Защо е вредно да сме на краен предел на глада си?

Увеличава се рискът от преяждане
3
Защо е вредно да сме на краен предел на глада си?
Снимка: Istock

Според учени, има 3 различни вида глад – физически, психологически и опортюнистичен. Когато изпитваме физически глад, това е нормалното ни желание да се нахраним. При психологическия глад, ядем задвижени от емоции, били те положителни или отрицателни. Така например, когато сме тъжни, смятаме, че храната ще ни помогне да се почувстваме по-добре.

Опортюнистичен глад... Случвало ли ви се е в работата, на събитие, да си вземете храна, защото е на разположение пред вас, без да сте гладни или в лошо или приповдигнато настроение?

Важно е да слушате тялото си и да не прибягвате до драстични диети или до онези моменти от ежедневието, в които сте на краен предел на глада си, защото все бързате, закъснявате и т. н.

Защо това е вредно?

Увеличава се рискът от преяждане

Повечето хора, които пропускат хранене или се хранят нередовно, по-често преяждат, за да компенсират пропуснатата храна. Човешкото тяло се нуждае от здравословно хранене на всеки 3-4 часа. Така се намалява рискът от забавяне на метаболизма, спад на енергията, лош избор на храна. Когато не се храните с часове, кръвната ви захар спада, което води до нужда да се консумира захар.

Забавяте процеса на отслабване

Гладуването може да даде краткосрочни ефекти, когато искате да отслабнете, освен ако не следвате така наречения фастинг, при който си има „правила“, които се следват за повече ефективност. Когато приемате недостатъчно калории, тялото ви преминава на авариен режим, което го кара да съхранява мазнини и да изгаря още по-малко калории.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: диетагладгладуване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
19
 
! Отговори
фбд преди 3 години
Японски професор взе нобелова награда като доказа, че лечебното гладуване подмладява клетките.