Прането на дрехите убива ли коронавируса?

Дрехите, с които излизате, трябва да се приемат като потенциално заразени
12 апр 2020 12:40, Михаела Лазарова
34
Прането на дрехите убива ли коронавируса?
Снимка: Istock

Коронавирус, както който и да е друг микроорганизъм, патоген, вирус или бактерия, могат да полепнат по всякакви повърхности, върху които да останат в продължение на часове или дни. Дрехите също попадат в този списък на пренасящи зарази повърхности. Докато сме в извънредно положение е важно да спазваме стриктно всички хигиенни съвети на здравните власти.

Колко дълго коронавирусът може да остане върху дрехите и тъканите?

Специалистите и учените не са напълно единодушни за това колко дълго коронавирусът може да издържи върху тъканите и дрехите, но по най-голяма вероятност продължителността е около 12 часа. Това споделя Джорджин Нанос, епидемилолог и главен лекар в „Kind Health Group“, цитирана от thehealthy.com.

Коронавирусът се разпада при високи температури, затова зависи и как съхранявате дрехите си, при какви условия ги носите и как точно ги перете.

Как коронавирусът може да попадне върху дрехите?

По всевъзможни начини от околната среда. При всеки допир на дрехите с повърхности, по които е попаднал коронавирус, дрехите могат да станат заразни. Освен това при общуване с човек, носител на заразата, който говори, диша, кашля или киха в близост до вас, огромна концентрация вирусни частици попада върху дрехите ви директно чрез въздушната среда.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: дрехикоронавирусCOVID-19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
12
 
! Отговори
Алоу преди 4 години
А маските и шаловете не задържат ли вируса? Мутафчийски ще ми гарантира ли, че носенето на маска няма да е причина да се заразя?
28
4
 
7
 
! Отговори
Някой си преди 4 години
До АнонименСЗО вече не са верен источник на информация. Тази организация отдавна се доказа че там са само страхливци и политкоректно ориентирани индивиди. Още ги помня когато започна да става ясно че епидемията е сериозна и започва да обхваща Китай. Тогава ги показаха как с треперещи гласове казваха че няма страшно и как всички вярвали на Китай че ще се страви, и нямало нужда от никакви други мерки. Много ги беше страх някой да не засегне Китай - това беше най-важното.
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те до сега масово народа си "переше" дрехите на 30 С за да не ги поврежда. От години пробвам да обясня, че мин.температура трябва да е 50 С за да не се въдят бактерии и задължително да се слагат да съхнат на слънце. Сега дано покрай тоя страх да се научат, че дрехи прани със студена вода не са прани дрехи реално.
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според статията с пране или без вирусът се задържал 12часа. Като са такива хипохондрици някои да си изперат дрехите на някаква температура, да ги прострат на слънце и на другия ден да ги приберат. Защо трябва шаш и паника? 100% стерилност има само в производствата на високотехнологични продукти и персоналът работи с костюми тип скафандри. А днес в Бургас причастие с обща лъжичка, никакъв риск. После ще си стоим запрени до другия Великден.
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре препечатайте указанията на СЗОИма указания и за дезинфекцията на перални , сушилни и съдомиялни машини
24
2
 
7
 
! Отговори
kit kat преди 4 години
лошите не са нито ГЕРБ нито другите подобни им - СЗО Е ЗА Е....ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
23
0
 
4
 
! Отговори
Darwin преди 4 години
До реалистЧакаме имунитет от такива като вас . Супер , че ви има....а сте и много
22
0
 
1
 
! Отговори
go преди 4 години
До Анонименми не бе....само да се переш
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сега остава да ни кажете, че всеки път като излизаме с едни дрехи ще трябва да ги хвърляме.... ама че глупости
20
6
 
7
 
! Отговори
Мутафчийски преди 4 години
Разбира се че не. Убива ги социалната изолация и носенето на маска извън дома.
19
1
 
17
 
! Отговори
Ммм преди 4 години
Автентичната тъпота винаги надминава изкуствения интелект. Т. ПратчетЕ така и журналистката, пише нещо , пита нещо и накрая какво е написала ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО.
18
1
 
2
 
! Отговори
Дидо преди 4 години
До 110А при теб си личи, че иронията ти убягва
17
2
 
23
 
! Отговори
Чистофайко преди 4 години
Може и да не убива вируса, прането де, но със сигурност убива миризмите, перете се бе хора. То ясно, че някои не се и къпят, ама перете си дрехите бе, смърдоляци!
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно сте се изчерпали от идеи за статии, затова пускате подобни глупости. Сега напишете и една статия за това как да дезинфекцираме пералнята след като сме прали дрехи, по които потенциално може да има вирус. Или как да дезинфекцираме бутилката с дезинфектант.
15
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз до магазина ходя по бански и маска. Напазарувам прибирам се почиствам пликовете на продуктите с кърпички с алкохол и влизам в банята. Къпя се и си намвтам халата. Тарикатче съм. А.
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сложете си маска и ходете голи до магазина хем ще хванете тен половин час пеша да магазина и обратно и замества ходенето в парка. Пък и ще спестите някой лев за гориво.
13
0
 
16
 
! Отговори
Nona преди 4 години
Вселената и глупостта са безкрайни,за първото има съмнения обаче,но за второто,никакви
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9 АнонименУлучи целта им ! Браво
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Повечето сме заразени вече... Просто някои не развиват заболяване, а други тепърва ще го разберат по трудния начин.
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя вирус много един такъв лепкав ! като лепило се лепи на всичко! Утре току виж ни казали , че минава през мониторите на компютри, праз телефони и телевизори. Брей какво чедо на сатанинските лаборатории !