В Беларус могат да те арестуват дори и ако носиш неправилните чорапи

Мъж попада в затвора заради кутия от телевизор на балкона му
7 май 2021 21:45, Нели Христова
239
В Беларус могат да те арестуват дори и ако носиш неправилните чорапи

Полицията в Беларус наказва не само онези, които носят опозиционния червено-бял флаг, но дори и хора със спортни чорапи в тези цветове.

Жена, която отивала на урок по кормуване, била грабната от четирима мъже в черни балаклави в столицата Минск. Казали й, че е облечена неправилно. Причината? Тя била с бели чорапи с червени ивици, като забраненото знаме.

Тя също така е обвинена в показването на знака V за победа на преминаващи шофьори - които я поздравяват в отговор. Наложена й е тежка глоба.

Бялото знаме с червена ивица през него беше знамето на беларуските националисти за кратък период през 20-ти век.

Съветските комунисти го замениха с червено-зелено знаме, включващо символа сърп и чук и традиционен народен мотив. Това знаме е въведено отново от президента Александър Лукашенко през 1995 г., след падането на комунизма - но без сърпа и чука.

Съдия осъди Наталия Сивцова-Седушкина да плати 2320 белоруски рубли - около 650 британски лири.

Тя е преследвана по закони, забраняващи неразрешени протести. Нейните обидни чорапи и червените обувки се виждат лесно, тъй като по това време тя е с къси панталони.

Интернет магазинът, от който Наталия си купува чорапите, вече спря да ги продава - той обаче продава подобни бели чорапи с черни ивици.

Сивцова-Седушкина е глобена с подобна сума и преди това, защото украсява балкона си с червени и бели панделки.

Десетки хиляди протестиращи се събираха в Минск в продължение на месеци миналата година, ядосани срещу президента Лукашенко, който бе преизбран през август на избори, които бяха широко осъдени като фалшиво. Полицията използва сълзотворен газ и палки, за да разбие демонстрациите и арестува хиляди. Документирани са много случаи на брутална полиция, а Лукашенко остава международно изолиран, с изключение на руската подкрепа.

Антиправителствените протести до голяма степен замряха, като основните опозиционни лидери са или в изгнание, или в затвора.

Тази година над 2700 души са съдени за антилукановски действия, тъй като репресиите продължават.

В други случаи срещу опозицията:

Жена в Могилев, Мария Войнова, беше глобена в размер на 115 долара, тъй като подписът й изглеждаше като "екстремистки" лозунг. Без да го изписват, беларуските медии намекнаха, че това е лозунгът на ACAB, световно признат антиполицейски мем

Отново в Могилев мъж и жена получиха три години затвор за окачване на сламени чудовища по селски път. Олга Климкова и Сергей Скок бяха признати за виновни за "хулиганство" и обида към Александър Лукашенко

Мъж беше арестуван в Минск, по обвинения, че е подкрепял протестиращите с червено-бял "хартиен банер" на балкона си. Андрей Пархоменко отрече това, като каза, че това е кутията за телевизор LG, в тези цветове, които той не е хвърлил, тъй като току-що се е преместил в новия си апартамент

Юлия Якубович получи двегодишна условна присъда в Минск за блокиране на трафика, за да направи политическа изявление.. Тя отрече това, като заяви, че движението е спряло на червена светлина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема лабаво....
142
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
маските се носят на публични места за да предпазиш другия човек -------Глупости.
141
4
 
20
 
! Отговори
Европска идилия преди 2 години
В Германия те бият и арестуват, ако си без маска. Пак там те чакат 5 години затвор, ако в дома ти пренощува член на трето семейство. Франсетата спазват вечерен час като кокошките. В Белгия биха, тъпкаха с коне и обгазяваха хората затова, че са излезли в парка да подишат чист въздух. В половин Европа могат да те арестуват, ако се събереш с приятели на раздумка. В почти цяла Европа ще те арестуват, ако по облеклото ти има нацистки символи. И т.н.
140
11
 
10
 
! Отговори
обяснявам на дебилит преди 2 години
маските се носят на публични места за да предпазиш другия човек първо и после себе ситака се намаля разпространението на всякаква циркулираща зараза в пътине знам какво толкова не ясно има
139
4
 
5
 
! Отговори
да бе преди 2 години
До Валяи да умират с хиляди без да се водят официално съгласна ли сии който от роднинте повдгне глава и в занданане си биля май жива по времето на комунизма в БГ ми се струва
138
6
 
9
 
! Отговори
Валя преди 2 години
Съгласна съм да ме арестуват, ако нося чорапи в бяло, зелено, червено, но като в Белорусия да не ни налагат ограничения: да не носим парцали на устата си, да не затварят училищата, да си работят нормално хората.
137
4
 
10
 
! Отговори
Ггг преди 2 години
В момента след Швеция, Беларус е най-свободната европейска държава.
136
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съдейки по стила, поръчителя е ясен!Има ли съмнение?
135
9
 
9
 
! Отговори
ww преди 2 години
това е платена статия от краварите и написана от продажnik журналист.Малко преди пандемията мои колега ме покани на гости в родината му Беларус.Останах очарован чистота,магазини,транспорт.Пътищата им са супер подържани,Едно нещо наистина не беше редно забранен е алкохола по ресторантите до 19часа.Две думи нищо общо няма това което медиите ни описват
134
8
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПРИ КОМУНИЗМА Е ТАКА!!!-------------НЕ СТАВА ДУМА ЗА ЧОРАПИТЕ САМОТАМ ПРОТЕСТИТЕ СА ЗАБРАНЕНИ СЪС ЗАКОН!
133
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Лукашенко не съм проверявал произход, но той така или иначе е дребен гризач.
132
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите не трябва да се месим в мнимото противопоставяне между Източна(Русия) и Западна(САЩ) Хазария, както и техните клонове. Тази битка не е наша.За мен няма разлика между Ротшилд, Рокфелер, Шварц и Мендел, Еделщайн, Шеломович. Все потомци на човеконенавистното племе.
131
3
 
12
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
Това по материали от Дойче Веле ли е или просто е изкопирано от там? Другата версия е *** да е била свидетел лично на всички описани случаи.
130
6
 
12
 
! Отговори
ЕС преди 2 години
Западняците вече не могат да се справят с емоциите си. Високомерна ненавист и злоба към всичко различно от евро-гейcките ценности. Лицемерие и насаждане на омраза. Вече не могат да предложат нищо позитивно.
129
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
? ? ? ? ? Моля приемете тези искренни 5 чуденики в знак на дълбоко състрадание за случилото се на: минската жена показвала V;Наталия, глобена 650 брити либре заради нейните провокативни чораки;хилядите които се ядосали на Мр. Ониън;Лукашенко когото някой изолирал;Мария, глобена със 115 уседо, защото имала екстремиско изглеждащ подпис;Олга и Льоксей за окачване на сламени чудовища покрай пътя;Андрей зато че си купил кутия с агресивни шаретуйки и тн.Потресени сме от случките от едно прочитане
128
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северна Корея - 3
127
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много любители на руснаците тук. Ама учите английски вместо руски,търсите евра и долари вместо рубли,возите се в западни автомобили вместо руски,пращате децата да учат на запад вместо на изток. Е няма как хем да искате да сме с Русия,хем да предпочитаме западното. Или едното или другото.
126
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БългаркаA работа кога ще си намериш?Връстниците ти кариери направиха и имат семейства, ти още лежиш на гърба на вашите/
125
2
 
5
 
! Отговори
Българка преди 2 години
Българките избраха да работят в Германия, 90% от интимните услуги в Германия се държат от българки. Немеца е богат, Ханс дава на българката 50 евра за 20 минути блазен унд фикен. Българките работят легално, за себе си, цивилизовано и никой не ги закача. Около 50 евра за 20 минути блазен унд фикен. Плащат си и осигуровки, води им се за стаж. С няколко клиента на ден една българка може да изкара 5-6 хил евро месечно и като си плати таксите и осигуровките храна и квартира остават и чисти около 3 хил евра - това са 250 хил рубли само за един месец.
124
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Политиката на ЕС не се състои единсвено в насаждане на омраза към различните и насилствено налагане на техните хомосексуални ценности. ЕС са фашисти и в червата. Дори и при социализма не е имало толкова наивна и злобна пропаганда към запада.