Защо да посетите остров Корфу?

Зелената перла на Йонийско море
19 юни 2020 05:30, Ивета Иванова
21
Защо да посетите остров Корфу?
Снимка: Pixabay

Корфу е предпочитана дестинация за лятна ваканция от много българи в последните години. Той е  гръцки остров в Йонийско море. Корфу е вторият по големина от Йонийските острови и се намира близо до брега на албанския град Саранда, от който го дели проток с широчина между 3 и 23 km. Островът има площ 641 km2, дължина 58 km и широчина 27 km в най-широката си част. Северната му част е планинска, а южната е заета от равнини. Най-високият връх там е Пантократор с височина 906 m. Климатът на острова е благоприятен, там има много красива природа и забележителности. Ето защо да го посетите.

Митология
 
Както повечето гръцки острови, Корфу също е свързан с древногръцката митология. Твърди се, че богът на моретата Посейдон  е бил много влюбен в Керкира, дъщеря на Азоп (речен бог) и речната нимфа Менопа. С помощта на Зевс, Посейдон я отвлича и я завежда на безименния дотогава остров. За да изрази любовта си, той кръщава острова на нея.

Плажове
 
В Корфу има много плажове - общо 57, за всеки вкус. Островът е популярен с чистата си и прозрачна морска вода, а и е заобиколен от много зеленина, пишат от Greeka.com. Палеокастрица е най-известният и посещаван курорт в Корфу. Освен красивия плаж, там може да посетите и манастира "Дева Мария", който се намира на върха на хълм. От върха се разкриват спиращи дъха гледки, а в манастира има и музей, където може да разгледате древни писания, вкаменелости, икони и др.
Други популярни курорти на острова са  Агиос Георгиос, Пелекас, известен е и пясъчния плаж с плитка вода Глифада. Във всеки курорт е пълно с ресторанти с морски специалитети и гледка към водата, плажни барове и центрове за водни спортове. На някои от плажовете може да практикувате уиндсърфинг и кайтсърфинг.
 
Забележителности
 
Островът има богата история - за него през вековете са се водели непрекъснати борби. Владян е от римляните, Византия, Венеция, Неапол, Франция, Австрия, Русия (тогава в съюз с Турция), Англия. Затова там има влияние от много култури.
 
Ако повече обичате да разглеждате забележителности, най-добре е да отидете в самия град Корфу. Там може да видите много паметници от Средновековието. Трябва да посетите Старата крепост в източния край на града. Тя е построена от венецианците, като символ на властта им в Йонийско море.
 
Новата крепост също не е за изпускане - тя е военен комплекст с много тунели, тъмници и подземия. От там има страхотна гледка към залива на стария град.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Стела преди 3 години
Снимката е от остров Корфу, това е т. нар. Миши остров и манастира във водата, гледката е уникална както и целия остров
18
0
 
2
 
! Отговори
:-) преди 3 години
Ходил си ти до Котор...Точно от Корфу си е снимката, Mouse island преди Керкира от юг.Пътят е точно 6ч до Игуменица. Има места, където няма много туристи, но това си има цена. All inclusive хотелите си идват с мизерните англичани, рашки и др. подобни.Така или иначе най-йубавото е, че не се посещава от много българи, сърби, македонци и ***....
17
0
 
1
 
! Отговори
Духал супата... преди 3 години
Блъскаш яко път и жега и се оказваш в множество и тълпи от потни и гръмогласни англичани. Айде мерси!
16
2
 
1
 
! Отговори
До автора преди 3 години
Като сте написали тази статия, поне да бяхте проверили от къде е снимката. Това е Которският залив в Черна гора.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От малкото места, на които бих се върнал.Страхотен е. А, Керкира е уникален град.
14
4
 
4
 
! Отговори
Таню преди 3 години
До АнонименЛятото като си на 6км навътре от о-ва се чува б***хти и бученето, все едно целия о-в е нафрашкан с фризери... Представям си, какво е по улиците, особено с англ. сгaн... Отсреща, в Бутринт е много по-зелено, хората са по-свежи, цялата област е един уникален парк с влажни местообитания. Наистина, Йонийско е отворено море с течения и е *** студ в открити води, изкл. правят разни лагунки по Пакси и Антипакси. Местните са бeсни сeлени, меркантилни и шовинисти. До там е бая път, 6-8 часа.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Минуси има отговори, не! Та колко пречиствателни станции има? На всеки отстров ли има?
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корфу е наричан "Градината на Боговете" от Джейс Даръл. Корфу е АБСОЛЮТЕН ВРЪХ! Бил съм поне 10 пъти. Приказка.....
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забравили сте най-важната забележителност на о. Корфу! Екзотичните мини портокалчета кумкуат и ликьора правен от тях.
10
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко пречиствателни станции на отходни води има на острова? Къде отиват пречистените води?
9
1
 
19
 
! Отговори
Онзи преди 3 години
"Не ми хвалете това гръцко море!" Предпочитам да плувам в кафеви води и мутри да ми чукат по рамото на плажа за 50 лв. на чадър.
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В цяла Европа има покачване на новозаразените, най-много в Швеция. На Балканският полуостров също. Черна гора нямаше нови случаи, но вчера са 4, оня ден 7. В Хърватия същата работа - вчера новите случаи са вече 11. В Гърция също се увеличиха новите случаи. За България си знаете.
7
5
 
5
 
! Отговори
Цж преди 3 години
За съжаление наистина последните години виждам повечко *** по Йонийските острови. Да си висят в Халкидикито, кво се мъкнат при аристокрацията?
6
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много скоро ще гледате Гърция само на снимка! С тези над 100 заразени всеки ден и огнища по цялата карта изпреварваме дори Франция, която е с 60 млн. население! Страни като Черна гора и Хърватия нямат нов случай от поне 10 дена, Гърция има по 2-3 при население от 10 млн... Пълен провал на щаба и правителството в борбата с най-коварната зараза на всички времена!
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 4 Перник BaywatchСофиянеца от дни се е самолекувал и е отишъл на къмпинга болен,вече с пневмония.Мислел е,че въздуха парите от водораслите в морето ще му помогнат.А Корфу ти е далече,виж го на картата на 3 км. е от Албания по море тя се вижда от там.За да ядеш там гирос първо толовете трябва да платиш по магистралата около 50 евро,после ферибот и той там някъде и всичко това ако ГОУФО ти издържи до там през километрите тунели.За теб е тука близо Керамоти ще ти е екстра!Иначе пернишки Бейлиз.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щото там няма по 130 нови случая на COVID-19 на ден
3
11
 
9
 
! Отговори
Перник Baywatch преди 3 години
бих дал и 20 евро за един дюнер, пардон гирос, стига да отида и да си почина като хората, а не да умра по българските плажове като куче от ковид 19 както стана със софиянеца на 41 години !
2
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе не е мойто.Много ингилизи идват и манджата е скъпа заради тях,а и е поангличанчена.Няма ги типичните гръцки неща.В Керкира има какво да се види,но и там е твърде туристик и слагат една подправка в готвените неща се откроява неприятно.За тези дето ядат гироси един брой струва 10 евро-порция.пържола с картофи 12 евро и не става нищо от пържолата учудващо за Гърция.Морето Ионийско демек студено,трябва мега жега да стане за да не зъзне човек в него.На север е безлично,е природата става зелено е.
1
9
 
1
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Корфу на югославомакедонски е "Крф"!lol