Коридор, кухня, баня... Детайлите при избора на обзавеждане

И тук има много важни моменти, не ги пропускайте
10 апр 2017 09:30, Екип на Dnes.bg
Коридор, кухня, баня... Детайлите при избора на обзавеждане
Снимка: pinterest

В рамките на проекта ни Apartmenttherapy вече ви запознахме с някои от най-важните първи стъпки, които трябва да имате предвид при избора на жилище. Изборът на квартал, изложение, тип строителство, цена и състояние на жилището винаги са били водещи в покупката на нашия дом. Съществуват обаче и някои по-дребни на пръв поглед детайли, за които може би дори няма да се сетите, но които заслужават да им обърнете внимание.

Такъв например е въпросът с банята и тоалетната във вашия дом. Дали ще бъдат заедно, дали ще са повече от една, колко трябва да е квадратурата им... Все въпроси, по които първо трябва да помислите, преди да купите своя дом. Защото помнете – ремонтът на банята е най-мръсното и неприятно занимание като цяло, съпътствано и с много строителен отпадък, който трябва да се изхвърля само на подходящо за целта място. Затова каква да бъде банята ни?

Все повече хора в наши дни избират апартаменти с повече от 1 санитарен възел. И не случайно все повече строители започват да градят именно апартаменти с поне 2 бани. Ако говорим за малък апартамент, в който се предполага, че живеят двама души и евентуално малко дете, може и да минете с една баня. Ако живеещите обаче са повече това вече е затруднение, особено в "натоварените часове" - рано сутрин преди работа (училище) и вечер, след края на работния ден. Факт е, че всеки човек има определени изградени навици, които спазва стриктно в тези часове от деня. А чакането за тоалетна или баня, особено когато бързаме, е изключително изнервящо.

Още по темата

Затова изграждането на две бани е сериозен плюс и ще ви спести доста дребни битови ядове. А и съвсем спокойно може да ги категоризирате за по-интересно като "мъжка" и "женска" баня и да ги направите така, че да са удобни за съответния пол, който ги използва. По този начин мъжете няма да се изнервят от многото козметика по рафтове и закачалки, а жените няма да има нужда да се къпят сред непочистени косми от мъжка брада например. За децата ви пък това би било още по-интересно разделение.

Колко трябва да бъде голяма банята ви? Ами нито много малка, нито много голяма. При всички случаи бихме ви посъветвали минимумът й да е 3 квадрата, защото все пак трябва да се чувствате удобно в нея. Повече от 6-7 квадрата обаче не са ви необходими, освен ако, разбира се, не искате да си вкарате допълнителни екстри като джакузи и специални скъпи душ кабини с масажи. А и по-голямата баня значи и повече чистене, не забравяйте това!

Без значение дали банята (или баните) ви са големи, или малки, ето няколко важни детайли и трика при тяхното обзавеждане. При всички положения ще имате огледало в банята, но колкото по-голямо е то, толкова повече помещението ви ще изглежда по-просторно. Освен  това е препоръчително вратата на банята ви да се отваря навън, защото в противен случай ще отнема голяма част от площта, с която разполагате. А това е особено важно, ако това помещение е с малки размери и всеки сантиметър е важен.

Мислете прагматично и използвайте всяко пространство. Мястото над тоалетната или под мивката може да се използват като шкафове за препарати или козметика. Ако топлата ви вода е с бойлер, може да помислите да си вземете хоризонтален такъв, който да бъде разположен високо и по-този начин да не заема излишно пространство.

Иначе едва ли ще открием топлата вода, ако ви кажем, че душът спестява далеч повече пространство от ваната, а и изисква далеч по-малко чистене и поддържане. Затова колкото и съблазнително да ви изглежда да се отпуснете в любимата вана, дайте си сметка, че освен кефа от нея, след това следва да се положат и усилия за нейното почистване. И последно - банята ще изглежда по-просторна, ако избягвате тъмните цветове. По-добре заложете на светли тонове и силното осветление.

Освен за банята, помислете и за мокро помещение, защото то е едно от най-ценните пространства в дома ви. Тук ще може спокойно да сложите пералнята и сушилнята си, а освен това и коша за дрехи или дори дъска за гладене. Не подценявайте това пространство. Тук може да оставите и някои уреди като ютия, прахосмукачка или дори печката, с която се отоплявате през зимата в някоя от стаите.

Ако нямаме отделна стая за мокро помещение, то може евентуално да използвате стена на подходящо за такава цел помещение. Можете да скриете пералнята и сушилнята в голям шкаф без гръб. Често в последно време младите домакинства използват за перално помещение и складовите стаи в безистените. Вярно е, че ще трябва да припкате нагоре-надолу с коша с дрехи, но пък пералнята и сушилнята ви няма да са в апартамента ви и ще имате допълнително място за по-важните неща.

Друг важен момент при избора на жилище е мястото, отделено за кухня или кухненски бокс. Помислете добре дали мястото ви е достатъчно, дали може да бъде преобразувано по някакъв начин, дали смятате да се вихрите в кухнята, или малък бокс ви е напълно достатъчен. В съвременните апартаменти рядко на кухнята се отделя цяла стая, както беше преди време. А особено ако кухнята е част от всекидневната ви, то е добре внимателно да прецените докъде да се простира тя и откъде да започна същинската част на хола. Това, разбира се, зависи и от площта с която разполагате.

И за финал, когато гледате вашето жилище помислете и за евентуалните скосени тавани, както и за дължината на коридорите ви. Все наглед дребни детайли, но вашето жилище трябва да е идеално, нали?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание