Откъде идват джапанките?

3 факта за популярните обувки за лятото
Обновена: 28 апр 2021 11:49 | 28 апр 2021 11:48, Анисия Иванова
Откъде идват джапанките?
Снимка:

Едни от най-предпочитаните обувки за лятото винаги са били джапанките. Но замисляли ли сте се каква е тяхната история и защо дори и сега те продължават да бъдат толкова популярни сред малки и големи? Днес ще ви разкажем три факта за тези любими обувки за лятото и вярваме, че ще останете повече от изненадани.

Откъде идват джапанките?

Ако трябва да бъде напълно честни, джапанките имат дълга и мултинационална история. Първите джапанки са били носени още 4000 години пр. Хр. и затова съдим от открити скални рисунки в люлката на историята Древен Египет. На външен вид изглеждат точно както джапанките, които познаваме днес, и това ни показва една особена стабилност в развитието на този така желан продукт. По-късно в Европа е открит нов чифт, който е бил направен от растението папирус и в установено, че вероятно са били произведени около 1500 г. пр. Хр. отново на територията на днешен Египет, предвид използвания материал.

Още рисунки или останки от джапанки са открити и при други древни народи, живели на територията на Рим, Индия, Гърция. Всички те изглеждали по един и същ начин, но са били направени от различни материали, което е довело до използването на различно име и затова и днес са познати във всяка една точка на земното кълбо.

Как джапанките са станали популярни?

Съвременните джапанки, които познаваме, стават популярни в САЩ, когато войниците, връщащи се от Втората световна война, донесли със себе си японския им вариант. Сандалите се превърнали в особено популярен тренд, след като били преработени в по-ярките цветове, а удобството и комфортът, които създавали, накарало клиентите да отнесат със себе си чифт на плажа и така завладели всички летни курорти през 60-те години. Като такива те били рекламирани като предимно ежедневен аксесоар, обикновено носен с къси панталони, бански костюми или летни рокли. С развитието на тяхната популярност, все по-често хората избирали джапанките като част от техния официален стайлинг и така навлезли и в нашето ежедневие.
 
Как джапанките се грижат за нас?

Колкото и парадоксално да звучи, истината е, че джапанките се грижат за нас и здравето ни през лятото. Как се случва това? С увеличаването на замърсяването по плажовете можем да открием все повече отпадъци, бутилки, стъкла, цигари и други. От една страна носенето на джапанки ще предотврати евентуално нараняване на ходилото. От друга страна тези отпадъци създават условия за развитие на различни бактерии и гъби, които се развиват изключително добре по кожата ни и това могат да доведат до развитие на инфекции. Ето защо носенето на джапанки през лятото на плажа е един от най-полезните съвети, които можем да ви дадем.

За разлика от джапанките обаче, любимите ни спортни обувки например нямат толкова дълга история, но това не пречи те да са едни от най-предпочитаните обувки и днес, защото се оказва, че много по-рядко стигаме до плажа, отколкото до залите за тренировка. Каквито и обувки да изберете това лято, помнете, че най-важното е да се грижат за ходилата ни и да ни предпазват от травми и наранявания, за да можем да се насладим пълноценно на предстоящите слънчеви дни!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: джапанкифактиистория
Още от
Спонсорирано съдържание