Коя съставка за коса да добавим задължително в грижата?

Безценен бюти съвет за красива прическа
17 окт 2021 13:40, Дарена Найденова
5
Коя съставка за коса да добавим задължително в грижата?
Снимка: Istockphoto

Грижата за кожата не обхваща само лицето ви. Разбира се, може да сте чували това от дерматолозите, които следвате в TikTok и Instagram за съвети и тенденции в красотата. Вероятно сте попадали и на статии за най-добрите продукти за грижа за кожата, които да използвате върху шията и гърдите си. Но скалпът е друга област от тялото, която също заслужава внимание.

Не е лесно да видите скалпа си, защото главата ви е покрита с коса, но все пак той е съставен от кожа, поради което ще намерите общи съставки в продуктите за грижа за кожата и грижа за скалпа. Вземете например хиалуроновата киселина. Това е популярна съставка, известна с привличане на влага към кожата за постигане на по-плътен и сияен тен. Оказва се, че тя има подобни ползи и когато се прилага върху главата ви.

"Хиалуроновата киселина е блестящ овлажнител и прави чудеса за всеки със суха кожа или сух скалп“, казва Кери Йейтс пред InStyle. Тя допълва, че когато се прилагат локално, овлажнителите помагат за привличането на влагата обратно в третираната зона, като рехидратират кожата.

Преди обаче да вземете серума си с хиалуронова киселина под душа, вижте какво имат да кажат Йейтс и дерматологът д-р Рейчъл Назарян, за да разберете как да използвате съставката върху скалпа и косата си.

Как хиалуроновата киселина помага на скалпа и косата?

Точно като при лицето ви, хиалуроновата киселина може да привлече влага към скалпа, за да засили хидратацията. Йейтс казва, че овлажнителят може да помогне за поддържане на водния баланс, което е важно за здрав скалп. От своя страна, той осигурява по-еластични кичури и по-мека коса, като в същото време спомага за борбата с пърхота.

Хиалуроновата киселина може да помогне и за подобряване на проблеми като изсушаване на косата. Според д-р Назарян, съставката често се добавя към продуктите за грижа за скалпа, защото подобрява сухите кичури без да тежи на косата.

Подходяща ли е за всички типове коса?

Абсолютно! Хиалуроновата киселина е универсална съставка, но начинът, по който я използвате, ще варира в зависимост от типа и текстурата на косата.

Йейтс препоръчва на хората с фина/права коса да използват хиалуронова киселина веднъж седмично или веднъж на две седмици. „Производството на себум, смесено с прекомерната употреба на хиалуронова киселина, може да утежни косата, правейки я да изглежда плоска и безжизнена“, предупреждава тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: коса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако е това маце,бих приел да си ги слагаме нонстоп.Дописката не съм я чел,интересувам се от специалиста по технологията.Да запазя цял ден, та каква коса,каква визия...