7 храни, които подценяваме, а са полезни

Бобът и бобовите култури са много полезни
11
7 храни, които подценяваме, а са полезни
Снимка: Istock

Когато се заговори за полезни и здравословни храни, наум ни идват всички популярни и модерни суперхрани, като чиа, годжи бери, киноа и още много други екзотични продукти, които станаха широко разпространени в последно време. Забравяме обаче за някои хранителни продукти, които са не по-малко ценни, но просто не са сред популярните в момента. Те носят изключително много хранителни ползи на организма и затова е добре да не ги забравяме, а да ги включваме в хранителния си режим по-често.

Кои са храните, които подценяваме, а не трябва да е така?

Черен дроб

Черният дроб е особен на вкус и много хора не го обичат. Той обаче е изключително полезен източник на витамин А и желязо. Редовната му консумация може да намали риска от хронични заболявания и различни дефицити. Богат източник е още на цинк, мед, хром, фолиева киселина. Доставчик е и на висококачествен протеин.

Извара

Изварата е прекрасен продукт, който често е подценяван. Тя е здравословен избор за отслабване и контрол на теглото. Добър източник е на калций. Не съдържа толкова натрий, колкото останалите млечни продукти. Може да намали риска от остеопороза.

Патладжан

Патладжанът е любим зеленчук в нашата традиционна кухня, но надали сте се замисляли колко полезен всъщност е той. Богат е на много фибри, витамини, минерали, растителни протеини. Има антимикробни и противовъзпалителни свойства. Свързва се с намаляване риска от диабет тип 2 заради наличието на много фибри в състава му.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Дърт до 6 преди 3 години
Бе пич, то ако ти четем глупотевините сегашното население на по 80+ години трябва да е пукнало още преди половин век! Защото при анемии първото нещо което им препоръчваха лекарите бе суров черен дроб. То тогава нямаше кой знае какви лекарства.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като накърцам лучец , дроб/чета - тъй да цвърнат на тигана , после пребавяме малко червено вино и както казва народът :"Да ядеш и да ти плющят ушите".
7
4
 
2
 
! Отговори
Сметалото преди 3 години
То, че черния дроб има сериозни количества витамин А е безспорно, но всъщност най ценното му е витамин D във всичките му подразновидности. Нито едно растение не съдържа витамин D. За желязато изобщо дори не отварям дума. За предпочитане е да се консумира с МИНИМАЛНА термична обработка, ако се преборите с вкусовете си, дори суров!
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Черният дроб е филтърът на организма. Не е много здравословен защото поема всички токсини на организма както е мидата за морето просто филтър, но без който не можем да съществуваме.
5
6
 
5
 
! Отговори
Батко преди 3 години
И спермата е много полезна, трябва редовно да я пиете, директно от източника.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Редбул дава крила, а бобът дава тяга.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яжте боб и давайте газ!
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3BLM (Животът на черните има значение). Аналогията идва от това, че човешките и3npaжнeния имат кафяв цвят. Много често ако незнаят цветната родителка от коя дупка е изпуснала "новороденото", те го имат за човек, което и в двата случая е грешно.Златното правило е: "Не ритай ла'но, защото не само ще се разсмърди, но ще осмърди и теб".
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бобът може да има белтъчини, но има недостиг на сяросъдържащи аминокиселини в аминокиселинния скор. Ако му добавим яйца илипо-скоро яйчен албумин нещата ще се подобрят, но несмилаемите въглехидрати рафинозов тип, ще дадат силен ряз ниско в гърба и ефекта ще е незабравим за околните.