Какво не трябва да почиствате с вода?

Кадифе, дървени подове и още...
25 юли 2021 12:55, Михаела Лазарова
10
Какво не трябва да почиствате с вода?
Снимка: Istock

Водата е едно от средствата, които винаги използваме за почистване на различни неща в дома си. С нея разреждаме концентрираните препарати, с нея изплакваме. Но понякога водата може да нанесе повече щети, отколкото да помогне. Има някои повърхности, предмети и тъкани обаче, които можете да увредите, ако ги почиствате с вода. Кои са те?

1. Кадифе

За почистването на кадифе не се препоръчва употребата на вода. Това важи също за велур и микрофибър. При намокрянето на влакната на тези тъкани се получава слепване, което впоследствие разваля пухкавата им визия. За предпочитане е да се почистват по химически начин от професионалист.

2. Дървени подове и повърхности

Водата не е приятел на дървото и това е известен факт. С чиста вода или с препарати, разтворени във вода само ще увредите дървото, ще го предразположите към цепене, което в крайна сметка ще го повреди без значение дали става въпрос за дървен под или мебели. Използвайте само специално предназначени за целта препарати.

3. Дървени инструменти

Дървените инструменти са много чувствителни към влага. Не е добра идея да ги почиствате с вода. Използвайте само специализирани продукти, с които ще сте сигурни, че няма да ги увредите. Водата навлиза във фините пукнатини в дървото и бързо поврежда фините инструменти.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие дюшеме виждали ли сте освен на картинка? Всичко с вода се чисти.
6
1
 
0
 
! Отговори
Старчок преди 2 години
Според химичната класификация всяка сол на мастна киселина с метал се нарича сапyнБабите все още варят домашен такъв.
5
0
 
1
 
! Отговори
Старчок преди 2 години
Думата беше обикновен "***"Какви са тези редакции :(
4
1
 
7
 
! Отговори
Старчок преди 2 години
Преди 50-60 години жените миеха дървените дюшемета със специална четка за дърво само с вода и сапyн и не помня да им гниеха дюшеметата.P.S. Дюшеме- дъсчен под
3
2
 
3
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
Натрий и калий не бива да се чистят с вода, също и негасена вар, а карбида мирише много лошо и ако запалиш цигара става лошо! Най-хубаво се чисти с белина смесена с кислол(солна киселина) - къщата се почиства от хлeбарки, мишки, плъхове, котки, кучета, тъщи и тъстове. Хлора чисти хубаво!
2
2
 
4
 
! Отговори
алкохолик преди 2 години
Стомаха и червата не се почистват с вода.
1
4
 
6
 
! Отговори
проф. Ан преди 2 години
В кой дом дървеният под не е лакиран?