Суперхрани срещу рак и сърдечни болести

Вижте кои са те
30 яну 2023 07:58, Александър Попов
21
Суперхрани срещу рак и сърдечни болести
Снимка: Steve Buissinne/Pixabay

Храненето ни е ключът към здраво сърце и цялостно добро здраве и това е нещо, което можем да контролираме, за да живеем по-дълго и по-здравословно. Ето списък с най-чудесните суперхрани, които могат да повлияят на здравето на сърцето ви към по-добро.

Ако търсите начин да намалите риска от сърдечни заболявания чрез храненето си или просто да подсилите диетата си с някои вкусни суперхрани - ето някои от тях:

Портокали

Следващият път, когато минете покрай секцията с плодове в магазина за хранителни стоки, не забравяйте да вземете няколко портокала. Този плод не само осигурява на организма вкусна хидратация, но и е с високо съдържание на различни хранителни вещества, фибри и витамин С. Тайната на силата на портокалите се крие във високото им съдържание на пектин - разтворими фибри, които по естествен начин ви освобождават от холестерола, намиращ се в тялото ви. И ако сте си мислили, че бананите са единствените плодове с калий, помислете отново! Портокалите имат изключително много калий, който извежда от организма ви всичкия допълнителен натрий, така че кръвното ви налягане по естествен начин да се върне на здравословно ниво.

Кейл

Популярността на кейла нарасна значително през последните години и сега е трудно да се намери супермаркет, в който да няма кейл! Това е чудесна новина, ако искате да спрете появата на сърдечни заболявания. Кейлът има разнообразни хранителни вещества, които помагат за регулирането на сърдечно-съдовата система, която регулира функцията на жизненоважните органи, включително и на сърцето. Може би няма да повярвате, че кейлът има много повече омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и фибри, отколкото повечето други зеленчуци! Като допълнителен бонус, той има ниско съдържание на калории и мазнини, така че ако все още не сте добавяли кейл към ястията си, време е да започнете!

Чесън

Чесънът е добре известен със способността си да отблъсква вампири, но знаете ли, че той има свойства на суперхрана, които го правят достойно допълнение към вашата диета? Доказано е, че чесънът помага за понижаване на кръвното налягане и за намаляване на плаката в артериите, която може да доведе до сърдечни проблеми. Но почакайте, има и още! Чесънът може да помогне и за намаляване на броя на ензимите, които свиват кръвоносните ви съдове. Ако не сте почитатели на вкуса или продължителната миризма на чесъна, чудесна алтернатива е да приемате чеснова добавка под формата на таблетки. Проучванията показват, че този начин на прием намалява натрупването на плака в артериите с цели 50%!

Червено вино

Тези от нас, които вече се наслаждават на чаша вино в края на дългия ден, могат да бъдат спокойни, че този навик е изключително полезен за организма! Всъщност, в умерени количества (ключовата дума е "умерени"), експертите са установили, че червеното вино може да помогне за повишаване на нивата на HDL и да спре натрупването на холестерол. Червеното вино е богато и на антиоксиданти, които разрушават евентуални кръвни съсиреци и държат настрана страшни състояния като коронарна болест на сърцето. Така че следващия път, когато извадите корковата тапа, просто си припомнете, че всичко това е дар за вашето сърце.

Шоколад

Имаме добри новини за всички любители на шоколада! Всички знаем, че това сладко лакомство помага за доброто ни настроение, но знаете ли, че то помага и за намаляване на вероятността от сърдечни заболявания и инсулти? Ново проучване на Харвард установи, че хората, които редовно консумират сурово какао, не показват абсолютно никакви признаци на хипертония и всъщност кръвното им налягане се понижава! Това е така, защото черният шоколад съдържа антиоксидант, наречен флавонол, и редовното консумиране на малко количество може да понижи кръвното налягане и да намали вероятността от заболявания, свързани със сърцето. Напомняме ви, че това не означава сладки бонбони, а високо съдържание на какао!

Сардини

Сардините може и да не са на първо място в списъка с любими храни на повечето хора, но хранителните вещества и полезните за сърцето мазнини, които се съдържат в тази риба, я превръщат в суперхрана, за разлика от други. Сардините са риба, особено богата на омега-3 мастни киселини - мазнини, които намаляват опасните нива на триглицеридите, повишават здравословния HDL холестерол и като цяло помагат да се спрат сърдечните заболявания.

Леща

Лещата е чудесна суперхрана, която вече е част от много диети по света. Освен че е чудесен начин да добавите вкус към салати или други ястия, лещата има много ползи за здравето. Тази мощна бобова култура намалява риска от инсулти и сърдечни заболявания. В лещата има голямо количество протеини, калий и магнезий, а тази комбинация доказано помага за регулиране на кръвното налягане, за намаляване на високите нива на холестерола и за премахване на опасното натрупване на плаки в кръвоносните съдове.

Бадеми

Кой да знае, че една толкова вкусна ядка може да повиши коефициента ви на интелигентност? Бадемите са популярна закуска, но знаете ли, че уникалната комбинация от хранителни вещества в тях доказано повишава интелигентността и паметта? Сякаш това не е достатъчна причина да си вземете шепа, те също така намаляват риска от сърдечни заболявания и диабет. Причината за това е, че бадемите имат високо съдържание на растителни стероли, които помагат на организма да предотврати усвояването на лошия LDL холестерол, който може да доведе до сърдечносъдови заболявания.

Нар

Наровете са чудесно допълнение към салати, смутита и шейкове. Ако страхотният им вкус не е достатъчно убедителен, за да го добавите в менюто си, тази фантастична суперхрана съдържа отлична комбинация от антиоксиданти, които предпазват от натрупване на плаки по стените на артериите. Ако предпазването от сърдечни заболявания не е достатъчна причина, учените са установили, че плодовете помагат за предотвратяване на появата на болестта на Алцхаймер, инсулти, рак, диабет, а също така помагат за поддържане на кожата, ставите и черния дроб здрави и в добро състояние! Нарът също така помага на зъбите ви да изглеждат добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 1 година
:)
16
0
 
14
 
! Отговори
Кривондел преди 1 година
Тая работа с ядене не става, ако мен питате. Яжте бадеми, че са полезни - само че 200 грама са дневната ви доза калории. Истината е, че нас ни убиват липсата на движение и стресът... А за храните - намалете простите въглехидрати и солта. Увеличете зеленчуците. Живейте щастливо. Намирайте си поводи да се усмихвате. И така :)
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И горчиви също. Полезни като всяко нещо.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ядките от снимлата съдържат цианкалий. Не бива да се лонсумират в големи количества.
13
1
 
1
 
! Отговори
Помага преди 1 година
Овча Ф.ит-ка с чесън
12
2
 
7
 
! Отговори
5 преди 1 година
Наблюдения не значи публикации. Трябва да сте наясно, че публикациите на здравна тема са ЗАДЪЛЖИТЕЛнО политкоректни, Къде видяхте публикации, че Пфайзер са ОСЪДЕНИ за мошенничество преди около 15 години за сума няколко миларда? Но са! Сега също се водат дела по повод псевдоваксините... Огледайте се и ползвайте собствения си мозък и разум, ако е във вашите възможности!
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сурови и печени.
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възпалението на мозъка от каква храна се влияе
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 5, я дай линк към тези множество изследвания, че ми стана интересно. До последното изречение бях на мнение, че заслужаваш плюс. Последното изречение обаче.... ти докара отрицателен вот! Ракът на гърдата в основата си се дължи на мутация на ген! Ама верно в БГ всички станахте специалисти по всичко.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова ги моля да намалят престоя тук. Има средства за комуникация.
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вино с бадеми е добре.
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С най-добри намерения: Ракът е мутация на здрави клетки.И ина много различни видове. Един от основните фактори, доказано е, е стресът.Всяка структура има граници на възможностите си, включително човешкият организъм, пресилването (нервно и физич.) вреди. Храната е елемент от поддържането на баланса, елемент.И понеже структурата е много сложна, е необходимо много разнообразно хранене.Има наблюдения, че злокачествени образования на гърдата например се срещат много по-често при отказ от млечни храни
4
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе само да попитам, тукашните освен да превеждат американско повръщано и как чесъна гонел вампири, а картинките са от пиксабей, дали има и един материал, който да не е препечатка от публикация в друга медия. В смисъл, да е наистина авторски, на работещ в Днес, да си личи че е писан от българин, да не вони на сензационност, когато не притежава такава, така че въпросният да може достойно да бъде наречен журналист и то на този вестник, а не на свободна практика, който пуска в по десетина медии.
3
5
 
8
 
! Отговори
Британски учЕн преди 1 година
Коктейл от червено вино 1/3 + лимонада 2/3 става много полезно безалкохолно. И защо е пропусната рибата в суперхраните, омега 13 е жизненоважна съставка.
2
3
 
8
 
! Отговори
Не съм експеримент преди 1 година
А *** и други буболвчки?
1
2
 
11
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Вино и сланина :)))