Защо болката от разбитото сърце е най-голяма в тийн годините?

Ето какво обяснява експерт
4 юли 2020 22:16, Ивета Иванова
26
Защо болката от разбитото сърце е най-голяма в тийн годините?
Снимка: Pexels

Болката от разбитото сърце е по-силна, докато сте млади. И това не е само мит или клише, а има и научно обяснение, пишат от британското издание на "Cosmopolitan". Рахул Джандиал, доктор по философия и неврохирург, съобщава, че има няколко фактора за това.

Според него, най-много ви боли, когато ви разбият сърцето в тийнейджърските години, защото за първи път осъзнавате какво чувство е любовта и това влияе на мозъкa.
 
"Дивата, новата, страстна любов освобождава химикали от мозъка, като допамин и серотонин. Същите, които биват освободени, когато употребявате някои наркотици (като кокаин и екстази). Чувството е същото, както когато вкарате победния гол в мача или балерина успява да усвои пируета, усещате тръпка", обяснява специалистът.
 
Любовта и наркотиците ви правят по-развълнувани, действат по подобен начин, но и последствията са подобни - когато веществото напусне организма, вече не се чувствате добре, така е, и когато прекратите любовните отношения.
 
"Когато сте млади, хормоните играят по-голяма роля - имате по-голямо сексуално желание", казва той. Така нараства производството на хормоните тестостерон и естроген. На химикалите, като допамин и серотин, им трябват само няколко секунди да бъдат освободени, но при хормоните нещата не стоят така - на тях им трябват минути, а понякога и дни. Така те влияят на мозъка и мисленето повече време.
 
С нарастването на възрастта обаче действието им намалява все повече, затова хората, които отиват към 40-те и 50-те имат все по-малко желание за секс, в сравнение с тези в 20-те и 30-те си години. В млада възраст тези хормони са много по-силни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
0
 
! Отговори
~ преди 3 години
До Не е вярно, че самоТя е заета ли? Защо не сте се разбрали?
17
0
 
5
 
! Отговори
Не е вярно, че само преди 3 години
младите страдат. Тази година, аз едва не умрях от мъка. Толкова силно, направо безумно се бях влюбил, че болката беше физическа. Разкъсваше ме с месеци. Не можех да спя. Пред нея се усмихвах, все едно, че съм най-щастливия на света, а вътрешно изгарях в адски огън. Сега не мога да я гледам. Не че я мразя, просто не мога да си позволя отново да изпитам пронизващата болка, която не ми дава покой ни денем ни нощем, затова не искам тя да ми въздейства на нито едно сетиво - слух, мирис, очи...
16
1
 
9
 
! Отговори
Споделено преди 3 години
Като минат по-младите години на човек и той често е бил предаван от приятелите си,( не е задължително да е винаги задължително свързано само с физическа любов), човек затваря сърцето си, за да не страда. Казва си, ако не обичам, после няма да ме боли. Дори разбираш, че и приятелите не са толкова важни, защото всеки си създава семейство и всеки тръгва по свой път. Виждаш деца играят си , смеят се и човек се натъжава като знае, че най-често това остава само в детството. Човек се ражда и умира сам.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До дядомразма нали има свубуда мубуда на слуту уеее!
14
1
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
На мен толкова пъти са ми разбивали сърцето, че вече няма какво повече да разбиват. Затова при мен болката е нулева.
13
1
 
7
 
! Отговори
дядомраз преди 3 години
Заглавието е подигравка с българския език. Време е да се вземат мерки!
12
2
 
9
 
! Отговори
244 преди 3 години
На мен ми се подиграха на 43. Обекта се оказа толко ***, че даже не разбра защо повече не ме видя, напомня ми на тоя със свирките само дето не пие. Не ме потърси, не попита, почна някакви изпълнения ти знаеш ли какво изпускаш и колко жени премятам в денонощието, без звук само образ и разминавания. И така 5 години казват.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Допаминът е невромедиатор. Прилича на хормоните, но е нещо малко по-различно. Но това са подробности за специалисти.
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Допаминът Е хормон, селяни жалки. Селският мегдан взе още сто жертви днес. Каква медия е това, за бога!?
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първата раздяла на 16 ме разболя за 1 година. Броил съм месеците! После все едно не е било. Забравих. Вторият път ми разбиха сърцето на 28. Беше голяма подигравка. Сърцето буквално ме боля. Този път около 9 години. Броил съм ги. Добре че случих на добра съпруга - вярна, умна и ме обича още. (Понякога съм се чудил защо.) Вече над 30 години сме заедно и ни е много добре. (Поне на мен.) Та това със сърцето е вярно. Ако сте млади, внимавайте, защото често се случва и може да ви съсипе живота.
8
2
 
10
 
! Отговори
- преди 3 години
И аз предпочитам девствен мъж, ама няма, всичките са вече ощавени отпреди това.
7
8
 
16
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
На стари години знаеш кога да се запреш :). След хубавото винаги идва лошо и колкото повече е било от хубавото толкова повече идва и от лошото. Трябва да се държи баланса. Аз се ожених за жена която така и не можах да заобичам.. за жалост. Хубаво ми е с нея, уважавам я , верен съм.. но я няма тръпката, нямам и големи терзания. Обичам си детето.. Ама жена... каквото съм обичал до 25год. май това ще ми остане. Другото са римски удоволствия
6
0
 
15
 
! Отговори
Георги преди 3 години
На истинската любов повечето е мъка :). Въпреки това е хубаво. Аз съм в много добри отношения с първата си любов - 5год бяхме заедно, после още 5 докато я забравя. Но се радвам че съм го преживял. След нея съм бил сигурно с 20 жени но повече такава любов не съм изживял. Което не е лошо.. на силната любов и мъката е голяма. Като порадва човек се научава да си обуздава страстите, за да се предпазва
5
3
 
14
 
! Отговори
поздравления преди 3 години
До 77888Щом си намерил такава дето гълта, не я изпускай, тия са много рядко срещани дори и на Околовръстното.
4
2
 
13
 
! Отговори
Бат Пешо преди 3 години
Не знам батките, зобащи по 10на пъти повече тестостерон от естествено секретитано от тялото количество как не им се пръскат сърцата
3
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо подобно.Може да е така при егоистичните нации като англосаксите или германците, но разбитото сърце боли винаги и на 20 и 30, и 50, и 60.
2
8
 
27
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Може на млади години болката да е силна,ама на стари е опасна!Щото сърцето вече е паянтово...
1
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо болката от разбитото сърце е най-голяма в тийн годините?---------------Заради огромнто количество бушуващи хормони!!!!!-)))))))