Кога перфекционизмът ни пречи?

Изпитвате непрекъсната тревожност и стрес на работа и вкъщи
19 фев 2021 02:00, Михаела Лазарова
4
Кога перфекционизмът ни пречи?
Снимка: Istock

Перфекционизмът може да е колкото положителна, толкова и отрицателна черта. Отрицателната ѝ страна идва най-вече за вас самите, а не за околните, не за кариерата ви и определено не за всички неща, с които се занимавате ежедневно и които обичате да изпипвате. Перфекционизмът може да ви изиграе лоша шега в емоционален и психологически план. Когато той започне да заема твърде големи размери се превръща от положително в отрицателно качество. Тогава започва да пречи не само на личния ви, но и на професионалния ви живот.

Поставянето на реални и изпълними цели е изключително важно, за да бъдете успешни. В тези граници влизат и провалите, и грешките, които ще допуснете. Те са важни уроци, които трябва да научите по пътя на успеха и постигането на целите. Ако се възпирате от това да сгрешите, само и само да сте перфектни, това има своите негативи и вероятно ще ги усетите в даден момент.

Кои са признаците, че вашият перфекционизъм всъщност ви дърпа назад?

Отлагане

Ако винаги отлагате от страх, че ще се провалите, това е признак на краен перфекционизъм, който ви вреди. Изчаквате правилния, точния момент, съмнявате се в способностите си и чакате да натрупате повече опит, да се развиете. Не се съгласявате на повишение, защото не се смятате за заслужили или способни. Не търсите нова работа, защото не сте сигурни, че ще се справите перфектно. Не се впускате в нова връзка, защото не мислите, че моментът е подходящ. Всички тези признаци показват, че е време да се отпуснете малко и да осъзнаете, че няма перфектни хора.

Правите постоянни ревизии

Когато правите нещо го довършвате, но след това се връщате да проверите собствения си труд. Съмнявате се, че сте го направили добре. Искате да го направите още по-добре. Винаги виждате недостатъците си, вместо да празнувате победите си.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: кариерасъвети за успех
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Handel преди 3 години
"Не се съгласявате на повишение, защото не се смятате за заслужили или способни."За мое голямо съжаление аз явно не съм перфекционист, тъй като винаги смятам че съм заслужил повишение на заплатата.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България перфекционисти няма.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С такава голяма лупа xлeбapкaта изглежда като куче.