Пещера Утробата и легендите около нея

Ето какво трябва да знаете за нея
1 юни 2020 20:58, Ивета Иванова
3
Пещера Утробата и легендите около нея
Снимка: Pixabay

Лятото е подходящ сезон да си направите разходка до някоя пещера. Там ще бъде прохладно, а едновременно с това ще се насладите на природата наоколо и причудливите скални форми. Вече ви представихме пещера Проходна, а ако се чудите къде другаде може да отидете - ще останете омаяни и от пещера Утробата.

Къде се намира?
 
Пещерата е до село Илиница, в местността Тангардък кая, на около 12 километра северозападно от Кърджали. Затова, най-удобният начин да стигнете до там е с автомобил.

Как се е оформила?
 
Наричат Утробата "древно пещерно светилище". Пещерята представлява естествен хоризонтален процеп в скала, който е бил допълнително изсечен и оформен от човешка ръка, наподобяващ на матка (утроба). Затова тя носи такова име. Пещерата е образувана в обособен карстов скален масив, близо до хребета на рида Илиница. Скалите са кредни варовици, подложени на силното влияние на ендогенните сили (тектонски движения).
 
Процесите на физическо и химическо изветряне са довели до образуването на входна част – уширена тектонска цепнатина, в основата на която има няколко малки тераси. По-късно, по направление на основната тектонска пукнатина е създадена изкуствена галерия с дължина 12 м и средна ширина 1,5 м., пишат от "rock-cut.thracians.org.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Представата за пещерите като утроба на Земята и за Слънцето като оплождащ Земята мъжки фактор е характерна за митологиите на много народи от езическия им период.
1
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Простотия до шия и лъжливи легенди,отново с цел унищожаване на българо-славянския ни корен!Наврете си думите ,които сте написали,отзад!И се спрете вече с тази антибългарска лъжлива агитация!