Алкохол, пържено, кое води до затъпяване?

От някои продукти мозъкът се уморява и работи по-лошо
22 май 2020 13:35, Петя Славова
35
Алкохол, пържено, кое води до затъпяване?
Снимка: БГНЕС

От някои продукти мозъкът се уморява и работи много по-лошо, отколкото би могъл.

Тези, които искат да поддържат мозъка си в активно състояние, както и да се предпазят от ранна деменция, е важно не само постоянно да го упражняват, но и правилно да се хранят, предава БГНЕС. Колкото и да е странно, има доста храни, чиято редовна употреба ни прави по-тъпи – в буквалния смисъл на думата. Проверете дали са в менюто ви и ги изхвърлете възможно най-бързо!

Растителни мазнини

Все още ли пържите в слънчогледово или рапично масло и сигурни ли сте, че те са по-здравословни от маслото? Ето ви изненада: изследване през 2017 г. потвърди пряката връзка между редовната консумация на мазнини с високо съдържание на омега-6 мастни киселини (слънчогледово или рапично масло) и повишен риск от развитие на нарушения на паметта и болест на Алцхаймер. Подправяйте салатите си със зехтин, а за пърженето е по-добре да използвате животински мазнини.

Риба тон

Рибата тон е шампиони сред храните, съдържащи живак. Този елемент е в състояние да се натрупва в човешкото тяло, а увеличените му дози са опасни за здравето на мозъка ни. Изследователи от университета в Южна Флорида (САЩ) откриха, че хората с високи нива на живак в кръвта си имат 5% по-ниска когнитивна функция на мозъка. Съгласете се, това е неприемливо много!

Храна, пържена във фритюрник

Първо, при това пържене най-вероятно се използва слънчогледово, рапично или кокосово масло. И второ, такава мазна храна води до развитието на възпалителни процеси в мозъка. Искате ли да останете умни и активни по-дълго? Гответе храната си на скара, печете, задушете – но не пържете!

Сладки напитки

Сладко ли е сладкото за мозъка? Не всичко е толкова просто. Редовната употреба на сладки газирани напитки, подсладени сокове и дори редовната консумация на чай със захар може би за кратко повишава енергията ни и мозъчната активност, но трябва да плащате за това с повишен риск от възпалителни процеси. Те от своя страна водят до намаляване на когнитивните функции и дори до деменция. Преди да е станало късно, преминете към чай и кафе без захар!

Алкохол

Според изследователите няма абсолютно безопасна доза алкохол за здравето. Дори чаша червено вино на седмица може в крайна сметка да се окаже вредна. И, разбира се, определено не трябва да пиете алкохол в големи дози: той е опасен за структурата на мозъка и може да наруши функционирането му, включително необратимо. Колкото повече пием, толкова по-лошо работи мозъкът ни – уви

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
21
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
американската пропаганда най-вече!
7
9
 
11
 
! Отговори
АНТИ 2 преди 3 години
Във ДНК на днешния турчин, е загнездена чудовищна простотия.
6
2
 
18
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
Демек станете вегани и ще сте супер умни хахаха
5
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Телевизията!
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Киро КюмюряВсъщност преди време излезе някакво изследване, което доказа, че редовното гледане на новинарски емисии наистина води до намаляване умствените възможности. Обясняваха го с повтарящите се модели на възприятие и свикването на получаването на готови отговори от тях. Т.е. не е казано да не се гледа и чете, но не бива да се прекалява.
3
3
 
19
 
! Отговори
:) преди 3 години
За всички български политици с наднормено тегло начело с Началника - таз шия не е от туршия.
2
3
 
20
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
На днешния "българин" като теб със сигурност!!!
1
11
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Във ДНК на днешния българин, е загнездена чудовищна простотия.