Как да намалим изхвърлянето на храна в ежедневието си?

Спонсорирано съдържание | 1 дек 2022 09:00, Александър Попов
5
Как да намалим изхвърлянето на храна в ежедневието си?

Близо 1/3 от произведената храна в света се изхвърля, което представлява 1,3 милиарда тона годишно. Разхищаването на храна не само е загуба на пари, труд и ресурси, които се влагат в производството, но също така влияе негативно на климатичните промени. Емисиите на парникови газове, пряко свързани с неупотребената храна, са около 4,4 гигатона годишно.

Усилията за намаляването на разхищението на храна са не само институционална политика на правителствата на много страни, но засягат и всяко домакинство в стремежа му да живее устойчиво и рационално.

Какво реално можете да направите, за да се справите с този проблем? Ето няколко практични съвета, които ще ви позволят да не разхищавате храната, да я запазите за по-дълго време или да използвате останалата част от нея.

Пазарувайте интелигентно и ефективно

Старото правило: „ Не пазарувай, когато си гладен!“ важи с пълна сила! Но това е само първото условие, за да не купувате излишни неща, които няма да употребите. Другата важна стъпка е да планирате, какво ще сготвите в следващите дни и да си направите списък, за да ограничите ненужните продукти.

Подредете рационално хладилника си

Знаете ли, че в супермаркетите най-отред се подреждат продуктите с изтичащ скоро срок на годност. Следвайте тази логика и поставяйте най-отпред храната, която скоро няма да бъде годна за консумация, за да я употребите възможно най- бързо и да не се развали. Новозакупените стоки поставяйте зад нея, защото те ще са по-дълготрайни.

Имайте предвид, че различните храни изискват и различни начини на съхранение. Например, рибните, местните и млечните продукти изискват съхранение на сухо място с ниска влажност. Това  условие е лесно изпълнимо с хладилниците на Bosch с VitaFresh с отделение с температура 0°C и специално уплътнение за влажност, което може допълнително да ви помогне, да намалите отпадъците от храна.

Съхранявайте и консервирайте приготвената храна

Често се случва да остане от приготвената мусака или супа, които след дълго подмятане в хладилника в крайна сметка се изхвърлят. Bosch ви дава възможност, да се насладите на вкусните ястия, като ги съхраните с отличен вкус и качество чрез  вакуумна система Bosch Fresh Vacuum System. Тя превръща основните уреди на марката като пасатора, блендера и ръчния миксер в практични помощници чрез интегрирана система за вакуумиране. Блендерът, например, има външен маркуч, който се използва за вакуумно съхранение. Пасаторът и миксерът също могат да се използват с тази цел, чрез специална помпа, която дава различни решения за съхранение във вакуумни кутии и пликове. Вакуумирането не само поддържа пресни зеленчуците, плодовете и останалата храна свежи за по-дълго, но и запазва вкуса и хранителните им вещества. Друго предимство на този метод е, че месото или рибата могат да поемат аромати от подправки или от марината много по-бързо. Също така при замразяване на вакумираните продукти не се образуват ледени кристали. Съхранявайте храната на по-малки порции, което е по-рационално, защото ще размразите само необходимото количество и вероятността да ви остане е малка.


5
Още по темата: храна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Аз си знам преди 1 година
Моето решение е - пазаруваме малко неща (като асортимент), само такива, които на 100 % ще се изядат. Нещо, което ще седи в хладилника или шкафа с дни (месеци) просто не се купува. Уважавайте храната !
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Старото правило: Не пазарувай, когато си гладен! важи с пълна сила!" - Ше изчакамз да ми мине и тогава :)
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой сериозно си проси шамарите ...