Коледна трапеза: Как да приготвим капама?

Всичко необходимо за вкусно ястие
25 дек 2021 08:45, Иванка Гъркова
15
Коледна трапеза: Как да приготвим капама?
Снимка: Istockphoto
„Ой, Коледо, мой Коледо роди ми се Боже чедо. Кравай скача от полица, ври в котлето кървавица...“

Всички ние сме чували този стих от коледарите, които обикалят из къщите. Но преди да ги посрещнем в своя дом и ги нагостим с колачета, трябва да се подготвим отрано за празничната трапеза.

След като мине Бъдни вечер, някои колят прасе за Коледа и похапват мръвки, пийвайки руйно вино или друг любим алкохол. Други пък задължително пълнят глинен гювеч с месо и кисело зеле, за да похапнат капама. А тя се приготвя лесно, стига да разполагаме с нужните продукти и да знаем някои тънкости.

Ето какво ви е необходимо за нея:
- 1 кисела зелка;
- 500 г свинско месо;
- 500 г телешко месо;
- 500 г пилешко месо;
- 1 парче кървавица;
- 150 г сланина;
- 1 ч. ч. ориз;
- 4-5 скилидки чесън;
- няколко зърна черен пипер;
- дафинов лист;
- 1 ч. л. чубрица;
- 1 /2 ч. ч. брашно;
- кимион и сол на вкус;
- около 3 ч. ч. вода;
- 1 ч. ч. червено вино.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: капамарецепти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Аз вместо телешко, слагам заек. Защото в България няма хубави кравешки породи и телетата дето ги раждат и колят са с много кофти месо. Жилаво и сухо. Като започнат да отглеждат Вагу. мога да започна да ям и телешко.
11
3
 
6
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 2 години
До Анонимен 8, щот не си виждал по света какво става по празниците! Попътувай и се върни да коментираш!
10
3
 
4
 
! Отговори
Ники касъмов никсана преди 2 години
Честита коледа мамути от антарктика.
9
6
 
7
 
! Отговори
казан преди 2 години
Изброените продукти не се събират в тоа чиния.
8
33
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само в България го има това по коледа и нова година да се яде и пие като за последно. Бай ганьовски народ.
7
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българска национална кухня няма, поради това, че за "кухня" се искс богатство и излишъци от продукти, с които да се експериментира. Българският народ е спрял кулинарното си развитие на ниво лапад и киселец. Всичко останало са по-късни заемки от турци и гърци.
6
11
 
6
 
! Отговори
‘оджата от София преди 2 години
И по името си личи, че е турско, но просто с течение на времето е навлязло в българската кухня и се приема за част от нея. Не че е българско. Но те турчаците са такива, тях все някой ги краде, все нещо не им е наред, все нещо се зъбят, все джангъри вдигат... И така.
5
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито е българска дума нито е подходящ но то за българите всичко е тяхно крад.ци
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Акцията "Не го яж, за Коледа е!" приключи. Сега започна другата - "Яж, че ще се развали!"
3
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прати женкари да правим тури гувеч
2
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е па яс се гнусим от мръвките- тева е животно заколено умрело текова нещем да си турим у стомаха сега младите добре прават що не едат месо тва е добре ама требва и дрогата да спрат що тева е дяволска работа. бобец и сармички едобре и винце савсем по малко и тека.
1
8
 
14
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 2 години
традиционно българско ястие с турско име...