В Беларус могат да те арестуват дори и ако носиш неправилните чорапи

Мъж попада в затвора заради кутия от телевизор на балкона му
7 май 2021 21:45, Нели Христова
239
В Беларус могат да те арестуват дори и ако носиш неправилните чорапи

Полицията в Беларус наказва не само онези, които носят опозиционния червено-бял флаг, но дори и хора със спортни чорапи в тези цветове.

Жена, която отивала на урок по кормуване, била грабната от четирима мъже в черни балаклави в столицата Минск. Казали й, че е облечена неправилно. Причината? Тя била с бели чорапи с червени ивици, като забраненото знаме.

Тя също така е обвинена в показването на знака V за победа на преминаващи шофьори - които я поздравяват в отговор. Наложена й е тежка глоба.

Бялото знаме с червена ивица през него беше знамето на беларуските националисти за кратък период през 20-ти век.

Съветските комунисти го замениха с червено-зелено знаме, включващо символа сърп и чук и традиционен народен мотив. Това знаме е въведено отново от президента Александър Лукашенко през 1995 г., след падането на комунизма - но без сърпа и чука.

Съдия осъди Наталия Сивцова-Седушкина да плати 2320 белоруски рубли - около 650 британски лири.

Тя е преследвана по закони, забраняващи неразрешени протести. Нейните обидни чорапи и червените обувки се виждат лесно, тъй като по това време тя е с къси панталони.

Интернет магазинът, от който Наталия си купува чорапите, вече спря да ги продава - той обаче продава подобни бели чорапи с черни ивици.

Сивцова-Седушкина е глобена с подобна сума и преди това, защото украсява балкона си с червени и бели панделки.

Десетки хиляди протестиращи се събираха в Минск в продължение на месеци миналата година, ядосани срещу президента Лукашенко, който бе преизбран през август на избори, които бяха широко осъдени като фалшиво. Полицията използва сълзотворен газ и палки, за да разбие демонстрациите и арестува хиляди. Документирани са много случаи на брутална полиция, а Лукашенко остава международно изолиран, с изключение на руската подкрепа.

Антиправителствените протести до голяма степен замряха, като основните опозиционни лидери са или в изгнание, или в затвора.

Тази година над 2700 души са съдени за антилукановски действия, тъй като репресиите продължават.

В други случаи срещу опозицията:

Жена в Могилев, Мария Войнова, беше глобена в размер на 115 долара, тъй като подписът й изглеждаше като "екстремистки" лозунг. Без да го изписват, беларуските медии намекнаха, че това е лозунгът на ACAB, световно признат антиполицейски мем

Отново в Могилев мъж и жена получиха три години затвор за окачване на сламени чудовища по селски път. Олга Климкова и Сергей Скок бяха признати за виновни за "хулиганство" и обида към Александър Лукашенко

Мъж беше арестуван в Минск, по обвинения, че е подкрепял протестиращите с червено-бял "хартиен банер" на балкона си. Андрей Пархоменко отрече това, като каза, че това е кутията за телевизор LG, в тези цветове, които той не е хвърлил, тъй като току-що се е преместил в новия си апартамент

Юлия Якубович получи двегодишна условна присъда в Минск за блокиране на трафика, за да направи политическа изявление.. Тя отрече това, като заяви, че движението е спряло на червена светлина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гермар Рудолф, химик, изследва почвите в Освиенцим, където според официалната версия са заровени останките на 4 милиона избити от холокоста. Съвременната криминология може да открие следи от човешки останки дори от преди няколко стотин години, но неговите изследвания не намират никакви следи от 4 милиона човешки тела заровени на такава малка територия. Вместо да назначат нова експертиза с независими експерти, химикът е арестуван и вкаран в затвора. Затвор за резултат от научно изследване.
102
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 124"ЕС и САЩ са най-добрите приятели на България, но българите са прости и за това живеят мизерно в ЕС при американското партьорство."24/7 тук с една и съща реплика.Другарю, намери си някаква истинска работа!
101
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 126"А при Тодор Живков защо не крадяха и живееха добре?"АхахахахахахахахахахахаххахахаПри Тодор Живков не крадяли!АхахахахахахахахахаххахахахахАбе, приятелю, като почнеш да се бръснеш тогава ела пак да постваш.
100
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А при Тодор Живков защо не крадяха и живееха добре? А сега крадат при ЕС и САЩ??
99
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до АнонименА защо като отрича нещо не и представят научни доказателсва, ами я арестуват и вкарват в затвора, при това на 92 години.
98
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС и САЩ са най-добрите приятели на България, но българите са прости и за това живеят мизерно в ЕС при американското партьорство.
97
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Украйна нацистите горяха живи хора в Одеса, а от ЕС си затваряха очите и още си ги затварят.
96
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГерманецОтрича холокоста, което е претъпление в Германия. И с право.Да гние гaдинaта.--А защо отричането на нещо в Германия е престъпление? Защо отричането на Първата световна война не е престъпление, а отричането на друго историческо събитие за което дори учените имат различни мнения е престъпление.
95
5
 
3
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Идея си няма какъв е този случай с тази 92 годишна германка. И това престъпление на мисълтта. Може да е била някаква фенка на Хитлер и да е пропагандирала политиката му---Отрича холокоста, което е претъпление в Германия. И с право.Да гние гaдинaта.
94
8
 
0
 
! Отговори
Германец преди 2 години
На повечето тука ще кажа едно: Чемодан, вокзал, Минск.
93
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 114Е ЕС и Сащ ли са ти виновни,че българите които са на власт крадат всичко и парите не стигат за цялото население. Дали ЕС е виновен затова или сами сме си виновни. Или трябва да чакаме когато кражбите стават твърде големи да идват немци и французи да протестират вместо нас. Ес дава достатъчно милиарди,но сами сме си виновни кой и как ги харчи. Не бъркай нещата. Във Франция всяка година стачкуват за по-високи доходи и им ги дават. Ние колко пъти стачкуваме....тогава кой ни е виновен.
92
4
 
0
 
! Отговори
Русофил преди 2 години
Мога да си говоря каквото си искам и за Русия и за САЩ и за Европа, защото никъде не съм бил и е все тая какво казвам, нищо не е свързано с реалността.
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О 112 В САЩ могат да те удушат и без да протестираш- за едни кирливи 20 долара. Вчера пак се стреляха в някакъв бар, защото са страната на неограничените възможности
90
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 110Идея си няма какъв е този случай с тази 92 годишна германка. И това престъпление на мисълтта. Може да е била някаква фенка на Хитлер и да е пропагандирала политиката му. Ако проверя за случай в Германия и случай в Русия на неправилно задържане мислиш ли,че тези в Германия ще са повече?
89
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интерссно ми и как в България като живеят толкова добре при американското партньорство в ЕС и НАТО защо са първи по смъртност в света, най-бързо изчезваща нация, икономика нула, опустели цели райни и 2 милиона българи мият улиците и слугуват на запада за мизерно заплащане.
88
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно ми е как разни хора които и в казарма не са ходили и не са свикнали някой да им казва в живота какво да правят как сега определят колко хубаво си живеели хората в Беларус,в диктатура която ти определя какво трябва да казваш и правиш. Ако живеете 1 месец в такива условия ще уревете света че са ви се нарушавали правата и как ще избягате на запад.
87
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В САЩ ще те застрелят ако протестираш.
86
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я *** в Германия и се разхождай без намордни - веднага ше дойде полиция и ще те пребият с палки.
85
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименА все пак, защо в Германия вкарват 92 годишна жена в затвора за престъпления на мисълта и дори с полиция насилсвено я завличат от дома и в затвора, нали там не е като Русия където те застрелват ако говориш срещу Путин.
84
1
 
5
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
В Германия ловят и арестуват недоволните от строгите К19 мерки. Влизат в къщата ти и те арестуват на 15 дена, просто за пост в Фейсбук.