьорите ,които играеха главните роли бяха малко но запомнящи се.Имаше и такива на които просто второстепенните роли просто им бяха като пришити или като ръкавици на ръцете и всички бяха Велики! Сега много артист много нещо но повечето са боза.Поклон пред един от Големите и Запомнящите се!
65
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
беше много великолепен като файтонджия на войводата яворов
64
1
 
19
 
! Отговори
Petar преди 4 години
Роднина е на братовчедка на баща ми. Не го познавах лично. Голям човек и мир на праха му.