Как правилно да съхранявате пресните домати?

Презрелите домати задължително се съхраняват веднага в хладилник
23 май 2022 21:09, Михаела Лазарова
6
Как правилно да съхранявате пресните домати?
Снимка: Istock

Правилното съхранение на храната е много важно, защото по този начин се подпомага запазването на хранителните качества и свежест на продуктите. Погрешното съхранение води до бързо разваляне на храната, скапването на продуктите и преждевременното им изхвърляне.

Доматите са чудесен плод, който сме свикнали да възприемаме като зеленчук. Без значение как ще го определяме, той има своята трайност. Ако съхранявате доматите неправилно, те стават сипкави, губят сочността си, вкусът им се изменя.

За да запазите доматите възможно най-дълго сочни, сладки и хрупкави, трябва да знаете как да ги съхранявате, след като ги купите.

Как правилно да съхранявате пресни домати?

Ако доматите не са достатъчно узрели, когато сте ги купили от магазина или пазара, те ще се нуждаят от няколко дни да дозреят. Можете да ги съхранявате на плота в кухнята на добре осветено място, но не под директна слънчева светлина. Важно е доматите да не се допират един до друг, защото това ускорява процесите на гниене. След като доматите узреят могат да се съхраняват в хладилник до две седмици.

Можете ли да съхранявате доматите в хладилника?

Краткият отговор е да, но е важно да прецените степента на зрялост на домата. Ако доматите ви са недостатъчно узрели трябва да знаете, че охлаждането в хладилник прекъсва процесите на зреене. Така че доматите ви ще останат свежи за по-дълго, но няма да дозреят, а ще останат по-зелени. Това ще възпрепятства разгръщането на вкусовите им качества. Ако сте купили добре узрели домати, спокойно можете да ги сложите директно в хладилника.

Презрелите домати задължително се съхраняват веднага в хладилник. Това ще забави тяхното разваляне. Можете да ги използвате за супи, сосове, къри, печени ястия.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абсолютна глупост сте копирали от друг сайт.Домати никога не се съхраняват в хладилник.Губят полезните си качества ако са истински,а ако са гмо пък изобщо не се развалят.С тези цени никой не купува по 3/5 килограма та да се чуди как да ги съхранява.
3
0
 
6
 
! Отговори
Stoyanov преди 1 месец
До Анонимен# ... То ще е от нитратите и химиите , от друго не може да е !
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стоянов,слагал съм в хладилник узрели След 4,5 дни се сцепиза и изби пяна.
1
1
 
17
 
! Отговори
Stoyanov преди 1 месец
Няма нужда да ни обяснявате, те тия днешните не се развалят.