Здравословните ползи от HIIT тренировките

Те горят калории, помагат за отслабването и стягат тялото
0
Здравословните ползи от HIIT тренировките
Снимка: Pixabay

Интервалните тренировки с висока интензивност, познати като HIIT, включват кратки интензивни упражнения с продължителност от 30 до 60 секунди, които са последвани от още по-кратък период на почивка. Въпреки че този режим е доста труден и изисква огромни усилия, той ще направи чудеса за вашето тяло и за здравето ви.

"Това е упражнение след упражнения с минимална почивка", казва треньорът Стивън Наварета пред Insider. Той допълва, че по този начин осигурявате една страхотна тренировка не само на тялото ви, но и на сърцето.

Ето 5 здравословни ползи от HIIT тренировките

Помагат за изгарянето на повече калории

Докато правите една HIIT тренировка, вие изгаряте приблизително същото количество калории, както бихте направили при една типична тренировка като бягане. Различното е, че при интервалните упражнения изгарянето на калории продължава и след като сте приключили със серията си.

Проучване от 2019 година, направено сред две групи спортисти, доказва тази теория. Атлетите били разделени на групи – едната правила HIIT тренировка, а другата заложила на бягането. Учените установили, че девет минути след приключване на упражненията, групата HIIT изгаря средно по 3 килокалории в минута, а бегачите – 2,8.

Този феномен на изгаряне на калории след приключване на спортуването, се нарича следтренировъчна консумация на кислород. Той възниква в тялото ви, когато изгаряте повече калории след интензивна тренировка. Това е често срещано след HIIT упражненията, тъй като те са по-натоварени и това е свързано с ефективния мускулен растеж.

Помагат за отслабването

Тъй като HIIT тренировките изгарят повече калории заради следтренировъчната консумация на кислород, това означава, че може да отслабнете по-бързо. Според Британския журнал за спортна медицина, хората, които правят HIIT тренировки, губят с 28,5% повече мазнини от тези, които правят умерено-интензивно продължително упражнение като бягане.

"С HIIT сърдечният ви ритъм се запазва през цялото упражнение, което е много важно за изгарянето на калории и е ефективен начин за отслабването", казва Наварета.

А дали изгражда редица мускулни групи и още предимства за здравето, вижте в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg
.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари