Експерт: COVID е едва загрявка - идва ерата на пандемиите

Трябва да се промени взаимодействието между човека и животните
31 окт 2020 14:05, Нели Христова
116
Експерт: COVID е едва загрявка - идва ерата на пандемиите
Снимка: БГНЕС

Ако продължаваме с тези темпове, ни чака ерата на пандемиите и COVID-19 е една загрявка. Това заяви д-р Хелиана Дундарова от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН пред bTV. Тя е част от международна група експерти, изготвил доклад за оценката на риска от нови пандемии.

Според нея трябва да се ограничи нерегламентираният износ на диви животни, да се ограничи контактът между домашните и дивите животни, да се спре използването на големи територии за земеделие и добив на нефт, експлоатацията на океана също трябва да се спре.

Пандемията от COVID-19 има животински характер и тя се разпространява глобално. Вероятно този вирус не е бил патогенен за човека от самото начало. Човекът е влязъл в пространството на тези животни - прилепите, и така сме стигнали до днешната ситуация, обясни д-р Хелиана Дундарова.

Модерната епоха е започнала още в XIX век и оттогава до днес това е шестата пандемия. Повечето от пандемиите са със зоонозен характер, но те не възникват случайно, отбеляза ученият.

„Последните столетия човекът променя ландшафта на земните екосистеми. Селскостопанските животни са пряко свързани с дивите животни в по-голямата част на света, тъй като за правенето на ферми в Азия и Африка се използват диви площи. Това води до липса на хранителен ресурс за дивите животни, те търсят прехрана при домашните, влизат в контакт и се получават стресови ситуации. Домашните животни усвояват патогена от дивите, а ние като крайни консуматори също го получаваме“, обясни д-р Хелиана Дундарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
3
 
1
 
! Отговори
Кико преди 3 години
Аз пък помислих че Президента, Мангъров или онази застаряващата Бетина го е какала и се уплаших!
87
3
 
5
 
! Отговори
ФФ преди 3 години
Към гнусната меди-мафия добавете и зеленясалите терористи .Тая слабоумница да беше отишла да разгледа природата на САЩ,давам го за пример тъй като там има сто пъти повече ловци отвсякъде по света, а никой не посяга на сърни и елени и зайци които ходят измежду къщите на хората.Гъски и др видове са в дворовете.Буквално гъмжи от цивотни,.Скънкове, икакво ли не е заринато из магистралите.Ка па не тръгна вирус.Тая да иде да се хвърли отнякъде.
86
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разберете че всеки човек си има съдба на този свят. Нищо не може да я промени. Каквото и да правим има един небесен тевтер в него е записано всичко дата на раждане и дата на смърта но така е направено че ние хората не можем да го отворим и да се притесняваме Живеите си живота каквото ви е отредено това е. Стига с тези заплахи
85
3
 
11
 
! Отговори
Дзъ преди 3 години
Ама айде спрете се вече с апокалиптичните прогнози. Писна ми да ме заливат отвсякъде с мрачни новини. Да, имаме проблем, но вярвам че след 5 години примерно ще третираме коронавируса, като сезонен грип...аман вече от прогнози, анализи кои от кои по атрактивни
84
5
 
7
 
! Отговори
1111 преди 3 години
Гнусната медицинска мафия продължава с плашенето. Явно така ще е докато не почнат линчове по болниците. Повечето лекари са примитивни ***, които са си избрали професията за да се наслаждават на хора в безпомощно състояние и затова не могат да лекуват, а само си чешат мръсното его с клишета от рода на това, че били спасявали животи. Докато хората не осъзнаят това ще им търпят глупостите.
83
2
 
7
 
! Отговори
всички ще умрем преди 3 години
не се страхувайте от смъртта :)
82
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОФфф , стига вече. Аман. И да идва , трябва ли да се паникьосват хората през 5 минути с края на света ? Толкова хора го преболедуваха, но не- основно се говори как ще ритнем камбаната , ако не утре, то вдругиден...няма да ни се размине и пета и десета и това се върти от една седмица непрекъснато
81
5
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Идва ерата на чиповете,Оруел пасти да яде.
80
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Природата се защитава от най-кръвожадното на планетата - човека.
79
5
 
17
 
! Отговори
Петър преди 3 години
Това е краят на света, ако питате кога ще бъде. Ето го, но не настъпва изведнъж, а постепенно.
78
3
 
2
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До Далай Лама: Да си потърсим нужните врагове, така ли?
77
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Русия нямаше най-модерното въоръжение което многократно превъзхожда като технологии въоръжението на НАТО, днес нямаше да има и помен от ковид-19, мерки и карантини, ами западняците щяха да живеят честито и богато, а Русия щеше да бъде колония като Конго, Африка за запада и депо за евтина работна ръка както България.
76
4
 
9
 
! Отговори
папа Франциск преди 3 години
Много хилав този запад се оказа, все Русия и Китай му пречат да се развива...
75
5
 
6
 
! Отговори
Далай Лама преди 3 години
Наистина сега едва загряваме ! Китайците са ни приготвили вече следващия вирус. Руснаците усилено работят да не изостанат ! Наистина ни чакат лоши времена !
74
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен88 Пич ,ти от КОВИД -*** .от.ите ли си ? Страхте е, а ? Ами умирай всеки ден ,бъзльо !
73
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Спокойно ! Щом трябва ,в името на демокрацията ,ще върнат и ,,Испанката ,,/междувпрочем дошла от САЩ/и Чумата и Светата инквизиция и кладите . Въпроса е на живот и смърт за оцеляване на Тъмната страна и Империята на Сатаната, отвъд окена .Тия ,хомофоби ,ксенофоби ,расисти ,скрити зад мазното клише ,,Демокрация ,,са готови на всичко,само да държат кокала . А витрина на ставащото е вСАЩ . Ако каже някой ,,Живота на ВСИЧКИ ИМА ЗНАЧЕНИЕ ,,бил расист ,фашист . Демокрация ли ?
72
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Не извратен тип:Пич, ти от Ковид отрицателите ли си?
71
4
 
21
 
! Отговори
Киро Хикса преди 3 години
Целия свят вече на най-високо ниво се съгласява, че този вирус е изкуствено създаден и е биологично оръжие, единствено мнението се разминава дали е пуснат нарочно или неволно, като повечето експерти имат хипотезата, че е пуснат нарочно от Елита....ония! Доказателствата за това са купища. Само нашата "експертка" още навива на това, че змия изяла прилеп, а после пък китаец изял змията и те ти булка Спасовден - хоп! Станал коронавирус! Колуни пълни!
70
4
 
5
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
Ерата на ковид тероризма е по кръвожаден от ерата на Ислямска държава,Боко харам и Хизбула взети заедно.Ковид сектантите ,ковид терористите трябва да бъдат ликвидирани,цели които трябва да бъдат унищожени.Нито един ковид пропагандатор не трябва да се чувства във безопастност
69
3
 
6
 
! Отговори
Додо преди 3 години
"Това заяви д-р Хелиана Дундарова. Тя е част от международна група експерти"================================Oх,не фона на това, на което се нагледахме в последните 8 месеца, "международна група от експерти" зву1и като някаква печална хумореска. Както и името на таз' нашенска "експертка"!