Кои навици водят до преждевременни бръчки по лицето?

Те се появяват в средата на 30-те години, обясняват дерматолози
14 мар 2021 10:56, Иванка Гъркова
12
Кои навици водят до преждевременни бръчки по лицето?
Снимка: IStock

Всеки от нас има забързан начин на живот, а от началото на пандемията до момента със сигурност е имал поне няколко безсънни нещи и стрес, които са му повлияли зле. Всичко това променя състоянието на кожата и води до преждевременни бръчки по лицето. И тук идва въпросът дали може да спрем по някакъв начин фините линии и хода на времето?

"Има една форма на линиите, нарича се динамични бръчки, които се виждат само по време на движение на лицето". Това обяснява д-р Микеле Фейбър, доктор по медицина, дерматолог. И дава пример с бръчките, изникващи по нежната кожа около очите или бузите, които си личат най-вече, когато се усмихваме или правим някаква друга физиономия. Що се отнася до другите бръчки, те се наричат статични и проличават, когато лицето в в покой.

Кога се появяват въпросните преждевременни бръчки?

Всичко е строго индивидуално, като зависи от генетиката, както и начин на живот на човек. "Динамичните бръчки започват в края на двадесетте до началото на тридесетте години, а статичните в началото до средата на тридесетте години", уточнява д-р Фейбър пред Bustle. Но продължава, че има и случаи, в които се наблюдават по-рано, поради някои рискови фактори като употреба на алкохол, тютюнопушене и други.

Много от фините линии на челото, например, не са свързани пряко с естествения процес на стареене. И сега ще разберете защо!

Кои навици водят до преждевремено стареене на кожата на лицето?

Похапване на сладкиши

Ако не можете без шоколад и често си хапвате с удоволствие вафли, кроасани, пасти и други, в които има голямо количество захар, то преждевременните бръчки при вас вече са факт. Може и да не сте ги забелязали, но ако се вгледате по-внимателно в огледалото, ще ги откриете.

Всеки може да яде сладко от време на време, но режимът с твърде много добавени захари е враг номер едно на кожата. „Диетите с високо съдържание на захар и ниско съдържание на антиоксиданти, води до "лошо хранене" на кожата и про-стареещ ефект“, казва д-р Патрициа Сибейлос. Това се дължи на процес в кожата, наречен гликиране. Той се случва, когато нивата на кръвната захар са твърде високи. Тогава захарните молекули в кръвта се прикрепят към колагена, което го кара да се разруши. А въпросното му разграждане причинява бръчки, твърди д-р Джошуа Цейхнер, който също е дерматолог. 

Вижте още кои вредни навици водят до остаряване в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Не е вярно! Нямам нито една бръчка,а всеки ден си хапвам шоколад!Вафли също:)
2
4
 
5
 
! Отговори
Фин преди 3 години
До Анонимен 1; не е имала сексуален партньор или не е знаела за натуралната козметика, която излиза от мъжкото тяло.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имах една съученичка дето се мажеше с фондютен от 16 годишна с кофите и сега на 28 години мяза на дърта баба. Кожата и дето не е дишала с години я е съсипала необратимо.