Сух шампоан - колко често да го използваме?

Прекомерната му употреба вреди на косъма
27 окт 2020 22:05, Иванка Гъркова
3
Сух шампоан - колко често да го използваме?
IStockphoto

Сухият шампоан е продукт за коса, който всяка жена трябва да притежава. Има дами, които твърдят, че не им е необходим, защото винаги се къпят и имат перфектната прическа, но в някои непредвидени ситуации той би им свършил чудесна работа. Само 2-3 впръсквания и леко втриване са достатъчни, за да придадат по-друг вид на косата, която не може да бъде измита веднага. 

Докато преди години сухият шампоан бе дефицитна стока, при това скъпа, сега той е все по-достъпен. Много известни марки за козметика предлагат свои, като в магазините вече има голямо разнообразие. Разглеждайки ги ще забележите, че дори има за различни цветове на косата. Повечето са във флакони и приличат на дезодорантите, защото се използват чрез впръскване. 

Сухият шампоан е много лесен и удобен начин да почистите замърсената си коса, но колко често трябва да го използваме?
 
Д-р Доминик Бърг, учен и биолог, експерт по трихология (научно изследване здравината на косата) разкрива пред Elle, че не бива да се прекалява със сухия шампоан, защото като всеки друг вид химия, той може да увреди косата и кожата на главата. 
 
По думите на специалиста, когато косата е мръсна, по скалпа се натрупват естествени масла и пот, към които по-лесно полепват прах и други замърсявания. Тя има и характерен мирис, който се дължи най-вече на себума. Ако един път в седмицата се ползва сух шампоан, няма проблем, но при прекомерната му употреба скалпът „не може да диша“. Това води до дразнене и сърбеж. 
 
Сухият шампоан не е предназначен за скалпа, а по-скоро има способността да абсорбира излишните мазнини от косата. Финият прах, който попада по тях, може да запуши порите, особено фоликуларните, затова не бива да се пръска излишно, обяснява д-р Бърг. И предупреждава, че той не бива да се нанася по цялата дължина на косата, а само в корените.  
 
Още за употребата на сух шампоан и последствията от нея вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако маже с газ и мас нема да изтънее косъма.