6 причини да хълцате често

При киселинния рефлукс обработката на храната е затруднена
27 ное 2020 22:20, Михаела Лазарова
2
6 причини да хълцате често
Снимка: Istock

Хълцането е много неприятно, особено ако продължава прекалено дълго. То може да е истински мъчително и да помрачи всички дейности, с които трябва да се заемете през деня. Най-често хълцането се появява след пиене на кафе, чай, алкохол или прием на някои мазни храни. Но може да бъде причинено и от обстоятелства, които нямат общо с вида храна или напитки, които сте приели.

Какви могат да са причините за поява на хълцане?

Бързо хранене

Не само вида храна е от значение. Скоростта, с която я поглъщате също може да предизвика хълцане. Ако не дъвчете храната достатъчно добре и я погълнете много бързо, това предизвиква спазъм в диафрагмата. Свиването ѝ причинява мъчително продължително хълцане, което може да ви изтощи. Освен това с бързото нахвърляне на храната вие поглъщате въздух, който се натрупва в корема и притиска диафрагмата. Това също може да предизвика хълцане.

Киселинен рефлукс

При киселинния рефлукс обработката на храната е затруднена. При консумация на някои храни и напитки е възможно да получите връщане на киселини в хранопровода и поява на пареща болка в гърдите, придружена с горчив вкус. Недоброто храносмилане също е една възможна причина за поява на хълцане.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хълцам като си видя сметките за вода и парно