Рецептата Dnes: Зелеви сарми за Бъдни вечер

Традиционна празнична рецепта
23 дек 2021 08:37, Илияна Николова
6
Рецептата Dnes: Зелеви сарми за Бъдни вечер
Снимка: Az-jenata.bg
Продукти:
 
2 и ½ чаши ориз
5 чаши вода
100 мл олио
2 щипки черен пипер
1 бр кисела зелка
1 щипка сол
2 чаени лъжици мащерка
2 чаени лъжици червен пипер
 
Приготвяне:
 
Измийте и изчистете ориза. Сложете го в тиган. Прибавете 2 чаши и половина вода (колкото е оризът), няколко лъжици олио, сол, черен пипер, мащерка. Нека оризът набъбне в тигана. Тогава го свалете от огъня. Обелете най-горните 2 листа на зелката и ги оставете настрани. Откъснете и останалите листа като внимавате да не ги повредите. Във всяко листо сложете по една голяма лъжица ориз и оформете сарма. Направете това с всички зелеви листа. Подредете на дъното на дълбока тенджера двете най-горни зелеви листа, за да не загорят сармите. Върху тях подредете самите сарми. Излейте останалите чаши вода. Похлупете с порцеланова чиния отгоре, за да не се развали формата на сармите при варенето. Гответе за около 50 минути.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
1
 
! Отговори
Един Балък преди 2 години
Ами сложете освен лук и малко праз...копър кимион щипка черен пипер ...черен пипер...морков...че и домати малко ...то това на кво прилича???
5
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така намяткано всичко?Без да се позапържи?Без лук? Големи готвачи сте!
4
6
 
11
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 години
Нека в тия хубави и светли празници да помислиме и за бедните и за бездомните нещастни хора - жертви на "човешкото" и политическо двуличие и безразличие...
3
5
 
1
 
! Отговори
бг преди 2 години
По добрия вариант е с добавка в пълнежа на накълцани и изкиснати във вода 24ч. орехови ядки и малко стафиди.Само с ориз са като гарнитура
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почти същите, но със завито кълцано полутлъсто месце, със съответните подправки, леко запечени допълнително. Кефа може да си го представите, като сравните срязването с ножче рохко яйце на закуска и потичането на жълтъка, където топите препечено хлебче и да резнете сочна сърмичка от чинията пред вас. Весели празници.
1
1
 
9
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Благодаря за рецептата. Пожелавам един топъл и мил празник.