Грижа за кожата: Помага ли сулфатът в козметиката?

Понякога може да причини дразнене
13 сеп 2021 19:11, Дарена Найденова
1
Грижа за кожата: Помага ли сулфатът в козметиката?
IStockphoto

В света на чистата красота има дълъг списък с правила, които трябва да се спазват, и вредни съставки, които трябва да се избягват, така че понякога е трудно да се следи всяко едно нещо и да се определи кои слухове са верни и кои са митове за красотата.

Една от най-използваните думи в козметичния свят е „сулфат“. Именно затова много хора се питат какво точно е това, лошо ли е и дали трябва да се избягва. Ако и вие нямате отговори на всички тези въпроси, на правилното място сте. Експертите идват на помощ, за да ни разкрият какво точно представлява сулфатът и дали е лош за нас.
 
Ето пълен наръчник за често избягваната съставка и защо в крайна сметка тя може да не е чак толкова лоша
Какво е сулфат и къде може да бъде открит?
 
Технически погледнато, сулфатът е част от молекула, съставена от серен атом и четири кислородни атома. Но по-просто казано, в света на козметиката тази молекула се нарича просто сулфат. Най-често срещан в козметичните продукти е натриев лаурил сулфат. Козметичният химик Пери Романовски казва, че тази съставка може да бъде намерена най-вече в продукти за миене, като почистващи препарати, шампоани и сапуни.
 
Натриевият лаурил сулфат е отговорен за образуването на пяна, която получавате при натъркването с гореспоменатите продукти. „Той може да помогне за по-доброто почистване, като премахва излишните масла и създава меко покритие на кожата. Пяната позволява на малко количество продукт да върши чудеса“, казва пред InStyle д-р Стейси Чименто.
 
Тя добавя, че сулфатът може да се използва и като разтворител, емулгатор и средство за кондициониране на кожата, както и за премахване на грим и борба с микробите, благодарение на антимикробните си свойства.
 
Лош ли е сулфатът?
 
За съжаление, отговорът не е просто „да“ или „не“. Истината е, че това зависи от редица неща, като например реакцията на кожата ви към сулфата, как го употребявате и количеството, което използвате. Романовски казва, че продуктите за измиване не би трябвало да причиняват голям риск от увреждане на кожата, освен ако нямате алергия към тях.
 
От друга страна, д-р Чименто предупреждава, че съставката може да доведе до локално и вътрешно дразнене, включително в очите, белите дробове и устата, както и под формата на кожни обриви, акне и запушени пори. Освен това някои хора могат да изпитат хормонални нарушения, главоболие, замаяност, псориазис, екзема и дерматит. Дерматоложката добавя, че сулфатът също така може да отстрани естествените масла от кожата и да доведе до раздразнение или сухота.
 
Още по темата ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Авторката явно има предвид диводородния сулфат. Ако дръпне и една статич за платиновите метали и ролята им в изглаждане на бръчките, ще ми свали шапката.