Какво се случва в тялото, ако спрете да консумирате сол?

Намалява се рискът от камъни в бъбреците
29 мар 2021 20:20, Михаела Лазарова
33
Какво се случва в тялото, ако спрете да консумирате сол?
Снимка: istock

Всичко е по-вкусно със сол. Солта е нужна не само за да направим ястията си невероятно вкусни. Тя е необходима на тялото ни за редица функции, които са невъзможни без нея. Солта е съставена от минералите натрий и калий. Те са електролити, благодарение на които се случва преносът на сигнали от нервната система към останалите органи и системи. Без тези минерали сърцето не би могло да бие.

Онова, което обаче прави солта вредна и потенциално опасна, е злоупотребата с количеството ѝ. Без да си даваме сметка, често прекаляваме с консумацията на сол, което води до редица здравословни рискове и заболявания, включително високо кръвно налягане, бъбречни заболявания, сърдечносъдови заболявания, задръжка на течности и още много други.

За да намалим тези рискове и за да подобрим здравословното си състояние е нужно да намалим консумацията на сол.

Какво се случва в тялото, ако спрете да консумирате сол?

Кръвното налягане се понижава

Солта предизвиква задържане на течности в тялото. Това е предпоставка за повишаване на стойностите на кръвното налягане, което е особено опасен риск за страдащите от хипертония. Намаляването на приема на сол или изключването ѝ от менюто води до забележителни резултати в регулирането на високото кръвно налягане.

Подобрява се функцията на бъбреците

Кръвното налягане има пряка връзка с функциите на бъбреците. То често води до увреждането им, особено при недобре контролирана хипертония. Бъбречната недостатъчност може да възникне и при продължителен прием на твърде много сол чрез храната. Ограничаването ѝ води до подобряване на състоянието и функциите на бъбреците.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
АЛА БАЛА ПОРТОКАЛА!БЕЗ СОЛ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗВЪРШИ ПРОЦЕСА НА ПРЕНАСЯНЕ НА НЕРВНИ ИМПУЛСИ В МОЗЪКА!!ОСВЕН ТОВА СОЛТА СЕ ЙОДИРА!!! ДА НЕ ГОВОРИМ КОЛКО ПЪК Е ВРЕДНО БЕЗ ЙОД!
9
0
 
2
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Вижте статистиката за хипертоничното налягане по страни и ще забележите сходство със смъртността от Ковид19.Черните ни дробове са задръстини с отрови и не може да пречиства кръвта.Белите ни дробове се чистят по естествен път с отделяне на слуз. Толкова сме задръстени с фини частици, че при реакция за изхвърляне на вируса, чрез повече слуз, хората буквално се давят в собствената си слуз.
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво се случва с калиево-натриевата помпа на клетките? Няма натрий, няма окислително редукционен потенциал. Солата не е само вкус, тя е много важен източник на натрий.
7
1
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Страните, в които се ядат полуфабрикати и готови храни са в топ класациите за сърдечносъдови заболявания, водещи до смърт.В България специално полуфабрикатите и готовите храни водят до хипертония и смърт.
6
1
 
11
 
! Отговори
Математик преди 3 години
Съгласен съм с повечето от коментарите.Слагайте колкото се може повече сол в храната си! Солта е изключително полезна. Не забравяйте да направите поне 200л вино + 100л ракийка за зимата.Обилно солете и си пийвайте!В края на краищата пенсионната система у нас не трябва да се натоварва излишно.
5
0
 
3
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
От тях организма ди извлича всичко необходимо.Полуфабрикатите са си чиста отрова.Яжте домашнй храна и по възможност с качествени суровини.С тези Ета ... технолозите на храните по симпозиумите се поздравяват с:Здравейте, ал-химици !
4
10
 
2
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Тялото НЕ МОЖЕ да усвои каквотъ и да било, ако не е в органична молекула.Това го вдянаха и дебелити глави от фармацефничните концерни и сега витамини, минерали, химични елементи се свързват с протеинова молекула.Солта, била калиева или натриева ... НЕ СЕ УСВОЯВА, а през бъбреците се отделя с урина.Организма въобще не се нуждае от сол. Нуждае се от жива храна, плодове, зеленчуци, ядки, семена, кълнове и прочие.Кисело мляко ... яйца, обезсолени сиренаИ да месо, но качествено и 3 пъти седмично
3
0
 
3
 
! Отговори
За сол питай Йогите! преди 3 години
Чети байганьо бе...чети...
2
0
 
13
 
! Отговори
Док преди 3 години
.Солта е съставена от минералите натрий и калий...Дотук разбрахме, че Михаелчето и от химия бъкел не вдява. Натриевата сол(морска сол), широко разпространена съдържа натриев хлорид(натрия е метал, а не минерал). Калиевата сол(препоръчва се като по-здравословен вариант на калиевата) съдържа калиев хлорид(калия е метал, а не минерал). Тук трябва да отбележим важната електролитна ф-я на солта за живота на живите организми, като ограничаването и под разумни граници е дори по-вредно от превишаването.
1
1
 
22
 
! Отговори
джереми рон преди 3 години
пробвах това и спрях за три месеца солта и точно за три месеца спря и да ми става патХата!!!между другото такъв тип статии полират мозъкът до съвършенство....правят иделно мозъка на пастет спираш да мислиш и каквото ти кажат по медиите значине така и това правиш каквото ти кажат и напишат по медиите и тАлавизиите!!1