Абсурд или не? Свалиха портрет на кралицата в Оксфорд

Бил символ на колониалната история
10 юни 2021 14:25, Ния Христова
52
Абсурд или не? Свалиха портрет на кралицата в Оксфорд
Снимка: БГНЕС

Студенти от един от колежите на Оксфордския университет гласуваха за премахването на портрет на кралицата от общата си стая, предаде Би Би Си.

Членовете на Средното общо помещение на колеж "Магдалина" (MCR) смятат, че портретът символизира "скорошната колониална история".
 
Министърът на образованието Гавин Уилямсън определи този ход като "абсурден". Президентът на "Магдалина" изтъкна, че решението е на студентите, а не на колежа.
 
От Би Би Си се свързаха с групата на студентите за коментар.
 
Според протокола от заседанието на комитета на MCR в понеделник, предложението е внесено в опит да направи общата стая по-гостоприемна и да признае, че "за някои студенти изображенията на монарха и британската монархия" символизирали колониална история.
 
Гласуването е завършило с резултат 10 в подкрепа на премахването на портрета, двама против и пет въздържали се.
 
Един член каза, че случилото се "анулира "кралицата", изпраща "ужасно съобщение, което със сигурност ще предизвика гняв", докато друг каза: "Ние не сме в състояние да анулираме кралицата. Става дума за нашето общо пространство и хората да се чувстват добре дошли."
 
Дина Роуз, която беше назначена за президент на колеж "Магдалина" миналата година, подчерта, че студентите не са представители на колежа, но подкрепя правото им на "свобода на словото и политически дебат".
 
В поредица от туитове тя заяви: "Преди няколко години, около 2013 г., те купиха отпечатък на снимка на кралицата, за да украсят общата им стая."
 
"Наскоро гласуваха да го свалят. И двете решения трябва да вземат сами, а не от колежа."
 
Тя завърши: "Да бъдеш студент е нещо повече от учене. Става въпрос за проучване и обсъждане на идеи. Понякога става въпрос за провокиране на по-старото поколение. Изглежда, че това не е толкова трудно да се направи в наши дни."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
14
 
! Отговори
Даа, преди 2 години
храни куче да те лае!
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какава кралица?!?