Министър в Естония към сексуалните малцинства: Да ходят в Швеция!

Синът му, който е финансов министър, го защити пламенно
Обновена: 22 окт 2020 18:47 | 22 окт 2020 18:47, Елка Василева
135
Министър в Естония към сексуалните малцинства: Да ходят в Швеция!
Снимка: архив, БГНЕС

Политически скандал избухна в Естония, след като вътрешният министър Март Хелме посъветва сексуалните малцинства в страната "да бягат в Швеция".

До правителствената криза в балтийската държава се стигна заради хомофобски изказвания на министъра на вътрешните работи Март Хелме. В интервю за Дойче веле 71-годишният политик от Консервативната народна партия (EKRE) заяви, че гледа "недружелюбно" на сексуалните малцинства и ги посъветва "да бягат в Швеция".

Премиерът Юри Ратас каза, че в резултат от това в правителството му се е оказало в сложна ситуация, във връзка с което свика специално съвещание в понеделник. Партията на Хелме е коалиционен партньор в кабинета. Според наблюдателите тази партия е националистическа и евроскептична, наричат я още дяснопопулистка и дяснорадикална.

Съратниците на Хелме и самият той непрекъснато се произнасят по редица болезнени теми: както за ЛБГТИ, така и за бежанците, мигрантите и рускоезичните граждани на Естония. Преди по-малко от година Март Хелме предизвика международен скандал, след като се изказа презрително за новата министър-председателка на Финландия Сана Марин. Хелме, който е бивш посланик на Естония в Русия, нападна Социалдемократическата партия на Марин и каза, че 34-годишната премиерка била "продавачка", подигравайки са с факта, че е работила в магазин.

Откакто е в правителството, партията на Хелме непрекъснато предизвиква сътресения. Сегашното изказване на министъра пред Дойче веле също доведе до лавина от критики в Естония. "Вътрешният министър на една демократична държава през 21-и век просто не може да каже, че не всички хора у нас имат равни права. Ето защо ние искаме оставката му", заяви Кристина Калас, лидерка на либералната партия Esti 200.

"Това изявление противоречи на Конституцията. Мисля, че то противоречи и на ценностите на повечето хора в Естония", каза социалдемократът Раймонд Калюлайд, брат на естонската президентка Керсти Калюлайд.

Засега премиерът Юри Ратас още не е взел окончателно решение по изказването на Хелме, но го осъди публично, което бе възприето много болезнено от EKRE. "Премиерът и неговата партия умишлено решиха да нанесат удар в гърба на коалиционния си партньор, което е проблем за нас", каза пред журналисти председателят на партията Мартин Хелме, който е министър на финансите и е син на Март Хелме. По думите на Хелме младши  в Естония няма "по-умен и по-проницателен политик" от баща му. А и не можело и дума да става EKRE да остане в правителството без Март Хелме.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горещо да му пожелаем внуче от сексуалните малцинства! :)
87
0
 
1
 
! Отговори
Нено преди 3 години
Голям гагф ! Нещо намеква на шведите ли?
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовБях работил охрана на едно място навремето, кафе машината се беше развалила, та от всички хора в почивното само един травестит ми даде неговото/нейното капучино, явно е изпитвал/а някакви чувства към мен....хахахаха :)))Та толкова за добротата в хората, не бива да съдиш ей така за спорта :) Нека си имат правата и те са хора, просто не бива да се прекалява с пропагандата и да се натрапва на хетеросексуалните че е грешно да са такива :)
85
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 92Ти си класически привер за криворазбраната демокрация.
84
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така трябва! И нашите да изчезват към Швеция!
83
0
 
7
 
! Отговори
***_-АСЦ-_*** преди 3 години
Как ми липсва чичкото с мустака.........
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"са били двете най-велики Цивилизации"... са двете "цивилизации" с най-велико геополитическо лоби в момента.
81
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Горкия, явно не си наясно"Арогантен като сомо хапиенс. Ей заради тая натрапвана позиция на цялото общество дотегнахте на всички. С нищо не сте специални, камо ли по-добри. Но щом те крепи, повтаряй си го.
80
2
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До фактГлупи не чете, Глупи обича да коментира. А прочете ли, че ти написах, че лежат в ОСНОВАТА НА ДНЕШНАТА НИ ЦИВИЛИЗАЦИЯ? Ако не бяха те, сега сигурно щяхме да сме с 300 години поне назад в развитието си, като култура, наука, изкуство и каквото щеш. Всяко начало си има и своя край. Атлантидите са били митична, но казват най-развитата за времето си Цивилизация, но и тя е изчезнала. Нашата също ще изчезне някой ден и ще дойде нещо ново и различно и ще ни споменават в хрониките си
79
12
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До 71"Цивилизацията не се ражда от мъжко дyпе."===Така ли? Я си припомни историята. И в древногръцката и в римската империя мъжките ласки са седели на много по-високо ниво от обикновените хетеросексуални отношения, които били за простолюдието. Там и инцеста е бил нещо обикновено и нескрито дори. А доколкото знам това са били двете най-велики Цивилизации и са люлка на нашата, съвременната. Аз нямам нищо против гейовете, освен срещу наглите като Лорда ватман от Пазарджик
78
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 80"От тия дето не се размножават нищо не остава, освен купчина гомна"Горкия, явно не си наясно, колко неща, които движат цивилзацията напред, са създадени и измислени от "тия, които не се размножават". Лично ти и 1000 години да живееш няма да успееш да допринесеш за цивилзацията толкова, както и всички, които ще се пръкнат от твоето размножаване.
77
8
 
3
 
! Отговори
FBI преди 3 години
Този министър е руски шпионин."Хелме, който е бивш посланик на Естония в Русия"затова той мразя лбгти
76
1
 
3
 
! Отговори
До 43 преди 3 години
Канализация има в главата ти. Много мирише на извратени ... сещате се.
75
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Света отива по дяволите, а тия се занимават с кой с кой си ляга. Да усещате нещо гнило?
74
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Орден да му дадат за храброст. С тая войнствена джендерастия си се иска бая смелост да говориш направо. Ама иначе са за "толератност", ама само от хората към джендърите. Обратното не важи.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айдее, де го чукаш, де се пука... (без задни мисли) Лека нощ, стана скучно.
72
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 76За разлика от супер доброто бъдеще на другите, където властват авторитарни червени или религиозни режими. Мдаааааа, видЕли сме.
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще поживеем, ще видим. Засега се очертава супер добро бъдеще върху основите на ЛГБТФКЮ основите, със супер-чувтвителните си представители. Държавите, които са по-напред от нас в това отношение, жънат големи плодове вече.
70
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 73Няма омраза? Хахахахаха. Сигурно, сигурнооооо. Нищо де, все е едно, стига да не я нарапвате. У вас правете каквото искате а ако има кой да ви търпи да му говорите простотии и това правете - само не правете грешката да унижавате други хора, защото тогава ще ядете хурката и то И от хетеросексуални, които са излезли от каменната ера, за разлика от вас.
69
1
 
12
 
! Отговори
Педалите преди 3 години
Никой не обича