Не всеки забелязва некомпетентостта си или ефекта Дънинг-Крюгер

Те не разбират, че взимат грешните решения
19 сеп 2020 23:00, Екип на Tialoto.bg
57
Не всеки забелязва некомпетентостта си или ефекта Дънинг-Крюгер
Снимка: IStock

Хората, които са естествено лишени от чувство за хумор, обичат да разказват анекдоти. Шофьорите, които едва могат да останат в своята лента, обичат да учат другите как да шофират. Мениджърите, които дори нямат основни познания в областта, в която работят, обичат да обясняват на другите как не разбират нищо от работата им при първа критика.

Защо всички тези хора не забелязват своята некомпетентност?

Ефектът Дънинг-Крюгер е известен в психологията. Хората с ниско ниво на интелигентност или тесен мироглед често не разбират, че решенията, които вземат, са грешни, а качествата, които сами си приписват, са фалшиви.

Струва им се, че са прави и разбират ситуацията по-добре от другите. С течение на времето това отношение придобива характера на психологическа защита – ограниченият човек започва да защитава позициите си, защото смята, че по-талантливи хора ще го притиснат.

При интелигентните се наблюдава обратният ефект – те добре разбират колко сложни са законите на реалността и колко обширна е сферата на знанието, която може да бъде усвоена в бъдеще. Това води до подценяване на собствените им способности, до подценяване на тяхното място в обществото.

Ефектът е предвиден теоретично, а след това експериментално потвърден през 1999 г. от Дейвид Дънинг и Джъстин Крюгер, служители от Катедрата по психология в университета Корнел, САЩ. Теоретичната основа на хипотезата са наблюденията на велики философи. Самият Дънинг цитира Чарлз Дарвин: „Невежеството често поражда увереност, вместо знание“ и Бертран Ръсел – „Едно от неприятните свойства на нашето време е, че тези, които изпитват увереност, са глупави, а тези, които имат поне малко въображение и разбиране са нерешителни.“

Практическият източник на вдъхновение на този ефект е престъпността
Авторите изследват удивителния случай на Макартър Уилър, който ограбва две банки една след друга, намазвайки лицето си с лимонов сок. Той вярвал, че лимоновият сок „скрива“ лицето на записите на охранителните камери. Психолозите се възхитили от дълбочината на некомпетентността на човек, който дори не се опитва да провери правилността на идеята си. Въпреки че тази грешка го праща в затвора.

В последствие събират в една стая хора, заети в различни сфери на дейност, но с напълно различно ниво на реални познания. Авторите на експеримента ги канят да попълнят въпросник. Участниците трябвало да отбележат нивото на компетентност в областта, в която са работили. След това били помолени да направят поредица от тестове, за да установят истинското си ниво. Въз основа на резултатите авторите на изследването изготвят графика, показваща зависимостта на реалното знание от увереността на хората, че те са добре запознати в своята област на дейност.

Вижте повече за ефекта Дънинг-Крюгер в Tialoto.bg

Източник:Tialoto.bg


57
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
5
 
! Отговори
По-долу казват ясно преди 2 месеца
Дефиницията на ефекта Дънинг-Крюгер е точно описание на средностатистически клатиФурец от БАН.
Обаче претендират за заплати като на елитните ІT-специалисти. Не че не си ги докарват като четат остарели лекции в 7-8-10 безполезни колежа и ненужни "университети" в Долно Нанагорнище и в Чуйпетльово. Но искат и заплатите им по ведомост в БАН да са по няколко хилядарки начална за асистент, а за хабилитиран да се удвоява, та да вземат после министерски пенсии.
Типично мислене на лентяй връзкар от соца.
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добър пример е Борисов....
52
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Радьо например е дълбоко убеден че е преродения Червен Барон но в действителност е един голям Червен Балон!
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До РусенецЪ

Разбирам те добре. Не само ти си имал такава колежка. Ясно ми е на какъв огън сте се пекли. В подобни случаи най-лошото от всичко е това, че такива доносници виреят и се чувстват уютно на работното си място, защото там има поне един шеф-некадърник, който подкрепя и закриля такива негодници.
50
0
 
6
 
! Отговори
РусенецЪ преди 2 месеца
Имах такава колежка. И всеки, който и посочеше некомпететностите ставаше обект на доноси.
49
1
 
6
 
! Отговори
:( преди 2 месеца
МОН да прати специална заповед до БАН - всички лица, назначени там на научни длъжности задължително да прочетат този материал и ако им стигне умственият капацитет, да си направят някои изводи!
Макар че се съмнявам, че повечето от тях са в състояние да си направят правилния извод. С връзки човек получава назначение, но ум, знания и трудолюбие не може
да получи.
48
0
 
6
 
! Отговори
Коли ме, беси ме преди 2 месеца
Ама първата ми работа е да забележа правописните грешки на другите, което ме води до извода за тяхната некомпетентност. Нещо като условен рефлекс. А хората, които казват ходиме, четеме, пишеме и говориме, директно се разписват под своята неграмотност и в крайна сметка некомпетентност.
47
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 36

Ти си типичен обект за демо на този синдром.
46
0
 
2
 
! Отговори
Забравили са преди 2 месеца
до добавят и Сократ в частта с философските примери. Я иначе Тиалото се занимава с ДyxЪ... А за редакторите на тази медия последната дума е *** и автоматично я заменят с три звездички.
45
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 39

Не съм напълно съгласен... тиквата играе по свирката на брюксел. Оттам искат да е като тях.
44
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 41

Явно не си ходил в големите градове на ес да видиш там как е...
43
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 44

Простите и мързеливите и некадърните са в герб - чакат следващия транш на ес, че да не умрат от глад.
42
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Статията подкрепя твърденията ми за некомпетентността и.ниската интелигентност на ес комисарите и урсулата, както и на 99% от евроатлантиците ни.
41
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Протестърите са най точния пример от ефекта!Най простите и мързеливите най много искат!
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най простите са най арогантни!!
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България е христоматиен пример за ефекта Дънинг-Крюгер.
38
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този ефект добре се вижда при оценката на правителството на Виденов, фалитите на банките и инфлацията тогава. Колкото е по-некомпетентен човека, толкова повече обвинява Виденов и сие. Например как почти никой не разбра, че банките бяха реално фалирали още през 1992 година?
37
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като гледам правителството и други ефекти освен Дънинг-Крюгер се наблюдават,Синдром на Даун,аутизъм,лека до средна олигофрения,ярко изразена дебилност и тнт
36
3
 
7
 
! Отговори
До 36 преди 2 месеца
Cмешко, учил съм повече от теб и всичките ти познати, взети заедно! Относно свободата да се развиваш, имаш я относително, ако си член на управляващата шайка. Върви ти се развивай, без да си. Само да грабите хората умеете!
35
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До 23

Некадърниците и лентяите все някой друг ги е ограбил. За разлика от при социализма, когато всички бяхме роби на паритята-държава, сега имаш свободна воля да се развиваш, ако ти стигат акълът и способностите. Кой кво ти е ограбил, бе? Учи и работи, недей дса ламтиш само за лесното.