Как да се справите с обидите към вас?

Оповестете явно обидата
19 авг 2022 23:05, Михаела Лазарова
66
Как да се справите с обидите към вас?
Снимка: Istock

В обществото понякога е трудно човек да се предпази от обиди и нападки. Сблъскването с обидно поведение, което цели да ви унизи, обезоръжи или да понижи самочувствието ви, е неизбежно. Навсякъде около нас има хора, които се стремят да ни уязвят по някакъв начин и обидните думи и действия са най-лесният начин да успеят.

Вместо да се поддавате на обиди и да позволявате те да ви повлияят, вижте няколко хитри и мъдри начина да ги отблъсквате с лекота.

Кажете „благодаря“

С тази неочаквана реакция ще изненадате човека, който ви напада и обижда. Ще го парирате и няма да знае как да реагира. Най-очакваната реакция е да отвърнете със същото, но когато благодарите с ирония, това ще го обърка и ще го обезоръжи.

Останете спокойни и заядливи

За да отблъснете обидата лесно можете да запазите спокойствие и хладнокръвие, но и да добавите хаплив коментар. Сдържайте нервите си, дори да ви се иска да се разкрещите и да отвърнете подобаващо. Неочакваният хаплив и заядлив коментар от вашата страна ще смекчи тона на човека срещу вас, който се опитва да ви обиди и уязви.

Може да приемете някои критики, които сметнете за основателни

Човекът срещу вас, който ви критикува или обижда, може да няма непременно лоши намерения, а може просто да иска да ви посочи слабите места, да ви уведоми за пропуските ви. Преди да реагирате, помислете кой съвет можете да запазите за себе си и да вземете поука от него. Останалото отминете.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
8
 
! Отговори
Румпел щилрсхем преди 1 месец
Аз не се интересувам от хората и техните житейски проблеми че и думите им към мен
42
4
 
5
 
! Отговори
В Нов Завет преди 1 месец
благославяйте не кълнете Бог ви благослови
41
1
 
4
 
! Отговори
самообладани преди 1 месец
казвате им да вървят по дяволите на нахалните с дяволи освободее се от демоните си не оставяйте демоните на хора ви говорят или обсебват
40
2
 
3
 
! Отговори
без меки умения преди 1 месец
Со тояга. Со дрвен прт.
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прочетете какво е написал Анонимен 45. Най-добрият и ефективен начин. Може дори да не разбере откъде му е дошло. Не е за вярване колко типове и типеси днес ми говорят свойски, мислейки си, че всичко е отминало. А аз се чувствам като да казвам: "писи-писи, ела по-близо". И после, ама защо така?! Защото гадината трябва да знае, че така не може. Така предпазваш и други хора от гадината, дето си го е получила.
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 47 Донякъде си прав. Но в повечето случаи обидни реплики си позволяват не много умните и не много интелигентни хора, като подбират за жертва някой, който им се вижда добричък и възпитан. Не очакват светкавична атака от негова страна, нито допускат, че забележката му ще е интелигентно подбрана. За съжаление, пр..ос..та..кът се респектира от подобно поведение, не от интелигентно игнориране. И ако не получи стряскащ го удар, ще те избере за редовен обект на гавра.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Неочакваният хаплив и заядлив коментар от вашата страна ще смекчи тона на човека срещу вас, който се опитва да ви обиди и уязви."Верно ли ? Благодаря е израз на съгласие в подобна ситуация. А хаплив и заядлив коментар ще предизвика още агресия у невъзпитания оскърбител, той живота го е ударил достатъчно, и такива нагли и самоуверени насилници остават сами в техния си свят...
36
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 36 - Е ти ни счупи главите! :)
35
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Замълчаваш си и си записваш някъде. После през следващите 5-10 години работиш бавно но методично за да може този, който те е обидил да си получи заслуженото. Така се прави - който не мисли си плаща.
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако в Лос Анжелис се разпсуваш в задръстванията, както го правят нашите каруцари тук, няма да стигнеш до следващата отбивка. Гарантирано.
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много плоски съвети. Но напоследък хората не обиждат, а направо цели филми разиграват, като жертвата накрая е виновна за всичко! Като ги накараш да са фалшиво мили и любезни един с друг, намират други начини да си излеят мръсотията! По-често такива филми разиграват жените, но вече и мъже интриганти не са рядкост. Така че ако някой ви обиди простичко с традиционните обиди, направо си го вземете за най-добър приятел, защото явно е честен човек, който не си пада по мръсни игрички.
32
2
 
6
 
! Отговори
дo 45 преди 1 месец
Тексас е по-различно. Не знам дали идва от комунизма или от манталитета ни, ние сме някак научени "да се правим на лоши", дори и да сме добри. Някакъв комплекс трябва да е, защото си мислим, че така ще ни уважават повече. А в щатите е друго. Дори и да си лош, трябва да се правиш на добър. Обществото, а и религията, те задължават. Пък е и някак си "кул". И така е по-добре за всички. Разбира се, не говоря за културата на гетото.
31
4
 
6
 
! Отговори
пха преди 1 месец
Българина освен от бой,от друго не разбира.... взимам едно дърво и припадаш
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По принцип в обществата с по-развита оръжейна култура, хората са значително по внимателни как говорят, не случайно в сащ говорят на "сър"
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като цяло не обиждам хората , дори и да не ги харесвам .За всеки мога да видя нещо положително , да обиждаш е слабост .
28
1
 
9
 
! Отговори
до 39 преди 1 месец
Наистина средд българите битува поговорката: "дума дупка не прави". Понеже съм живял на запад, чак от другата страна на "езерото", хората там са много по-внимателни да не засегнат самочувствието и достойнството на другия. Ако обаче се стигне до обиди, става наистина страшно и много често се стига до съд, или до нещо наистина неприятно.
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По принцип ние българите сме си гавраджии и ни е в кръвта да се подиграваме с хората, особено когато някой е изпаднал в трудно положение.
26
2
 
12
 
! Отговори
Ако си тепегьоз преди 1 месец
Пътувахме с влак към Лом за поредната есенна студентска бригада. В купето имаше и няколко студенти от друга специалност. Сред тях момче и пълничко момиче, които явно се мразеха. Той неколкократно подхвърли наистина обидни реплики към нея, дори на мен ми стана неудобно заради простащината му. Тя най-напред направи презрителна физиономия. След третата реплика стана, посягайки към вратата застана така, че седалището й да е пред лицето му и пръдна. После каза през рамо към нас "Извинявайте" и излезе
25
11
 
6
 
! Отговори
Комуновирус преди 1 месец
Питайте Бойко Борисов. Червените кхмери,медии на Прокопиев и *** на Бабикян доста обиди му подхвърляха за да го очернят. Но историята го оценява като най-големия държавник след 10 ноември. Народът го избираше три мандата. Но червената чума с клевети и лъжи,с вдигнат юмрук го свали от власт за да ни натресе невнятниците на "промяната".
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В очите на всяко животно, другите са животни. Общо взето, това казва всичко за обидите и за обиждащия.