Как кучетата и котките покориха света?

Учени разкриха откога те са наши домашни любимци
14 ное 2020 11:41, Александър Попов
25
Как кучетата и котките покориха света?
Снимка: Viasat Nature

Над милиард кучета и котки обитават планетата днес. Чрез какъв невероятен процес вълците са се превърнали в чихуахуа, а дивите котки - в сиамски котараци и как са завладели света? Учените, които търсят отговори на тези въпроси, са направили много открития.

Поредицата "Как котките и кучетата завладяха света" от две части разкрива разултатите от последните им научни изследвания, показва процесите, след които хора и животни са започнали да си съжителстват, да си сътрудничат и да се развиват, за да започнат да зависят едни от други.

Миналата седмица BBC News публикува статия за изследване на ДНК на кучета, проведено от лабораторията за древна геномика на лондонския институт Крик. Според това изследване нашият "най-добър приятел" в животинския свят може да е най-старият ни.

Научният анализ разкрива, че опитомяването на кучета може да бъде проследено десетки хиляди години назад - в края на последната Ледена епоха.

"Кучетата са най-старият и най-близкият ни партньор сред животните. Изследването на ДНК от древни кучета ни показва колко далеч назад е нашата обща история и в крайна сметка ще ни помогне да разберем кога и къде тази наша дълбока връзка е започнала", казва проф. Грегър Ларсън от Университета в Оксфорд.

Пускането на тези нови научни открития съвпада с премиерата на Viasat Nature на "Как кучетата и котките завладяха света" в събота, 14 ноември, от 16:00 ч.

Днес нашите четириноги приятели са навсякъде, където живеем и ние. Но как хората и животните са дошли до съвместно местообитание, да се развиват и да създадат взаимозависими взаимоотношения?

Професор Ларсън участва заедно с други научни експерти в "Как кучетата и котките завладяха света" и разкриват как кръвожадните вълци и дебнещите диви котки се превърнаха в нашите скромни космати спътници.

Кучетата - първото домашно животно

Бройка: На Земята днес живеят около един милиард кучета

Породи: Близо 350 и милиони други смеси

Станали най-добрият приятел на човека: Преди около 15 000 години

Голямата среща: Научната общност все още обсъжда произхода, времето и мястото на опитомяването. Някои предполагат, че вълкът е станал наш спътник, докато сме споделяли остатъци от храната. Други смятат, че мъжете и вълците са си помагали в лова, тъй като често са го правили на една територия. Има и такива, които мислят, че хората просто са взели вълчета и като са израснали заедно, са станали неразделни.

Как вълкът стана куче: Опитомяването не е станало изведнаъж, а на две вълни, на два континента, с разлика от няколко хилядолетия. Противно на общоприетото схващане, кучето вероятно произхожда от две отделни популации вълци, едната в Европа, а другата в Източна Азия.

Според изследванията опитомяването на вълци е станало преди 15 000 години в Западна Европа и преди 12 500 години в Северен Китай. Тяхната телесна трансформация се дължи отчасти на факта, че храната им се променя, когато започват да живеят с хората. Но също така и че хората ги отглеждат от поколения въз основа на техните физически способности, издръжливост и поведение, което води до няколко различни кръвни линии.

Котките и откога са те сред нас

Бройка: Днес сред нас живеят приблизително 400 милиона котки

Породи: 70, като европейската късокосместа е най-известна.

От кога са приятел на човека: Според кипърска находка преди около 11 000 години.

Голямата среща:
Първите фермери са се борили с гризачи, които са унищожавали реколтата. Котките са били сред животните, които са се справяли с вредителите, заради което са били толерирани, а по-късно и приети в домовете на хората. В древен Египет те са били почитани като идоли.

Как дивата котка се превърна в домашна котка: Котките не се различават от своите предшественици по външен вид, само по начин на живот. Дивите котки са животни, които живеят сами и защитават своята територия. Въпреки че първите следи от опитомяване са преди 11 000 години, мащабното развъждане започва преди 3000 години в Египет. През Средновековието котките са били заклеймени в магьосничество, но по време на големите епидемии отново са били неделима част от дома на хората, тъй като са хващали плъхове - разпространители на зарази, както и бълхите по тях. Повечето актуални породи котки се появяват през 19-ти век заради благородниците, които копнеели да имат специални екземпляри - някои от тях с много необичаен външен вид, чрез внимателно кръстосване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: коткикучета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари