Доказаните ползи за здравето от пиенето на чай

Вижте колко вида има и как ни се отразяват те
15 ное 2020 16:25, Иванка Гъркова
5
Доказаните ползи за здравето от пиенето на чай
Снимка: Pixabay

Пиенето на повече течности е от съществено значение за състоянието на организма. Тази есен, освен вода, всеки от нас може да си приготвя отвари от любимите сезонни плодове, чайове или комбинации от двете. Освен, че подобряват хидратацията на тялото, те влияят положително на голяма част от процесите в тялото, тъй като са пълни с изобилие от полезни вещества.

Има чайове, с които ще подкрепите имунитета си, ще се успокоите след натоварения ден или просто ще ви накарат да бъдете по-свежи и концентрирани. Независимо от сорта, всеки един от тях е пълен с вещества, които са лечебни.

Билковият чай, например, е най-широко употребяваният. Доста хора използват излети си в планината, за да си наберат най-различни ароматни билки, които да варят през есента и зимата. Стига да познават отделните видове и знаят как да го приготвят, той може да се пие и всеки ден, зависи от количеството. Сред най-големите му качества е това, че подсилва имунната система, спомага за детоксикация, действа релаксиращо на мозъка и намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

Зеленият и черният чай, например, имат свобоството да ободряват. Подобно на кафето, с тях не бива да се прекалява, защото са доста силни. Освен кофеин, в тях има танини, етерични масла, витамини и минерали.

Ако разполагате с чай у дома, не го забравяйте в шакафа. Може да си го приготвяте сутрин, вместо вода през деня или за следобед, вместо кафето. Ако той е билков, набран и изсушен наскоро, още по-добре за вас.

Ето 9 доказани ползи от пиенето на чай през есента:

1. Ускорява метаболизма
Много хора обичат да пият кафе, за да нямат проблеми в тоалетната по-късно. Може да се каже, че някои видове чай също имат слабителен ефект и затова лекарите ги препоръчват.

Доказано е, че полифенолите на черния, зеления  и улонг чай, увеличават горенето на калории и намаляват телесните мазнини. Говорим най-вече за кафявите, които са метаболитно активни и съдържат повече митохондри.

Според данните на 15 проучвания, цитирани от MbgHealth, консумирането на две до шест чаши зелен чай за над 12 седмици помага за ускоряване на метаболизма. Участниците, които са го пили, имат по-ниско ниво на телесни мазнини и тежат по-малко в сранение с тези, които не са.

2. Действа противовъзпалително
Възпалението в тялото е свързано с появата на доста проблеми - от диабет до нарушение на паметта, почти всички хронични заболявания, както и хващането на вируси.

Според някои изследвания, антиоксидантите в зеления чай са много по-силни от тези на витамин С. Ето защо чаят може да се пие при възпалителни заболявания или просто превантивно.

3. Помага при инсулинова резистентност
Много хора имат по-висока кръвна захар и са предразположение към развитие на диабет. В тези случаи могат да си помогнат с хранителен режим, лекарства, двигателна активност, но и с пиенето на някои видове чай.

Проучвания показват, че някои видове чай намаляват инсулиновата резистентност на организма и презпазват клетките на панкреаса от увреждане. Същевременно намаляват възпалението, което е повишено при тези с инсулинова резистентност и диабет. 

А още ползи от пиенето на чай, вижте в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: есенползичай
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
5
 
5
 
! Отговори
До Турците преди 3 години
Потвърждавам: Имах една група турци, 30-тина човека, за 2 нощувки.Изпиха един малък кашон с пакети черен чай!
2
5
 
10
 
! Отговори
Турците преди 3 години
Пият черен чай по цял ден без особена полза. Дори повече от руснаците.
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм с инсулинова резистентност, но не ми е висока кръвната захар.