10 неща, които децата имат нужда да чуват всеки ден

Вижте кои са
29 сеп 2022 02:00, Михаела Лазарова
9
10 неща, които децата имат нужда да чуват всеки ден
Снимка: Istock

“За да отгледаш дете е нужно цяло село” - така твърди една стара поговорка. Всеки един родител би се съгласил с това – колкото и да се опитваме, понякога и ние, родителите допускаме грешки. Невинаги можем да преценим какво, как и кога да кажем на децата си. Не сме се родили научени и ни се налага в хода на времето да придобиваме знания и умения за нелеката мисия, наречена “родителство”.

По какъв начин можем да помогнем на децата си за тяхното личностно развитие и самочувствие? Можем да направим това, използвайки силата на думите. А ако се колебаете какви точно да са те – предлагаме ви кратък списък с 10 неща, които можете да казвате на детето си всеки ден. И така, ето го и него:

1. Винаги ще бъда до теб

Тези думи ще помогнат на детето ви да се чувства защитено и подкрепяно от вас. Освен това, така създавате чувство на доверие между вас, което ще помогне да затвърдите и задълбочите още повече връзката си.

2. Как е твоят приятел...?

Когато се интересувате от приятелствата на децата ви, вие се интересувате косвено от техния живот. По този начин създавате предпоставки за отворена комуникация между вас. Тренирайте този навик, тъй като той ще ви бъде от полза, когато детето ви порасне.

3. Какво прави днес в училище?

Този въпрос насърчава комуникацията между вас и макар невинаги да е склонно да ви отговори веднага, не се отказвайте да показвате инетерес към живота на детето си и какво се случва в неговото ежедневие.

4. Какво мислиш за…?

Задавайте този въпрос, когато искате да насърчите у детето си лидерски качества и отговорност. Опитайте се да делегирате права, макар и малко, за да се чувства детето отговорно за решения, като например в какъв цвят искате да боядисате стаята му.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Deep Zone преди 2 месеца
Тази статия ми напомни за един любим виц -" Играят двама души на Плейстейшъна. Единият не издържа и казва: Ей, момченце, е**л съм ти майката много пъти!Другият: Тате, престани!":D
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И аз мойто го питам постоянно: Как е Чъки, как е Чъки.
4
0
 
2
 
! Отговори
Родителя преди 2 месеца
държавата не им е родител или некви злобни хора или некви злобни медии
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 1 Това го кажи на наглеца, който преди време се хвалеше тук как наругал и обидил възрастни жени, които му направили забележка за това, че неговото дете крещи и им досажда в някаква сладкарница. Обичам дечицата, но два пъти ми се е случвало да изпитам желание да шамаросам нагли лели, седнали в заведение, а единственото дете, което водят къса нервите на останалите посетители с квиченето и капризите си.
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Следвайте стриктно съветите от статията и ще го превърнете в нагло и арогантно бokлyче, точно като 98% от връстниците си! Убедено, че е коричката на лай,ното и целият свят му е длъжен! Хубавото в цялата работа е, че като пораснат, тия безполезници ще затрият окончателно това гнило човешко общество. Просто и да искат няма да могат друго.
1
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Единственото нещо, което наистина имат нужда да чуват всеки ден е изречението: Ей, копиленце, ако още един път ти чуя гласчето ще ти строша носа! Нагли малки бokлyчета...