До шест месеца започват тестове на мозъчен чип върху хора

Той е разработен от компанията "Нюралинк" на Илон Мъск
1 дек 2022 14:58, Елка Василева
166
До шест месеца започват тестове на мозъчен чип върху хора
Снимка: архив, БГНЕС

Илон Мъск очаква клинични тестове върху хора на безжичния мозъчен чип, разработен от неговата компания "Нюралинк", да започнат до шест месеца, предаде Ройтерс.

Фирмата вече изостава от сроковете, по-рано определени от предприемача.

Компанията разработва интерфейс за мозъчни чипове, които могат да позволят на пациенти с увреждания да се движат и да общуват отново, като Мъск добави, че ще се насочи и към възстановяване на зрението.

Базирана в района на Сан Франциско и Остин, щата Тексас, в последните години "Нюралинк" провежда тестове върху животни, докато чака одобрение от Управлението за контрол на храните и лекарствата в САЩ, за да започнат клинични изпитвания при хора.

"Искаме да бъдем изключително внимателни и сигурни, че ще работят добре, преди да поставят устройство в човек“, каза Мъск по време на дългоочакваната публична актуализация на устройството.

Говорейки пред избрани гости в презентация в централата на "Нюралинк", продължило близо три часа, Илон Мъск подчерта скоростта, с която се разработва устройството.

"Напредъкът в началото, особено що се отнася до човешки същества, ще изглежда може би агонизиращо бавен", добави той.

Управлението за контрол на храните и лекарствата в САЩ не отговори на запитване на Ройтерс за коментар.

Първите две приложения на устройството на "Нюралинк" при хората са насочени към възстановяване на зрението и ще позволи движението на мускули при хора, които не могат да го направят, обясни Мъск.

"Дори и ако някой никога не е имал зрение, роден е сляп, вярваме, че все още можем да възстановим зрението", каза той.

Първоначално събитието беше планирано за 31 октомври, но Мъск го отложи дни преди провеждането, без да посочи причина.

Последното публично представяне на "Нюралинк" беше преди повече от година, като включваше маймуна с мозъчен чип, която играеше компютърна игра, като мислеше сама.

Мъск, който ръководи производителя на електрически превозни средства "Тесла", космическата компанияа "СпейсЕкс" и социалната медийна платформа "Туитър", е известен с високите си цели като колонизиране на Марс и спасяване на човечеството.

Неговите амбиции за "Нюралинк" която стартира през 2016 г., са със същия мащаб. Той иска да разработи чип, позволяващ на мозъка да контролира сложни електронни устройства и в крайна сметка да създадат възможност за възстановяване на двигателните функции на парализирани хора и лечение на мозъчни заболявания като Паркинсон, деменция и Алцхаймер. Той също така говори за сливане на мозъка с изкуствен интелект.

"Нюралинк" обаче изостава от графика. През 2019 г. Илон Мъск каза, че се стреми да получи одобрение от регулаторите до края на 2020 г. След това заяви на конференция в края на 2021 г., че се надява да започне изпитания върху хора тази година.

Компанията многократно пропуска вътрешно определените крайни срокове, докато чака одобрение от Управлението за контрол на храните и лекарствата в САЩ за изпитвания върху хора, казаха настоящи и бивши служители.

Мъск се обърна към конкурента "Синкрън" ("Synchron") по-рано тази година за потенциална инвестиция, след като изрази разочарование от служителите на "Нюралинк" за бавния напредък, предаде Ройтерс през август.

През юли "Синкрън" имплантира свое устройство при пациент в САЩ за първи път. Компанията получи регулаторно разрешение от американските власти за тестове върху хора през 2021 г. и извърши тестове върху четирима души в Австралия.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
37
 
! Отговори
аа1830 преди 1 година
Така е началото - както бе при ваксините, който е застрашен, само който иска, после сертификатите за пътувания и пазаруване и накрая законче за задължително иначе не може да ходиш на работа. Да са ни честити новите чипове.
15
5
 
14
 
! Отговори
brain adams преди 1 година
Значи остава да се намерят хора които притежават мозък, за тестовете. Защото това което се намира в масата хора е просто сива каша която се плънзика из черепа им. Е, ще има и проблем че тези които имат мозък може и да не са съгласни за такива тестове, но това лесно се преодолява по старата българска рецепта: со кротце, со благо и со малко лобут.
14
3
 
30
 
! Отговори
Стига геноцид! преди 1 година
Зверствата срещу хората нямат край явно. ...
13
1
 
20
 
! Отговори
Анализ преди 1 година
Чипът ще бъде маскиран като протеза. Но основната цел е контрол върху поведението. Ще нарежда за кой да гласува, какво да пазарува и т.н.
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъски накрая ще изяде една Тесла в главата ,за да го програмира.
11
3
 
5
 
! Отговори
хи хи хи преди 1 година
Тоя ще излезе плоскоземец и русофил.
10
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех тия апетити да подчиниш хората да са биороботи. Само да бачкат, да внасят данъци и да ги изключваш, когато не слушат.
9
24
 
4
 
! Отговори
66 преди 1 година
Личи, че почти никой не е прочел статията. Устройството, наречено чип е медицинско устройство. Като например пейсмейкър. Ако не ти поставят пейсмейкър мреш. Четете хора, четете. Четенето на всякаква литература е богатство.
8
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човекът ви казва, до 2030 година по-голямата част от мисленето(на зомбитата) ще се извършва извън мозъка. Който иска да вярва, който иска да не вярва.
7
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакайте, това не е ли конспиративна теория?
6
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Компанията разработва интерфейс за мозъчни чипове, които могат да позволят на пациенти с увреждания да се движат и да общуват" - веднага по един чип за Тома Биков, Дилов-син, мис Дулово, Карадайъ и Кирчо Петков, че парламента е заприличал на една от последните сцени на Титаник когато Леонардо потопен в гьола се мъчеше да върже изречение.
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоа па, ние и сега си имаме чипове в джоба .Телефоните за кво са,да знаят къде ходиш,какво ядеш ,какво пазаруваш,къде почиваш.
4
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо да си направи пластична операция този хомофоб, а не да избива милиони невинни хора с отровни ваксини и чипове.
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Започва се,после 10%ще живеят в бункерите,които са построили в Америка .
2
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кви хора са тези американци,някакви сатани?Кво искате,да контролирате всичко ли?Ако има Господ,нека ви накаже подобаващо.Малко ли ви е ,че с телефоните ни знаете и долните ГАщури.
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо по един на Кокорчо, Кирчо, Христов, Бойко, Карадайъ и Янев. Тъкмо ще видим дали работят при бавноразвиващи се.