Адът в Турция в кадър: 8 загинали, унищожени домове, хиляди убити животни

Много туристи бяха евакуирани от Бодрум
2 авг 2021 11:38, Нели Христова
60

В малкото село Качарлар, на южното крайбрежие на Турция, фермерите се сблъскват с апокалиптични сцени, докато горските пожари продължават да обхващат страната.

"Животните ни са в пламъци", казва пред CNN 56-годишният Музейян Качар. "Всичко ще изгори. Земята ни, животните ни и къщата ни. Какво друго имаме?"

На стотици мили на запад, в туристическата гореща точка Бодрум, над 1000 души бяха евакуирани с лодки както в неделя, така и в събота, за да избягат от горските пожари.

Най-малко осем души са загинали при повече от 100 пожара, избухнали по-рано тази седмица, според държавната информационна агенция Анадолу. Пламъците се подхранват от изгарящите летни температури и условия, които според експерти се влошават от изменението на климата. Седем души загинаха при пожарите в Манавгат, провинция Анталия, а осмата жертва почина в Мармарис, съобщи Анадолу. Последните жертви включват турско-германска двойка, която е намерена в къща.

Двама пожарникари са загинали в борбата с пламъците в събота, според турското министерство на земеделието и горите.

Министерството заяви, че 111 пожара са се разпалили в цялата страна от сряда, шест все още горят в три различни града от неделя.

Евакуация по море

От средиземноморското крайбрежие на Турция повече от 1100 души бяха евакуирани от туристическия курорт Бодрум по море в неделя за втори пореден ден.

"Ние помогнахме за евакуацията на 1140 души с 12 лодки", казва Орхан Динч, председател на Бодрумската морска камара пред CNN. "И преди сме евакуирали хора с лодки, но никога досега не съм ставал свидетел на нещо подобно в този регион. Това е първият път", каза той.

Динч казва, че докато пътищата остават отворени и евакуациите продължават по суша, евакуацията по море помага да се поддържат пътищата чисти за пожарни автомобили и линейки.

В събота от Бодрум буха евакуирани 1100 души с повече от 20 лодки, каза кметът на града Ахмет Арас. Бодрум е популярна дестинация както за турски, така и за чуждестранни туристи.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви части от пет провинции на средиземноморското крайбрежие на Турция за "зони на бедствие", след като посети опустошените райони с хеликоптер.

"Ще продължим да предприемаме всички стъпки, за да излекуваме раните на нашите хора, да компенсираме загубите и да подобрим възможностите за по-добро от преди", написа президентът в Twitter в събота.

"Отиде си, отиде си, няма я"

Най -големият пожар в Манавгат уби най-малко трима души, според турската дирекция "Природни бедствия и извънредни ситуации".

В близкото село Качарлар жителите се борят да видят домовете, които са построили на ръка, да изгарят до основи.

"Къщата на баща ми изгоря", казва 48-годишният Гулай Качар. "Отиде си, отиде си, няма я", казва Качар, преди да добави, че "бърза да пусне животните на свобода".

Намет Атик, 37-годишен фермер от съседно село, казва, че е дошъл в Качарлар, за да помогне. "От каквото и да се нуждае това село, ние сме тук заради тях", заявява той. "Даваме им вода, коли, трактори, триони“, добавя той. "Ние сме горски селяни. Нашият поминък е гората. Ако този пожар пламне, няма връщане."

Около 4000 души, заедно със стотици аварийни автомобили, бяха изпратени от правителството за помощ в борбата с пламъците тази седмица.

Най-малко 77 къщи са повредени в провинция Анталия, а над 2000 селскостопански животни са загинали, каза турският министър на земеделието и горите Бекир Пакдемирли в четвъртък.

Изгарящи температури

Горещите и сухи метеорологични условия са изострили пожарите, каза Пакдемирли. Той добави, че температурите от 37 по Целзий, по-малко от 14% влажност и ветровете с около 50 километра в час са помогнали за разпространението на пламъците.

Хикмет Йозтюрк, експерт по горско стопанство от турската фондация за борба с ерозията на почвата, неправителствена организация, която работи за защита на горите, казва пред CNN, че макар 95% от пожарите в Турция да са причинени от хора, разпространението на пожарите се влошава от изменението на климата.

Зоната на пожарите е в Средиземноморския басейн, който е един от най-податливите на рисковете от изменението на климата, обяснява Озтюрк. "Типичните метеорологични условия през лятото за района са горещи и сухи, което означава, че рискът от пожари вече е голям, а изменението на климата повишава този риск."

Горските пожари пламнаха след като части от Западна Европа претърпяха тежки наводнения през последните седмици. Учените десетилетия предупреждават, че изменението на климата ще направи екстремните метеорологични събития, включително обилни дъждове и смъртоносни наводнения, по-вероятни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търговският министър Мехмет Муш обяви данните за външната търговия за юли.Министър Муш обяви, че за първи път в историята на републиката износът надхвърля 200 милиарда долара.Активираха терористите си на хранилка за да палят. Има хвати с туби бензин .Врагът не спи. Яд ги е че планьт за близьк изток остава на хартия. Вьпреки милионите обьрнати животи. Господ не забравя, а забавя.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко, че страдат обикновените хора, къде е Ердоганя, дето само се пречи като паун и ги връща 100 г. назад в развитието. Ходят забулени и омотани все едно е 19 век и искат да са европейци.
14
11
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Не ме интересува и не ми пука!!!!!!!!!!!!!!!!
13
1
 
9
 
! Отговори
Златка преди 2 години
Кофти за хората там, но CNN са такава кофти пропагнда! Как е възможно над 95% от пожарите да са предизвикани от хората и в същото време да е виновно и глобалното затопляне/изменение??? Но CNN са известни с това,че манипулират информация за да могат да пробутват пропагандата си!
12
4
 
10
 
! Отговори
горките братя-турци! преди 2 години
До Анонимени на душманин да не го пожелаваш!
11
9
 
4
 
! Отговори
Бай този преди 2 години
Е кюрдите са виновни, че не са купили техника за гасене на пожари на ам-гъл и глобалното затопляне и американците и меркел и ЕС естествено!
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрон мисия
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горите са общи и нужни,но основният бял дроб на планетоида до 70% е ЗЕЛЕНИЯТ ПЛАНКТОН, поздрави от спонджбоб-пластмасовият *** на днешната цивилизация,помислете за символиката на всички останали герои от филма и какво каза този филм на децата и родителите им.
8
2
 
17
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Турция е голяма по територия,не съм чул да са закупили самолети и хеликоптери за борба с пожарите,а е задължително,защото там жегите са 30-40 градуса и отгоре.И у нас са нужни такива средства за борба с пожарите,но дано новите управници се сетят.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не бяха микровълновите оръжия,как да си обясним дървета горящи отвътре,разтопени коли и стъклата им,изпепелено САМО движимо и недвижимо имущество?
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавите - курорти са подпалвани нарочно,сами си обяснете как и защо,гърч гнет и изтласкване на население и поминък в концградовете,не намесвайте Бог.Ако е климат,манипулира се.В Австралия го правят с насочен лъч,за да изгонят несъгласно население за разчистване на огромна транспортна полоса нов жп път.Така че,това са" контролирани" мащабни пожари.Пожарникарите ,за да не вдъхват съмнение,да се нарекат огнегасители.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надигнатият нос на Т. Т. Е. дали ще се сети да се посведе вече.
4
1
 
19
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Жалко (
3
1
 
17
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
КАКТО СЕ ДЪРЖШМ КЪМ ПЛАНИТАТА, ТАКА И ТЯ СЕ ДЪРЖИ КЪМ НАС. ВСИЧКИ ЩЕ СТРАДАМЕ. УВИ.
2
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ми вместо улиците да поливат с вода, можеха на 5 часа по две поливания с хеликоптер или с квото е достъпно, да освежат изсъхналото, но трябва акъл за това
1
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са хубави тия работи. Дано да завали