Помага ли бакучиол в козметиката при чувствителната кожа?

Той е перфектната алтернатива на ретинола
31 мар 2021 23:45, Иванка Гъркова
3
Помага ли бакучиол в козметиката при чувствителната кожа?
Снимка: IStock

Носенето на предпазна маска повече от година неминуемо се отразява отрицателно на кожата. Налице са пъпки, зачервяване или контактен дерматит, които изискват по-внимателна грижа. Известно е, че ретинолът е така нареченият златен стандарт в грижата, но когато става дума за свръхчувствителност, производното на витамин А не е подходящо, защото предизвиква допълнително дразнене.

Все повече козметични компании използват бакучиол вместо ретинол, за да подобрят продуктите си и да отговорят на търсенията на хората. Предимството на съставката е, че е веган и е подходяща за всеки тип кожа.

„Бакучиолът е древна съставка, добивана от растението бабчи (бакучи), което произхожда от Индия“, обяснява пред TZR д-р Шътин Хю, който проучва различни видове козметика и има собствена марка. Той посочва, че семената на растението се използват от векове в аюрведичната медицина – при кожни заболявания като витилиго и псориазис.

Д-р Денди Енгълмън от борда на дерматолозите в Ню Йорк, обяснява, че бакучиолът е чест заместител на ретинола, защото има успокояващ ефект върху кожата при обриви, зачервяване и дразнене.

„Изследване от 2014 г., публикувано в International Journal of Cosmetic Science, доказва как бакучиолът функционира подобно на ретинола“, казва специалистът. По думите ѝ, той стимулира производството на колаген, с което кожата е по-еластична, а тенът – равномерен.

Според проучването, прилагането на бакучиол два пъти дневно в продължение на 12 седмици води до значително подобрение на фините линии и бръчките, пигментацията и еластичността.

„Бакучиолът действа като противовъзпалително и антиоксидантно средство, така че е идеално за тези, които имат суха, чувствителна кожа и не могат да понасят ретинол“, казва д-р Енгълмън. И отбелязва, че благодарение на антибактериалните си свойства той е чудесно средство за лечение на акне.

Подобно на ретинола, бакучиолът насърчава регенерацията на клетките в кожата, която предотвратява или намалява фините линии и бръчки. Освен това прониква надълбоко и подобрява хидратацията, отбелязва д-р Хю. Това доказва и проучване от 2018 г., публикувано в British Journal of Dermatology. Според данните, бакучиолът и ретинолът са използвани еднакво в продължение на 12 седмици, като ѝ двете намаляват появата на хиперпигментация и бръчки. Въпреки това, тези, които са използвали ретинол, са се оплакали от лющене и дразнене.

Вижте още за съставката бакучиол и как помага на чувствителната кожа в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се напише, какво ли не само и само да се продава поредного го*но за лице, което бещава вечна младост на определена цена. Пък то все си остаряваш, каквото и да си намажеш и както и да се резнеш.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе бучкозол не знам дали помага ама сп..ермазиол на 100 процента.