Най-честите грешки, които допускаме при готвене

Печете или пържите месото веднага след като сте го овкусили
15 юли 2021 00:25, Михаела Лазарова
12
Най-честите грешки, които допускаме при готвене
Снимка: istock

В ежедневието си бързаме постоянно. Едно от нещата, с които бързаме, е готвенето. Не всеки има достатъчно време да приготви храната си в забързаното ежедневие. В други случаи допускаме кулинарни грешки от незнание, с които разваляме текстурата и качеството на храната.

Сайтът Brightside.com е събрал някои често срещани кулинарни грешки, които да не допускате, за да бъде храната ви винаги на ниво.

Размразявате месото на стайна температура

Когато разполагате със замразено месо, вероятно нямате търпение да го чакате да се размрази. Затова или го оставяте на стайна температура и излизате за работа, или го размразявате под течаща или в топла вода. Всички тези методи са грешни.

Оставянето на месото на стайна температура е особено опасно, защото по този начин то може да престои прекалено дълго, а това да създаде условия за развитие на опасни бактерии в него. За предпочитане е да го размразявате в хладилника на плюсова температура. Така ще остане свежо и ще го предпазите от опасни микроорганизми, докато дойде време за готвене.

Изплаквате зеленчуците и плодовете само с вода

Една от често срещаните грешки е изплакването на плодовете и зеленчуците просто под течаща вода. Това не е достатъчно. Необходимо е да ги разтриете добре между ръцете си, за да премахнете замърсяванията и остатъците от почва по тях.

Мариновате месото повече от 12 часа

Някои домакини смятат, че дългото мариноване е по-добро, защото месото се „отпуска“ и овкусява по-добре. Това е погрешно схващане, което крие риск от насищане на суровото месо с бактерии. Освен това твърде дългото мариноване може да направи месото прекалено „гумено“, а не крехко, тъй като след 12 часа започват да текат други процеси.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
ikar преди 2 години
До ДзъА някога готвили ли сте дивеч? Това месо задължително се маринова, особено ако е от диво прасе, иначе ще има да го чакате докато стане
7
6
 
1
 
! Отговори
отвратен преди 2 години
Месото го сложете завинаги в рамка или в задния двор!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз се чудя, какви са тези киснения по два дена с някакви миризливи марини все пак през това време месото си старее и вече не е прясно, а и няма особенна разлика от това непосредствено овкусено преди приготвяне. А за колбасите си е вярно, пълни са с химии и соя, преди години един човек от браншна се беше изказал, че едва ли не фирмите се състезавали, кой ще направи по-добра имитация но колбас без месо вътре.
5
6
 
8
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Всички колбаси са категоризирани като концертен категория 1 наравно с тютюнопушенето. Затова има и бум на рак на дебелото черво - евтини колбаси. Ето защо в развития свят хората не само намаляват, но и спират консумацията на месо. Факти, могат да се проверят. Всеки сам избира кое му е по-важно - г*за или здравето.
4
7
 
3
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
Преди да пека пуйката и давам едноИбане, пълня е със семе гъст джус и чак тогава я мятам да са пече. Жената много я обича
3
7
 
5
 
! Отговори
Дзъ преди 2 години
Прясното месо няма нужда от мариноване. Само мъ р ша се маринова, за да не те удари миризмата в челото
2
2
 
13
 
! Отговори
печем месо преди 2 години
с грешки без грешки, няма по-вкусна храна от печено месо!
1
1
 
4
 
! Отговори
Тикваров преди 2 години
Аз грешки не допускам. Месокомбинатите работят.