5 признака, които показват, че е време да смените стария матрак

Колко дълго може да го използвате зависи от редица фактори
Обновена: 8 сеп 2020 11:14 | 8 сеп 2020 11:13, Веселина Йорданова
5
5 признака, които показват, че е време да смените стария матрак

Матракът е едно от ценните творения на човечеството, което ви помага всяка вечер да спите удобно и да получите необходимия сън. Проблемът е, че подобно на всеки друг продукт, матраците също имат някакъв разумен срок на експлоатация. Да, те не идват с етикет “годно до”, но различните производителите посочват срок за използване между 8-15 години. Колко дълго ще може да използвате матрака, зависи от редица фактори, най-важните от които са честота на употреба, материалите, от които е направен, а също редовната поддръжка и почистване.

Спането на матрак, който вече не е годен за ползване, може да влоши качеството ви на сън и има потенциал да отключи дискомфорт или друг вид рискове за здравето. Ако се питате как може да познаете, че имате нужда от нов матрак, в тази статия сме обобщили 5 признака, чиято поява е сигурен знак, че старият матрак трябва да бъде заменен.

1.  Не помните откога спите на този матрак

Една негативна тенденция, която за съжаление се проявява често е, че с времето хората привикват и се нагаждат  към матрака, вместо той да адаптира към техните форми. Затова понякога не обръщат внимание, дори когато той вече е станал неудобен. Ако матракът ви не е сменян в последните 10-15 години, но е използван редовно, то по всяка вероятност има нужда да го смените. С годините редовна употреба той започва да се износва. Освен това, трябва да имаме предвид, че технологиите и материалите за правене на матраци днес значително се различават от тези преди две десетилетия. Така че подарете си удобство и комфорт с нов матрак, който да отговаря на вашите нужди.

2.  Поява на лоша миризма и развитие на микроби

Това е още един неприятен сценарий, който ясно подсказва, че трябва да вземете мерки  и да смените матрака. Появата на особена и неприятна миризма обикновено се дължи на развитието на бактерии в матрака. Вероятно ще се запитате как са се появили тези бактерии? Източниците могат да бъдат различни - домашните любимци, консумацията на храна или напитки в леглото, нередовната смяна на спалното бельо и др. Проблемът е не само дразнещият и неприятен аромат, но и това, че някои микроорганизми могат да представляват риск за здравето ви. Затова не рискувайте, а подменете стария матрак.

3.  Когато сутрин се събуждате с болки

Третият често срещан признак е събуждането със схванат кръст или болки в гърба. Ако това е единично явление, много възможно е причината да не е матракът. Но ако проблемите зачестят и неприятните усещания не престанат, то виновникът е ясен и е време да намерите нов матрак, който е подходящ за вас.

4.  Неравности по матрака

Ако някога сте спали на матрак, по който има вдлъбнати и изпъкнали части, знаете, че това може да е истински кошмар. Отнема изключително много време, за да намерите поза, в която ви е удобно да заспите. Будите се вечер, защото някоя неравност ви убива и разваля комфорта ви. А всичко това води до занижено качество на сън, постоянна умора и болки в тялото. Ако и вашият случай е такъв, време е да посетите магазин за матраци и да направите тази дълго отлагана покупка.

5.  Понякога причината може да сте самите вие

Понякога причината за смяна може да не се крие в матрака, а в самите вас. Вашето тяло се променя и това в някои случаи води до пременени изисквания към твърдостта и опората, която вашият матрак предлага. Рязкото качване или загуба на килограми, бременност, появата на определени здравословни проблеми и др., може да е причина за смяна на матрака. Mattro предлага богата гама от висококачествени матраци, които ще върнат комфорта на съня ви.

Както сами може да видите, причините да смените стария матрак са разнообразни. Ако някой от тези признаци е налице, тогава наистина вземете мерки, преди да се появят още повече проблеми. Не забравяйте, че сънят е здраве, а качественият сън изисква инвестиция в подходящ матрак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: матракматраци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я съм на дюшек!
3
2
 
0
 
! Отговори
ХА, ХА, ХА преди 3 години
По-екзотична статия скоро не бях чела. Ако си купите пайтав, некачествен, компромисен от към материали и изпълнение матрак ще го изхвърлите бързо, защото е *** и не ви върши работа, а горните алабализми са изсмукани от пръстите, за да се облече в благоприличие факта за некачествената стока, еднодневка. И най-качествения тук матрак не бие английското производство, незнам причината за претенцията тук като цените са почти идентични
2
1
 
8
 
! Отговори
Спящата красавица преди 3 години
Когато се опитате да го изнесете и да го почистите, дървениците го внасят обратно.
1
3
 
4
 
! Отговори
Бай Who Й преди 3 години
Браво ве! Подкукуросвайте лудите жени да муфтят мъжете си за нови матраци, легла, мебел... И без си нямаме друга работа...