Защо да взимате студен душ, дори през зимата

Облекчава болки и възпаления
5
Защо да взимате студен душ, дори през зимата
Снимка: Istock

Няма нищо по-освежаващо от това да си вземете душ. След дълъг и изтощителен ден отнемането на цялата натрупана мръсотия и напрежение се отмива с горещата вода, а вие се чувствате отново бодри и свежи. Да, но вероятно пропускате студения душ, а той не е за подценяване. Колкото и да не ви се иска да мръзнете в студените есенни и зимни дни, студеният душ има невероятни ползи дори в мразовитото време. Заслужава си да потърпите няколко секунди студената струя, защото тя носи невероятни ползи за здравето. Ето какви.

Повече енергия

Ако искате да се събуждате енергични и ободрени всяка сутрин, взимайте студен душ за няколко секунди. Правете го след като сте взели горещ. Редуването на топла и студена струя стимулира освобождаването на норадреналин от симпатиковата нервна система. Той е невротрансмитер, който активира центрове в мозъка, повишаващи енергията и бдителността.

Подобрява настроението

Освен че повишава енергията ви, студеният душ подобрява и настроението. Норепинефринът, отделян при студен душ, има положителен ефект върху настроението. Прави ви по-малко податливи на безпокойство, тревожност и депресия.

Поради високата плътност на рецепторите за студ, разположени по кожата, студеният душ изпраща голямо количество електроимпулси към нервните окончания. Тези сигнали стигат до мозъка и оказват антидепресивен ефект.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: водатялоздраве
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
5
 
! Отговори
Сауна преди 3 години
Статията е от женския сайт - аз-козата, не би трябвало да имате толкова високи очаквания за научност и информативност.
2
0
 
5
 
! Отговори
Михаел Лазаров преди 3 години
Няма нищо по освежаващо от това да си вземете душИзречението е не пълно и трябва да се допълни със след акта! студеният душ изпраща голямо количество електроимпулси към нервните окончания, повече електро импулси се изпращат като като хванеш в с две ръце 220 Волта от мрежата! Биология, сядай слаб две! Прицесите са електрохимични, а не електрически!От както Михаела пише тука нивото гони дъното или дъното е вече над нивото тука! Четейки заглавието, очаквах много по сочни коментари!
1
0
 
7
 
! Отговори
Топломер преди 3 години
Защото са ви спрели топлата вода. Пак.