Ким Чен Ун за ситуацията с храните в Северна Корея: Напрегнато е

Северна Корея застрашена от глад
Обновена: 16 юни 2021 22:42 | 16 юни 2021 21:42, Петя Славова
144
Ким Чен Ун за ситуацията с храните в Северна Корея: Напрегнато е
Снимка: БГНЕС

Ким Чен Ун призна, че ситуацията с храните в Северна Корея е "напрегната", съобщиха държавните медии, на фона на което с тревога се припомня как страната през 90-те години претърпя опустошителен глад, в който загинаха стотици хиляди.

Бедната страна, която е под многобройни международни санкции заради своите ядрени оръжия и програми за балистични ракети, отдавна се бори да се изхрани, страдайки от хроничен недостиг на храна, съобщава БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Миналата година пандемията от коронавирус и поредица от летни бури и наводнения добавиха още по-голям натиск върху задъхващата се икономика икономика.

Още по темата

На пленарно заседание на централния комитет на управляващата Работническа партия Ким заяви, че икономиката се е подобрила тази година, като промишленото производство е нараснало с 25% спрямо година по-рано, съобщи официалната агенция KЦТА.

Но е имало редица отклонения поради редица предизвикателства, добави севернокорейският лидер.

"Ситуацията с храните на хората сега се изостря, тъй като селскостопанският сектор не успя да изпълни плана си за производство на зърно поради щетите от тайфуна миналата година", каза Ким.

Поредица от тайфуни миналото лято предизвика наводнения, които унищожиха хиляди домове и заляха земеделска земя.

Ким призова за стъпки за минимизиране на въздействието на подобни природни бедствия, като заяви, че осигуряването на добра реколта е "основен приоритет".

На срещата беше обсъден и "продължителният характер" на пандемията от коронавирус, съобщи KЦТА. Пхенян има лоша медицинска инфраструктура и хроничен недостиг на лекарства, а анализатори твърдят, че развихряне на коронавируса би предизвикало хаос в изолираната държава.

Северна Корея наложи строго заключване, когато запечата границата си през януари миналата година, за да спре разпространението на вируса от съседен Китай. Пхенян отдавна твърди, че не е имал случаи на вируса - твърдение, в което анализаторите се съмняват. Но страната е платила огромна икономическа цена за блокадата.

Търговията с Китай, поддържащата жива икономиката на Пхенян линия, се превърна в тънка нишка, докато цялата международна помощ е изправена пред строги ограничения. Въздействието на пандемията "най-вероятно е влошило" хуманитарната ситуация на север с около 10,6 милиона души в нужда”, каза говорител на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
5
 
! Отговори
Ким Чен Самун Хляб преди 2 години
Питам! Кой ще ни даде парРИИИИИИИ?
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До вечна дружбаПри демокрацията олигархия се къпе в пари а останалите роби и гладуват.
48
1
 
5
 
! Отговори
Буци преди 2 години
Да проверят в шкафчетата на Кимчо. Тук у БГ-то като ровнаха в моите шкафчета и изкочиха 7 000 минимални заплати.
47
1
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
И ЗА ФАЛШИВИЯ КИМ ЧЕН ФАРАОН ХРАНА НЯМА!!! ОСТАНАЛ Е КОЖА И КОСТИ
46
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен 15 България има производство животновъдство и земеделие.можеме да изкараме и без теб *** ***.
45
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
другаря Ким Чен Ун е велик човек.Жалко че България не е като Северна Корея На България и трябва силен лидер другарите Ким Чен и Владимир Путин са велики хора Да живее Комунизма
44
8
 
2
 
! Отговори
вечна дружба преди 2 години
къв глад бе ? това е комунистическа държава , а при комунизма всички са равни , квото има единия тва има и другия . ако бсп- радеФ дойде на власт , ше разберете какво ви пиша :)
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБерасти виждате ли вашия вожд от Банкя на младини ?!?!
42
2
 
5
 
! Отговори
Така ще станем и ние преди 2 години
след окончателното идване на власт на БСП и радев
41
1
 
2
 
! Отговори
Мхм преди 2 години
До 50лв -- той буцата си е комунист, така или иначе - ще се напасне в социума на КНДР
40
1
 
2
 
! Отговори
vankicha преди 2 години
Тоя не умря ли наскоро?
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е. Голташка Русия спря да помага, защото там положението е подобно. Сделките с Индонезия за Летящи Москвич-и (от които няма и един произведен) за хранителни продукти пропадна. Санкциите на ЕС и САЩ са сериозни и няма кой да помага на горките КНДР. Идва война там и моментално 90% От армията ще дезертира.
38
2
 
2
 
! Отговори
50лв преди 2 години
Дайте да им пратим буцата. Ние имаме доверие само на този човек, той ще ги спаси.
37
1
 
7
 
! Отговори
Далай Лама преди 2 години
Глад ? В Северна Корея ? Я ! При комунизма няма такова нещо - там всичко е общо и всеки си взема от магазина каквото му е необходимо , без пари ! Там жените са общи и няма недоволни! Има всенародно благоденствие! Точно такова благоденствие ни подготвя иа Фигуранта ! Да живей Фигуранта !
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двете Кореи са изключително любопитен жив икономически и политически експеримент. Едни и същи хора са създали една от най-развитите държави, както и една от най-бедните и нещастни. Открийте дасетте разлики.И ако някой има носталгия по байтошово време и комунизма, да си спомни за тях.
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука няма тайфуни и страната се обезлюди. Глада в СК е от санкциите а не от Ким.
34
2
 
0
 
! Отговори
Мисирки Булю-Булю преди 2 години
Поздрав с новата на Слави - Ей ***
33
8
 
6
 
! Отговори
Станишката преди 2 години
Бил съм в С Корея,циркаджии!Там е супер,за разлика от тук!
32
2
 
11
 
! Отговори
До 30 преди 2 години
Стига лъжи, другарю!Максималната продължителност на живота средно е 72 г за СК, a за България е 74!Т.е. пак сме с 2 години повече!И за сравнение, в капиталистическа Южна Корея е 83.Писнало ми е от червени ***!
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държaви, кoитo ce зaнимaвaт c Бългaрия, вce eднo ce зaнимaвaт c Турция, Гeрмaния и CAЩ ! Твa нe e нoрмaлнo ! Бългaрия трябвa дa cи изгрaди cвoя личнa държaвнa cтруктурa, зa дa e дoбрe и вcичкo бългaрcкo дa e дoбрe и кaтo цялo дa бъди cъхрaнeнo ! Хoрa, кoитo глeдaт дa ce рaзбирaт c руcнaци , тoвa e тaкa зaрaди Живкo oт Вaрнa ! Тoй e гoлям пич, нo нe личи !