Как плачът ни помага?

Това е един от начините на тялото да се възстанови от стреса
Обновена: 22 окт 2020 19:29 | 22 окт 2020 19:29, Михаела Лазарова
2
Как плачът ни помага?
Снимка: Istock

Плачът е нещо, което някои от нас потискат, други се страхуват от него, за да не изглеждат слаби. Сълзите са естествен феномен, механизъм, който тялото ни има неслучайно. Плачът е полезен по няколко причини. Независимо дали е причинен от болка, тъга или дори радост, тялото използва плача, за да се прочисти и да възстанови баланса си.

Според Американската академия по офталмология има три вида сълзи. Базалните сълзи са постоянни, те присъстват непрекъснато в очите, за да ги смазват и защитават. Рефлекторните сълзи се появяват, когато тялото трябва да отмие някакъв дразнител, навлязъл от външната среда – прах, дим. Емоционалните сълзи са тези, които са породени от повишено емоционално състояние на тъга, тревожност, обида, радост, изобщо силни емоции, както добри, така и лоши.

Докато базалните и рефлекторните сълзи се състоят най-вече от вода, емоционалните сълзи са наситени с хормони на стреса, които тялото се опитва да „изплаче“, пише Psychology Today.

Какво се случва в тялото, когато плачем?

Когато настъпи задействащо събитие, независимо дали е от радост или тъга, тялото го възприема като стрес. Мозъкът, надбъбречната жлеза, бъбреците и симпатиковата нервна система работят съвместно, за да освободят хормони, които подготвят тялото за битка със стреса. Сърцето и белите дробове реагират, учестявайки дишането, като осигуряват допълнителен кръвен поток към мускулите.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 


2
Още по темата: сълзистресплач
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
Как помага?
Като ревнеш може някой да те чуе и
евентуално да помогне!
1
1
 
2
 
! Отговори
sd<>ds преди 1 месец
У селскиО мОл на Кривунделово всички са от ДС и следователно не може да се реве, понеже всичко се подслушва

искам ковидео без молдовски вируси, моля!