В Беларус могат да те арестуват дори и ако носиш неправилните чорапи

Мъж попада в затвора заради кутия от телевизор на балкона му
7 май 2021 21:45, Нели Христова
239
В Беларус могат да те арестуват дори и ако носиш неправилните чорапи

Полицията в Беларус наказва не само онези, които носят опозиционния червено-бял флаг, но дори и хора със спортни чорапи в тези цветове.

Жена, която отивала на урок по кормуване, била грабната от четирима мъже в черни балаклави в столицата Минск. Казали й, че е облечена неправилно. Причината? Тя била с бели чорапи с червени ивици, като забраненото знаме.

Тя също така е обвинена в показването на знака V за победа на преминаващи шофьори - които я поздравяват в отговор. Наложена й е тежка глоба.

Бялото знаме с червена ивица през него беше знамето на беларуските националисти за кратък период през 20-ти век.

Съветските комунисти го замениха с червено-зелено знаме, включващо символа сърп и чук и традиционен народен мотив. Това знаме е въведено отново от президента Александър Лукашенко през 1995 г., след падането на комунизма - но без сърпа и чука.

Съдия осъди Наталия Сивцова-Седушкина да плати 2320 белоруски рубли - около 650 британски лири.

Тя е преследвана по закони, забраняващи неразрешени протести. Нейните обидни чорапи и червените обувки се виждат лесно, тъй като по това време тя е с къси панталони.

Интернет магазинът, от който Наталия си купува чорапите, вече спря да ги продава - той обаче продава подобни бели чорапи с черни ивици.

Сивцова-Седушкина е глобена с подобна сума и преди това, защото украсява балкона си с червени и бели панделки.

Десетки хиляди протестиращи се събираха в Минск в продължение на месеци миналата година, ядосани срещу президента Лукашенко, който бе преизбран през август на избори, които бяха широко осъдени като фалшиво. Полицията използва сълзотворен газ и палки, за да разбие демонстрациите и арестува хиляди. Документирани са много случаи на брутална полиция, а Лукашенко остава международно изолиран, с изключение на руската подкрепа.

Антиправителствените протести до голяма степен замряха, като основните опозиционни лидери са или в изгнание, или в затвора.

Тази година над 2700 души са съдени за антилукановски действия, тъй като репресиите продължават.

В други случаи срещу опозицията:

Жена в Могилев, Мария Войнова, беше глобена в размер на 115 долара, тъй като подписът й изглеждаше като "екстремистки" лозунг. Без да го изписват, беларуските медии намекнаха, че това е лозунгът на ACAB, световно признат антиполицейски мем

Отново в Могилев мъж и жена получиха три години затвор за окачване на сламени чудовища по селски път. Олга Климкова и Сергей Скок бяха признати за виновни за "хулиганство" и обида към Александър Лукашенко

Мъж беше арестуван в Минск, по обвинения, че е подкрепял протестиращите с червено-бял "хартиен банер" на балкона си. Андрей Пархоменко отрече това, като каза, че това е кутията за телевизор LG, в тези цветове, които той не е хвърлил, тъй като току-що се е преместил в новия си апартамент

Юлия Якубович получи двегодишна условна присъда в Минск за блокиране на трафика, за да направи политическа изявление.. Тя отрече това, като заяви, че движението е спряло на червена светлина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
За вас преди 2 години
Нищо и никога
2
12
 
2
 
! Отговори
Ходи преди 2 години
Си в беларус
1
3
 
25
 
! Отговори
X преди 2 години
Ъъъъъ каква е тази пропаганда ?! Сега очаквам обратното но за Украйна...