6 причини за проблеми с паметта

Защо забравяме често?
Обновена: 1 юни 2021 19:18 | 1 юни 2021 19:13, Екип на Tialoto.bg
30
6 причини за проблеми с паметта
Снимка: Istockphoto

 С възрастта способността ни да помним намалява. Има здравословни състояния като деменция, които са свързани със загуба на памет и към които сме по-склонни след в третата възраст. Но трябва ли да се тревожите, ако сте в разцвета на силите си и осъзнаете, че започвате да забравяте? Това не означава задължително, че страдате от някакво заболяване, причините да не помните някои неща може да са различни и временни и се дължат на редица фактори. Например:

Разсеяност 

Случвало ли ви се е да пазарувате в супермаркета и да говорите по телефона. Когато излезете вероятно ще забележите, че сте пропуснали част от набелязаните предварително покупки. Това е съвсем нормално, тъй като мозъкът ви е бил фокусиран върху разговора. 

Силни шумове от ремонти, клаксони, бормашини и т.н. също могат да ви разсеят и по средата на разговора да загубите мисълта си. 

Липса на достатъчно сън 

Когато не сте се наспали, вие трудно се концентрирате. Мозъкът е изморен и му коства много усилие да извършва елементарни действия. При липса на достатъчно сън, може да очаквате и висока раздразненост и честа смяна на настроенията. 

Липса на витамин В12

Ако имате липса на витамин В12, мозъкът и нервните клетки не могат да работят както трябва. Недостигът на витамин В12 може да доведе до анемия. Следователно може да имате проблеми с концентрацията. 
 

Останалите причини за проблеми с паметта - четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: памет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Shadow Hunter преди 2 години
А стига с тия куци новини. 6 причини, като половината са тук, а другата да я търсим на друг сайт. Само да сменяме за да се зареждат тъпите ви реклами и да печелите пари. По принцип не съм хейтър, ама вие започвате сериозно да дразните. Жалко, че няма система за рейтинг на драскачите на такива безумия, защото яко щяхте да го закъсате.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз имам проблеми с концентрацията, имам натрапливи мисли, ходя на психиатър и нищо и никъде.