5 любопитни факти за Екатерина Велика

Вижте какво трябва да знаем за прочутата императрица
27 май 2020 23:19, Ивета Иванова
56
5 любопитни факти за Екатерина Велика
Снимка: БГНЕС

Екатерина II, известна още като Екатерина II Велика, е императрица и самодържица на Русия от 1762 г. до смъртта си през 1796 г. Позната е като жената, която най-дълго е управлявала Русия. Тя е дъщеря на принцесата на Шлезвиг-Холщайн-Готорп и княза на Анхалт-Цербст, и идва на власт в резултат на дворцов преврат, който сваля от престола нейния не толкова известен съпруг - Петър III (който е и неин братовчед).

Епохата на управление на Екатерина Велика се свързва с максималното поробителство на селяните и увеличаването на привилегиите на благородническото съсловие. Тогава границите на Руската империя са значително разширени на запад, а в културно отношение Русия се превръща в една от водещите европейски сили. Императрицата е любител на литературата.
 
Eкатерина е била една от най-поддържаните и красиви дами в епохата, в която е живяла. Говори се, че тя въвела в двора високите токове на дамските обувки и много обичала купоните. Ето някои любопитни факти за нея, според "ArtDay" и "HistoryHit".
 
1. Най-големият ѝ син може да е незаконен
 
Бракът между Екатерина Велика и Петър III бил пълен с проблеми от самото начало. Те трябвало веднага да си имат наследници, но 8 години императрицата не заченала. Някои историци смятат, че Петър не е бил способен да консумира брака си, други мислят, че е страдал от безплодие. Екатерина и Петър били нещастни, и двамата имат извънбрачни афери. Тя си намерила любовник, който бил руски офицер - Сергей Салтиков. Екатерина родила син, Пол, през 1754 г. и имало слухове, че бащата е Сергей. Не е доказано кой е бащата.
 
2. Била вярна на любовниците си
 
Екатерина Велика не била вярна на съпруга си, но била изключително лоялна към любовниците си, дори след като приключва връзката си с тях. Тя винаги се разделяла приятелски с тях и ги награждавала - давала им титли, земи, дворци, дори служители. Говори се, че дала на свой любовник над 1000 слуги.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
6
 
! Отговори
Ханс преди 3 години
A кухата й кратуна ражда мита, че има такова животно като славянина.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Моцарт е бил висок 148 см.Средният ръст на населението в Европа се мени твърде много с годините. Може обективно да се прецени по запазените като обща конструкция граждански къщи, както и по размера на рицарските доспехи.
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте някой бисер от Боко Банкя нещо там ***-мулупи, ала-бала.
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
6 тия любопитен факт е, че с нейната смърт свършва мита за славянството.
18
4
 
3
 
! Отговори
Тиквоний I преди 3 години
А за Екатерина Безхаберная, некоя статийка няма ли да препечатате? По възможност от чуждо издание .... да се види как нашите братя и западни партньори я оценяват подобаващо ...
17
5
 
19
 
! Отговори
5 любопитни факти преди 3 години
за т.н. Екатерина Велика дето ни е Екатерина ни е велика ..1) до края на живота си не успява да научи руски добре2) Пруска евреика е3) плащала е по един товар сребро и е давала крепостни селяни на всички немски благородници решили да се заселят в Русия4) прави неистови усилия да унищожи Руската Православна Църква5) запалва библиотекат в Петербург с цел да унищожи безценни исторически паметници за империята Тартария - след което започва да пише фалшивата офицялна руска история
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време без психодиспансери Е като разградена лудницаВеличия който сй мрънкат на колелоИ днес има по пасйща и площадки
15
4
 
5
 
! Отговори
Ецилоп от Плюк преди 3 години
Тя се с латвийски селяни и коняри ...Питайте който и да е латвиец,ше го потвърди.Все пак го учат в училище и знаят срамните й тайни и тези неща не ги преподават в руските училища.
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста примитивен отговор с откъслечно зацепване дума по дума.Аз предпочитам да се уча от всякакви хора - умни/***/богати/бедни, както дойде, а изводите си ги правя сам за себе си.
13
3
 
1
 
! Отговори
:) преди 3 години
1. Оплетеният си ти и дори не предполагаш колко.2. Карти не играя, предпочитам да чета, да мисля и да се уча от умни хора, па макар и от древен Египет. 3.Връзката с несъществуващия руски телефон е пряка, но трябва да се чете в трезво състояние. 4. В Русия, преди да ме застреляте ми казваха Великата Княжна Анастасiя Романова.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оплел си се като пиле в калчища, човече.То опитен картоиграч не би могъл така добре да рамеси картите, признавам.Нерде Рим, Перу, Египет, нерде руски автомобил/телефон.
11
7
 
4
 
! Отговори
:) преди 3 години
Странно, хората от древния Рим, които познавах, смятаха, че съвременната история е "запомнила" много факти напълно погрешно. Същото смятаха и хората от древен Египет и един индианец-музикант от древно Перу.Но "по собствена аналогия" и на три водки, може да изглежда и другояче.Вероятно затова няма руски клетъчен телефон и годен за световния пазар руски автомобил. :)
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искала е да затрие България завинаги с тъй наречения "Гръцки проект", ама не се е получил номера.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нужда от присъствие в древен Рим. Всичко е по аналогия минало-сегашно, случило се тогава, случващо се днес.
8
3
 
3
 
! Отговори
:) преди 3 години
И това вероятно го знаеш, защото си бил в древния Рим, нали? :) Или защото си учил 10 години римска история в най-добрите италиански университети?На три водки и аз всичко знам. :)))
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако някой си мисли, че нещо се е променило от древния Рима (а и дори и преди това), дълбоко се лъже. Променили са се само методите на експлоатация на "плебса". Важи за целия свят. Благоденстващи са вярващите...
6
3
 
5
 
! Отговори
:) преди 3 години
Няма да го гледам.
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самозванка и узурпаторка - това е, което знам. През вековете та до наши дни е същото.Властта е по силна и от най-якия наркотик...Има руски филм (сравнително нов) - от StarMedia.
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Велика страна, велика императрица... гледам и не вярвам на ушите си! :)И от тогава все на такива "вождове" им върви. :)
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А *** ни обясняват за джендърите на запад. Като погледнеш от армията им та до върха всичко е било и продължава да е леш.