Кое е по-добре: Механична или електрическа четка за зъби

Какви са плюсовете и недостатъците?
17 фев 2021 20:24, Дарена Найденова
10
Кое е по-добре: Механична или електрическа четка за зъби
Снимка: Istockphoto

Миенето на зъбите е крайъгълен камък за здравето им. Това е най-ефективният начин за премахване на зъбната плака, като предотвратява кариес, гингивит и по-сериозни заболявания на венците. Но каква четка трябва да използваме, за да сме сигурни, че се грижим правилно за зъбите си?

Според Сали Крам – пародонтолог и говорител на Американската стоматологична асоциация, някои видове електрически четки за зъби са по-добри в отстраняването на плаката в сравнение с ръчните четки. Пациентите обаче трябва задължително да говорят със своя зъболекар, за да разберат коя точно четка отговаря на техните индивидуални нужди.

Научете плюсовете и минусите на ръчните и електрическите четки за зъби, както и какво да търсите, когато решите коя от тях е най-подходяща за вашата рутина.

Ръчна четка за зъби
Ръчните четки за зъби обикновено са по-евтини от техните електрически аналози, но проучванията показват, че те не са толкова ефективни при намаляване на плаката и срещу гингивита. Ако все пак искате да използвате такава четка, Крам казва да потърсите вариант с малка, компактна глава, която да достига до задните ви зъби.

„Винаги търсете четка с меки влакна, не с твърди“, казва Крам пред Insider. Миенето с твърда четка може да увреди венците ви, защото може да премахне тъкани по тях. Това може да доведе до прекалена чувствителност по зъбите и рецесия на венците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Електрическа. От години ползвам такава и съм много доволна.
7
2
 
2
 
! Отговори
До Авторката преди 3 години
Мога да ти подам една затоплена между зъбите. Дори накрая ти изплаква устата
6
1
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Ултразвукова...
5
4
 
2
 
! Отговори
Имагинерно преди 3 години
Механична,разбира се.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ива явно не е пробвала ултразвукова.
3
5
 
4
 
! Отговори
Ива преди 3 години
ползвайте механични... електрическите са 16 пъти по-абразивни - шлайфат зъба в кръг...унищожават венците - а венците не растат обратно ... Механична течка с техника на почистване на Брас.
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако имаш паркинсон е все едно...
1
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кожена!