След броени години – 1/3 от България ще живее в София

Експерт: Важни са не само пътищата, но и транспортът, училищата...
Обновена: 16 мар 2017 15:25 | 5 юли 2016 16:37, Екип на Investor.bg
114
След броени години – 1/3 от България ще живее в София
Снимка: архив, БулФото

След няколко десетилетия в София ще живеe 30% от населението на България. В момента делът е около 20 на сто. Такава е тенденцията във всички малки европейски държави, а населението ще отиде там, където има работа. Това мнение изказа пред Investor.bg Георги Павлов, изпълнителен директор на Адрес Недвижими имоти.

"В София няма безработица, а заплатите в сравнение с други големи градове като Варна, Пловдив и Бургас са 50% по-високи, какво да говорим за Видин. Toвa остава най-бедстващата област на България. Този град изчезва. Населението му спадна с 25%. Вижте преброяването през 2001 г. и 2011 г. и сравнете данните", уточни Павлов.

Според него Пловдив е един от добрите примери за добро съчетание между частни инвеститори и общината. В града се реализираха няколко индустриални проекта, които са много добре подготвени за инвестиция, поясни мениджърът.

По думите му търсене ще има, ако има ясен хоризонт за това как ще се развиват инфраструктурните проекти. "Не са важни само пътищата. Трябва да има градски транспорт, трябва да има детски градини, училища, трябва да има определени парцели за магазини, за градинки, паркове. Все работа, която трябва да свърши общината. Инвеститорите ще дойдат, ако имат ясен план, че нещата ще се случат“, подчерта Павлов.

На фона на зачестяващите дискусии за оставащия живот на панелните жилища, Павлов открои още една отговорност на общините - контролът върху конструктивното качество на сградите. "Освен панелките, това трябва да се направи и с много от старите сгради. Трябва да теглим чертата, да влезем в домовете на хората и да видим стоят ли носещите колони. И ако не стоят - трябва да се направи конструктивен проект и да се възстановят", обясни още експертът.

И все пак инвестиции не липсват, а специалистите от сектора открояват офис сградите и търговските центрове като една от най-апетитните хапки за инвеститорите заради високата доходност. Според данни на експерти офис сграда в София може да донесе доходност от 8%, което е по-висока възвръщаемост в сравнение с други страни, например с Полша.

Въпреки че тези цифри са радващи според Павлов пазарът е много плитък и с много малко сделки. Но според него сделките ще се увеличават, а факторите, които влияят за това са няколко. На първо място Павлов открои стабилността на държавата, а на второ – размера на пазара. "Затова аз лично работя в жилищния сектор, защото там се случват десетки хиляди сделки всяка година. Докато сделките при офис сгради и търговски центрове се броят на едната ми ръка, максимум на двете", отбеляза той.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
4
 
! Отговори
Krom преди 7 години
До селянин 66 - глупости приятелю. Гади ти се, поради непрекъснатото облизване на косматия г-ъ-з на шефа, като цена за престоя ти в София. Но, ако видиш котките, може да се поучиш на мъдрост. И не плюй семки по земята.
66
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от една мизерия отива в друга мизерия
65
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако спрете необоснованото строителство в София, България НЯМА да се премести в София.---Кой има изгода от непрекъснатото строителство в София?Със сигурност не кореняците.---Да отговори главния архитект на София, това не е ли геноцид?
64
2
 
10
 
! Отговори
ДЦ§ преди 7 години
Ами, недалвидноста на такива като Тиквата - а, те са много - ще ни притопи!Народът го е казал - "Про....стотия...та ходи по хората, а не в гората!"
63
0
 
4
 
! Отговори
Възмутен преди 7 години
Мн се дразня, изрязах си ноктите и сега не мога да си почистя носа лесно.
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
5 юли 2016 16:37, Екип на Investor.bgВместо да разпространявате клюкине може ли да призовете населението да си се върне по родните места.И там може да се отворят работни места, че и софиянци да ги поканят там на работа.
61
0
 
11
 
! Отговори
Теофил преди 7 години
И после викат "София не е България!"...
60
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не 30% 90-95% ще живее в софия ще се казва държавата софия в провинцията положението е меко казано катастрофално
59
4
 
16
 
! Отговори
t2 преди 7 години
Абе хора, Стига с това малка държава дето ни го набиват тези комунисти за да ни мачкат самочувствието ! България е в първата половина на държавите в Европа по големина! Англия е 130,000км2 , а България е 110,000км2 ! Белгия, Холандия и Дания като им събереш площите на трите общо са колкото България ! А там не е 20% от населението в столиците.
58
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато хората в София си трайкат доволно и меркантилно, държавата изчезва. Не свалят ли мафията от власт... статистиката ясно обрисува картината.
57
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи живеещите в София ще намалеят, тъй като в момента над 40% от останалите в България живеят в София. Колкото до безработицата - попитайте старите жители на София как се намира работа след нахлуването на "новите софиянци".
56
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИСКАТЕ ДА КАЖЕТЕ СЪЩИЯТ БРОЙ , КАКЪВТО Е СЕГА , ЗАЩОТО СКОРО ТОВА ЩЕ ПРЕДСТАВЛЯВА ЕДНА ТРЕТА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ! КОЙ ЩЕ ЖИВЕЕ С ПОСТОЯНЕН РЕКЕТ ОТ КЪДЕ ЛИ НЕ , ОТСЪСТВАЩА СЪДЕБНА СИСТЕМА ЗА "БЕЗБРОЙНИТЕ" ПРЕСТЪПНИЦИ СЪСИПВАЩИ ЖИВОТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД , ПОСТОЯННО ВДИГАЩИТЕ СЕ ЦЕНИ , НЯМАЩИ НИЩО ОБЩО С ДОХОДИТЕ НА ХОРАТА , АКО ИМАТ РАБОТА ИЗОБЩО , НЕИМОВЕРНИЯТ/необезспокояван/ТРАФИК И РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА НАРКОТИЦИ , УБИВАЩИ НАРОДА НИ , УМИШЛЕНА ДУХОВНА НЕОБРАЗОВАНОСТ , ВЕЩЕРСТВО и т.н.!
55
11
 
6
 
! Отговори
Вече преди 7 години
дълбоката провинция се домъкна и не се свени да покаже колко е тъпоглава и нахална
54
0
 
4
 
! Отговори
хаха преди 7 години
като ги накичите експерт някакъв посредствен ***
53
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, преди време се говореше за това, че България ще се разцепи на няколко части и ще говорим за държавата София, държавата Варна, общността около Пловдив... Българите показаха, че цяла държава им е много
52
2
 
14
 
! Отговори
София-та преди 7 години
кепенците хлопват и като се върнат на родните места джамии и нищо не е същото.Последно ще хлопне столицата и гасиме лампите на държавата
51
1
 
23
 
! Отговори
до наблюдаващ преди 7 години
много ясно. като се затворят болници, детски градини, училища, театри, фабрики, кметства, пуснеш *** да вилнеят, не се строи нищо и 90% от територията на една страна е изолирана, хората имат два избора: отиват в чужбина и учат чуждия език на местните или остават и учат чуждия език на новодошлите. и в двата случая не им дреме за държавата, защото на държавата не й дреме за тях. тъжното е, че ще се разбере, когато е твърде късно.
50
4
 
8
 
! Отговори
за България преди 7 години
да, това е грешната посока . Но тази тенденция не е от днес. Тя започва след 1945 г с индустриализацията на България . Сега береме плодовете за съжаление. Българинът загуби връзката със земята си . Много малко хора са на правилният път и добре, че ги има.Приказки,причини и анализи колкото си искате, но днес Българинът е трагично съсипан. Какво са материалните блага- илюзията на човечеството. А някъде се казваше, че ние българите сме велик народ - Да ама Не !
49
4
 
9
 
! Отговори
тщ преди 7 години
немало безработица в София ли ?Какъв е тоя *** ?
48
1
 
8
 
! Отговори
Вейдър,Дарт Вейдър преди 7 години
Цялата страна е провинциална...... областен център под 100 хиляди е глуха и безнадежна територия...отчаяна ситуация...