До шест месеца започват тестове на мозъчен чип върху хора

Той е разработен от компанията "Нюралинк" на Илон Мъск
1 дек 2022 14:58, Елка Василева
166
До шест месеца започват тестове на мозъчен чип върху хора
Снимка: архив, БГНЕС

Илон Мъск очаква клинични тестове върху хора на безжичния мозъчен чип, разработен от неговата компания "Нюралинк", да започнат до шест месеца, предаде Ройтерс.

Фирмата вече изостава от сроковете, по-рано определени от предприемача.

Компанията разработва интерфейс за мозъчни чипове, които могат да позволят на пациенти с увреждания да се движат и да общуват отново, като Мъск добави, че ще се насочи и към възстановяване на зрението.

Базирана в района на Сан Франциско и Остин, щата Тексас, в последните години "Нюралинк" провежда тестове върху животни, докато чака одобрение от Управлението за контрол на храните и лекарствата в САЩ, за да започнат клинични изпитвания при хора.

"Искаме да бъдем изключително внимателни и сигурни, че ще работят добре, преди да поставят устройство в човек“, каза Мъск по време на дългоочакваната публична актуализация на устройството.

Говорейки пред избрани гости в презентация в централата на "Нюралинк", продължило близо три часа, Илон Мъск подчерта скоростта, с която се разработва устройството.

"Напредъкът в началото, особено що се отнася до човешки същества, ще изглежда може би агонизиращо бавен", добави той.

Управлението за контрол на храните и лекарствата в САЩ не отговори на запитване на Ройтерс за коментар.

Първите две приложения на устройството на "Нюралинк" при хората са насочени към възстановяване на зрението и ще позволи движението на мускули при хора, които не могат да го направят, обясни Мъск.

"Дори и ако някой никога не е имал зрение, роден е сляп, вярваме, че все още можем да възстановим зрението", каза той.

Първоначално събитието беше планирано за 31 октомври, но Мъск го отложи дни преди провеждането, без да посочи причина.

Последното публично представяне на "Нюралинк" беше преди повече от година, като включваше маймуна с мозъчен чип, която играеше компютърна игра, като мислеше сама.

Мъск, който ръководи производителя на електрически превозни средства "Тесла", космическата компанияа "СпейсЕкс" и социалната медийна платформа "Туитър", е известен с високите си цели като колонизиране на Марс и спасяване на човечеството.

Неговите амбиции за "Нюралинк" която стартира през 2016 г., са със същия мащаб. Той иска да разработи чип, позволяващ на мозъка да контролира сложни електронни устройства и в крайна сметка да създадат възможност за възстановяване на двигателните функции на парализирани хора и лечение на мозъчни заболявания като Паркинсон, деменция и Алцхаймер. Той също така говори за сливане на мозъка с изкуствен интелект.

"Нюралинк" обаче изостава от графика. През 2019 г. Илон Мъск каза, че се стреми да получи одобрение от регулаторите до края на 2020 г. След това заяви на конференция в края на 2021 г., че се надява да започне изпитания върху хора тази година.

Компанията многократно пропуска вътрешно определените крайни срокове, докато чака одобрение от Управлението за контрол на храните и лекарствата в САЩ за изпитвания върху хора, казаха настоящи и бивши служители.

Мъск се обърна към конкурента "Синкрън" ("Synchron") по-рано тази година за потенциална инвестиция, след като изрази разочарование от служителите на "Нюралинк" за бавния напредък, предаде Ройтерс през август.

През юли "Синкрън" имплантира свое устройство при пациент в САЩ за първи път. Компанията получи регулаторно разрешение от американските власти за тестове върху хора през 2021 г. и извърши тестове върху четирима души в Австралия.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
7
 
! Отговори
преди 1 година
Прогрес означава да се научиш лекуваш оригиналните органи на човек, а не да ги заменяш със синтетични.
55
0
 
3
 
! Отговори
Някой към 67 преди 1 година
Ама как може да ме изпревариш със ваксините леле изостанах с една игра хаха. Как му казваха бодна хахаха. Дозата на четвъртата добре ли е? От нея започна ли сигнали да хващаш, че аз със три само предавам май. Хахаха.
54
2
 
6
 
! Отговори
До 67 преди 1 година
Върни се до 5 години пак да коментираш колко си добре. Дългосрочните ефекти не са изследвани. Ваксинирането е право на избор по конституция.
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
преди 30-40г. ако бяхте казали на някоя баба че ще си носи телефона в джоба и ще може да се се обажда и да си ръси идио тиите из селото само с натискането на няколко бутона щеше да ви прати да се запишете на отчет в психото, със сигурност това с линка ше е добра идея в началото докато върши полезна работа на обикновения де би л да си комуникира с разни машинарии като във фантастичен филм но като се намесят хакерчетата и ония в парламата човешкия вид ще потъне още едно ниво в робство и войни
52
1
 
4
 
! Отговори
До 66 преди 1 година
Сложи си бустер на бустера и може и до космоса да литнеш. Или към отвъдното. Както предпочиташ - всеки си носи риска. Ако не ти стига адреналина може да се кандидатираш за доброволец - опитна мишка за проектите на Мъскчо.
51
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз имам 4 ваксини. И сега какво? 4 чипа ли имам? Някакви свръхспособнисти ли съм развил? А тези 4 чипове как се синхронизирани? Айде, чакам отговори от нашите конспиратори! Забравих да кажа, че в къщи сме някои с х 3 други с х 4 ваксини. И сега ко????
50
7
 
4
 
! Отговори
Някой към 60 преди 1 година
Аз имам три ваксини. Кой номер и на колко блутута излъчвам? Сигнала на кораба майка ли отива директно?
49
1
 
11
 
! Отговори
Човек в 21 век преди 1 година
Някои искат да поробят човечеството ли ?А тези НЯКОИ за какви се имат?
48
3
 
15
 
! Отговори
художника преди 1 година
Искам Чип в долната глава и да мога да го регулирам с дистанционно.
47
5
 
5
 
! Отговори
Няма страшно, преди 1 година
те не могат и сега да смогнат с производството на чипове, пък камо ли още една пазарна ниша да запълнят. Тази "привилегия" ще е достъпна първоначално за доброволци, докато изпипат технологията, смъртните случаи ще се потулят, ще извадят след 10-15 години един човечец, който ще стане от инвалидната количка, може и филм да направят за него, а за масово чипосване и дума не може да става - твърде много сме на планетата... все още!
46
5
 
15
 
! Отговори
МИСЛЕЩА преди 1 година
Те тестовете с хора отдавна започнаха, че и свършиха. Просто сега ви казват в прав текст какво ви чака. Наврете си чиповете... знаете къде!
45
7
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ех Елоне Елоне...сега хвърли в тежък смут панелните конспиратори по света и у нас! ХА ХА ХА ХА ХА
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще слагат чипове в колите. ЕС глобява България че няма внедрена система в колите I CALL"" уж при птп да се обадиш да даде сигнал итакива, по скоро е да те подслушват в колата и да те следи GPS къде ходиш. И сега някой ще каже точно теб ще следят. те конкретно за нещо няма да те следят но ще ти записват всичко и когато се наложи тогава ще те проверят....
43
2
 
10
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Deux ecs Mashina ,мечта стара, колкото света. То и сегашните броилери, загубени в Нета, са оперирани, умствено
42
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горкият той, има 10 дечица, няколко съпруги, отделно родата, всички живи и здрави, ама колко много чипове ще отидат само за тях, без печалба, но нали ще са в крак с модата за интелект, па макар и изкуствен!
41
6
 
2
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Незнам защо не ми харесаха долният коментар хаха. Имам болки в главата отгоре световъртеж и съм като труп и спя като пън. Не ми харесвате главоболието или...? Имам си и три ваксини ей така хаха. Що да не се посмея и аз на теориите ви и конспирациите ви за чипирането.... Айтитата и хакерите да пробват чип имам ли нямам ли хаха. Имаше ли наш Пешо глава или не? Хахаха
40
2
 
14
 
! Отговори
noFreeman преди 1 година
какъвто е гро.зен евреина трябва първо на себе си да сложи...
39
13
 
7
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Браво. Винаги нестандартните хора движат света напред.
38
4
 
10
 
! Отговори
Kopни преди 1 година
Kиpo, gaй kogoвeтe!
37
9
 
8
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Само да не дават дефекти като тесла и при дъжд да ти даде главата на късо. Аз се чудя защо два дни ме боли главата отгоре и съм като труп то може и да са ме чипирали хаха. Имам три ваксини хаха. Нека айти хакването на чипа започне сега хахаха