Кога плодовете могат да бъдат отровни?

Много е важно къде са били брани
Обновена: 3 авг 2021 08:00 | 3 авг 2021 07:54, Александър Попов
27
Кога плодовете могат да бъдат отровни?
Снимка: БГНЕС

В някои случаи яденето на обикновени годни за консумация плодове може да причини инфекциозно заболяване или отравяне, предупреди в интервю за радио Sputnik Ирина Бережная, гастроентеролог и диетолог.

Плодовете в процеса на узряване активно абсорбират всичко, което е в околната среда, обясни тя. Ето защо е важно да се яде само това, което е достатъчно узряло, но отгледано в чиста почва без замърсяване.

Особено трябва да внимавате, когато купувате плодове от случайно място, допълни лекарят.

"Можете лесно да получите инфекциозно заболяване, чревна инфекция, ако сте купили нещо на пътя, не сте го измили и изяли. Освен това, дори да сте измили това, което сте купили на пътя, все още можете да се отровите с тежки метали или нитрати. Никой не знае къде е расло и какво е съдържанието му", обясни Ирина Бережная.

Дори плодовете, отглеждани в собствения двор, понякога могат да бъдат опасни, предупреди специалистът.

"Ако храстите с горски плодове растат по оградата близо до пътя, където се движат безкраен брой автомобили, тогава е по-добре да не ги ядете. Всичко може да се утаи върху тях, а земята може да бъде наситена с олово, соли на тежки метали и различни смоли".

Същото важи и за зеленчуците, отглеждани в райони с неблагоприятна околна среда./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
безполезнаинформация преди 2 години
А знаете ли, че оловната смрад в бензина е забранена в Калифорния още 1977-78г, после и у нас към края на 90те. Сега на колонките пише колко спирт-към8-9% и др химии има за да няма детонации. И изобщо какво ни вълнува какво продават в федерацията която е разкопала всичко и продава суровини на половин свят, там даже има стотици реактори и сигурно стотици гробища за ядрени отпадъци
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така, че сядате с вашите подове и зеленчуци, уточнявате, кой от къде е и къде и как е расъл и чак тогава, при идеални условия ги консумирате.
15
0
 
0
 
! Отговори
mgs преди 2 години
До GogНе се съмнявам, че плодовете и зеленчуците, абсорбират веществата (вредни или не) от околната среда, но това с оловото ми дойде в повече. Но масово замърсяване с олово вече няма от 30-40 години, разбира се, градините около добивните комбинати и други мастодонти на соц. реализма, произвеждат по-добрите продукти - тежат си на мястото
14
1
 
2
 
! Отговори
Gog преди 2 години
Оловото пък от къде дойде?
13
0
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТОВА ДА НЕ Е ГЪБА, ЧЕ ДА ПОПИВА ОТРОВИТЕ!! ТЕГЛЕТЕ И ЕДНА МАЙНА НА ТАЯ!
12
1
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Сибирските сливи са отровни имат спин :)))
11
1
 
16
 
! Отговори
бла,бла преди 2 години
Мда, случайна статийка, където да разберем, че не трябва да купуваме домашни стоки, купени "на пътя" и да ги ядем, а специално проверени краставици от Йордания. Да, добре, както казва Меди.
10
0
 
12
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
Това е 50 годишна новина.Намерили какво да пишат мисирките.
9
3
 
10
 
! Отговори
Тейко ти.. преди 2 години
До ВуйчоТи тейковото си яж нашенското като например краставици от 3.50лв. нагоре и т.н. , а пък язе че ядем било турско испанско та и занзибарско стига да ми е по джоба с тази разлика че ти ще я ядеш яко солена а аз ще си слагам солчица колкото ми требе.
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато ядете ябълки от Чернобил, заравяйте огризките по-надълбоко.
7
0
 
7
 
! Отговори
Свиня преди 2 години
това за "отровената" с тежки метали ракия от джанки расли край пътя пълни с тежки метали направо ме закара в кенеффа ...толкоз ме свива корема от смях...в крайна сметка не невеж а кристално тъпо парче е българина ...обаче със самочувствието че много разбира от всичко....ей затова си заслужава държавата....
6
2
 
8
 
! Отговори
до 4 преди 2 години
от тежки метали които са просмукани в плодове от крайпътни дървета и вениш няма да ти помогне да ги отмиеш, те просто са вътре в плодовете не на кората.
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помощ ,карат ни на сила да ядем развалена американска храна !
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А колко са глупави руснаците. Един дошъл във Варна от Сибир да живее тук. И правихме погача- голям кръгъл хляб. И онзи дивак вика - Е то торта.
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
добър ден, таз откри Америка. Не си купувам бг орехи. Нашите скандинавци ги събират от крайпътните дървета и ги предават. Чудя се и на разни мераклии за домашна ракия от крайпътни джанки и сливи. Всеки си решава, лакомо дуппе кръв серре.
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия така ли правят купуват нещо и го нагълтват без да го измият... Те много умни бе... руснаците...
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
или в превод, най добре нищо не яжте, поемайте ваксини и толкова